Οι κλιματικές αλλαγές θα κοστίσουν

Οι κλιματικές αλλαγές θα κοστίσουν

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα παιδιά μας θα ζήσουν σε μια Ελλάδα διαφορετική απ’ ό, τι τη γνωρίζουμε σήμερα. Τόσο από κλιματικής άποψης, καθώς η χώρα θα γνωρίσει άνοδο θερμοκρασίας και περισσότερα ακραία καιρικά φαινόμενα. Οσο και από γεωγραφικής άποψης, καθώς η σταδιακή άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει στην αλλαγή της ακτογραμμής, προκαλώντας ενδεχομένως και τη μετακίνηση παραθαλάσσιων πόλεων και χωριών. Δεν πρόκειται για κάποιο σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά για τα συμπεράσματα μεγάλης ομάδας επιστημόνων, η οποία εκτίμησε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη χώρα μας.

Η Επιτροπή Μελέτης Επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής, που συστάθηκε το 2009 με πρωτοβουλία της Τραπέζης της Ελλάδος, παρουσίασε χθες ενώπιον του πρωθυπουργού έκθεση για τις περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα. Πρόκειται για την πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη του είδους στη χώρα μας, η οποία έρχεται να «κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου», παραθέτοντας συγκεκριμένα οικονομικά μεγέθη.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το κόστος για την ελληνική οικονομία των μέτρων δραστικής μείωσης των εκπομπών σωρευτικά φθάνει τα 113 δισ. ευρώ μέχρι το 2050 και τα 142 δισ. ευρώ μέχρι το 2100, ισοδυναμεί δηλαδή με περισσότερο από το ήμισυ του σημερινού ΑΕΠ. Ωστόσο, το όφελος θα είναι πολλαπλάσιο καθώς θα περιορίσει την επίδραση στην ελληνική οικονομία κατά 60% (σε 294 δισ. ευρώ έως το 2100, από 701 δισ. ευρώ σε περίπτωση μη λήψης μέτρων).

Οι επιστήμονες αποτίμησαν και το κόστος που θα έχει για την ελληνική πολιτεία η απλή προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, αν δεν προχωρήσει η λήψη δραστικών μέτρων. Οπως εκτίμησαν, στην περίπτωση αυτή θα χρειαστούν 67 δισ. ευρώ έως το 2100, ενώ το κόστος από την κλιματική αλλαγή θα μειωθεί κατά 30% (σε 510 δισ. ευρώ έως το 2100, από 701 δισ. ευρώ σε περίπτωση μη λήψης μέτρων).

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, συνδέοντας την κλιματική αλλαγή με την παγκοσμιοποίηση των προβλημάτων των νέων και τις διαδηλώσεις. «Οσοι διαδηλώνουν, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε τόσες πλατείες ανά τον κόσμο, απευθύνονται σε εθνικά συστήματα δημοκρατίας, τα οποία σήμερα είναι αδύναμα, πολύ πιο αδύναμα απ’ ό, τι παλαιά. Πέρα δηλαδή από τις ενδογενείς τους ατέλειες, που πρέπει και αυτές να αλλάξουν για να αντιμετωπιστούν, αιχμαλωτίζονται από παγκόσμιες εξουσίες και από τις αδυναμίες ενός παγκόσμιου ή περιφερειακού συστήματος», ανέφερε. Κατόπιν, η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη αναφέρθηκε στις νέες προτεραιότητες της χώρας όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, όπως αυτές θα αποτυπωθούν στον οδικό χάρτη για την ενέργεια έως το 2050. Οπως ανέφερε, στόχος είναι έως το 2050 να καλύπτεται το 100% της παραγωγής ηλεκτρισμού στην Ελλάδα από ΑΠΕ.

Τέλος, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, κ. Γ. Προβόπουλος, επισήμανε από την πλευρά του ότι η οικονομική κρίση δεν αφήνει να γίνει κατανοητό το μακροπρόθεσμο όφελος των επενδύσεων σε ενέργειες προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. Σημείο στο οποίο συμφώνησε και ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Σταύρος Δήμας, επισημαίνοντας ότι τα μέτρα για την κλιματική αλλαγή δεν είναι δημοφιλή από τις κυβερνήσεις στη χώρα μας, που προτιμούν να εστιάζουν σε βραχυπρόθεσμους στόχους…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή