«Τολμήστε», ένα δείγμα γραφής για τη σωτηρία της χώρας

«Τολμήστε», ένα δείγμα γραφής για τη σωτηρία της χώρας

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δραματική έκκληση στον πολιτικό κόσμο της χώρας να παραμερίσει τις ιδιοτέλειες και τους υπολογισμούς και με ομοψυχία να κάνει το καθήκον του για τη σωτηρία της χώρας και την αποτροπή της διαφαινόμενης απειλής για την ισότιμη ένταξή της στην Ε.Ε. απευθύνουν επιφανείς προσωπικότητες των γραμμάτων, των τεχνών και της ακαδημαϊκής – πανεπιστημιακής κοινότητας.

Πολλοί εκπρόσωποι του ελληνικού πνευματικού κόσμου διακατέχονταν το τελευταίο διάστημα από έντονη αγωνία για την αρνητική πορεία των πραγμάτων στην πατρίδα μας. Επιπλέον αισθάνονταν ιδιαίτερα άβολα με το γεγονός ότι ορισμένοι πανεπιστημιακοί και καλλιτέχνες, στις δηλώσεις και παρεμβάσεις τους, όχι μόνο ξιφουλκούσαν δημόσια κατά της προσπάθειας της αποτροπής της χρεοκοπίας της χώρας, αλλά βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή εκείνων που με τυμπανοκρουσίες ευαγγελίζονταν την απεμπλοκή από τον ευρωπαϊκό της δρόμο.

Οι εκπρόσωποι του πνευματικού κόσμου, που υπογράφουν αυτό το κείμενο, αντιλήφθηκαν ότι οι μη θορυβώδεις και μεμονωμένες παρεμβάσεις τους δεν ήταν δυνατόν να εισακουστούν απέναντι στις φωνές του λαϊκισμού και της ανευθυνότητας που κυριαρχούσαν στον δημόσιο λόγο, και, ακόμα χειρότερα, δημιουργούσαν έτσι την ψεύτικη αίσθηση ότι οι πνευματικοί άνθρωποι συντάσσονται με αυτές.

Εντονες διεργασίες

Οι διεργασίες ανάμεσά τους πύκνωσαν τις τελευταίες εβδομάδες, όταν άρχισε να γίνεται σαφές ότι η κυβερνητική αδυναμία και ο πολιτικός μηδενισμός δεν απειλούσαν απλώς την καταβολή της επόμενης δόσης. Μέσα από συνεχείς και αγωνιώδεις συζητήσεις για την πολιτική κατάσταση, αλλά και μέσα από την ένωση και συνεύρεση διαφορετικών ανθρώπων, παρεών και κύκλων, προέκυψε η ιδέα για μια δυναμικότερη και συνολική παρέμβαση υπέρ της υπεύθυνης διαχείρισης της κρίσης. Οι διεργασίες κλιμακώθηκαν το τελευταίο διήμερο ώστε να προκύψει το εξής κείμενο με τίτλο «Τολμήστε», το οποίο αποτελεί τον συγκερασμό όλων αυτών των απόψεων, κάποιοι μάλιστα το υπέγραψαν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.

Θέλουμε να εκφράσουμε με τον πιο σαφή τρόπο την αγωνία μας για τη δραματική κατάσταση του τόπου. Η ισότιμη ένταξή μας στην Ευρώπη, αναγκαία για την επιβίωση της Ελλάδας ως σύγχρονης προηγμένης χώρας, αλλά και οι σημαντικές πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές κατακτήσεις που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της, απειλούνται σήμερα σοβαρά. Ως υπεύθυνοι πολίτες νιώθουμε την ανάγκη να μιλήσουμε, καθώς οι φωνές του λαϊκισμού και της ανευθυνότητας κυριαρχούν στον δημόσιο λόγο, κρύβοντας από τους περισσότερους Ελληνες τη σοβαρότητα της κατάστασης και προτείνοντας λύσεις καταστροφικές, ανεδαφικές ή εξωπραγματικές σε στιγμή κρίσης.

Απευθύνουμε έκκληση σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, σε όποια θέση και αν βρίσκονται: στον πρωθυπουργό, στην κυβέρνηση και τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και τον αρχηγό και τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τους αρχηγούς και τους βουλευτές των άλλων κομμάτων. Τους καλούμε όλους να αλλάξουν νοοτροπία, να παραμερίσουν τις ιδιοτέλειες, τις προσχηματικές αντιμαχίες, εσωκομματικές και εξωκομματικές, τους υπολογισμούς, τους συμψηφισμούς, καθώς και τις αγκυλωμένες στο παρελθόν ιδεολογικές και πολιτικές περιχαρακώσεις και να αναλάβουν επιτέλους στο ακέραιο τις ευθύνες τους. Τους ζητούμε να μιλήσουν με ειλικρίνεια στους Ελληνες πολίτες για τους κινδύνους που απειλούν τη χώρα, για τον αγώνα και τις θυσίες που απαιτεί η σωτηρία και η ανάκτηση της αξιοπρέπειάς της, και να εργαστούν σκληρά και συστηματικά για τη νέα στροφή. Ο τόπος χρειάζεται μια ηγεσία ευθύνης και εθνικής ανασυγκρότησης που, σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, θα κάνει τα απαραίτητα για τη σωτηρία. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, και μόνο συντονισμένες ενέργειες, βασισμένες σε ένα νέο πνεύμα ομοψυχίας μπορούν να αποτρέψουν πλέον την καταστροφή. Οσοι αγνοούν προκλητικά τα σημεία των καιρών και, επιδεικνύοντας ασυγχώρητη ιδιοτέλεια, επιμένουν να επενδύουν στην κατάρρευση με οδηγό το δικό τους προσωπικό ή κομματικό συμφέρον, θα χρεωθούν στο ακέραιο την καταστροφή της χώρας. Υπάρχει ακόμη καιρός να σωθούμε, αν αυτοί που εκπροσωπούν τον λαό και παίρνουν τις αποφάσεις για λογαριασμό του, όπου κι αν βρίσκονται, είτε στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση, είτε σε άλλους συλλογικούς φορείς ή όργανα, τολμήσουν να κάνουν το καθήκον τους.

Οι κατακτήσεις της σημερινής Ελλάδας στηρίχθηκαν σε κόπους και θυσίες γενεών. Δεν έχουμε δικαίωμα, πολιτικοί και πολίτες, να τις εγκαταλείψουμε ούτε να αφήσουμε κανέναν να τις καταστρέψει. Δεν έχουμε δικαίωμα να υποθηκεύσουμε το μέλλον και τα όνειρα των νέων και των επερχόμενων γενεών».

Οι υπογράφοντες

Το κείμενο υπογράφουν, από τα γράμματα και τις τέχνες: Θανάσης Βαλτινός, Κική Δημουλά, Απόστολος Δοξιάδης, Τάκης Θεοδωρόπουλος, Αθηνά Κακούρη, Μένης Κουμανταρέας, Γιάννης Κουνέλης, Πέτρος Μάρκαρης, Τάσος Μπουλμέτης, Βασίλης Παπαβασιλείου, Διονύσης Σαββόπουλος, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Αλέκος Φασιανός.

Από την ακαδημαϊκή – επιστημονική κοινότητα: Νίκος Αλιβιζάτος, Νάσος Βαγενάς, Γιάννης Βούλγαρης, Γιώργης Γιατρομανωλάκης, Αγγελος Δεληβοριάς, Γιώργος Δερτιλής, Αρίστος Δοξιάδης, Ορέστης Καλογήρου, Στάθης Καλύβας, Βάσω Κιντή, Ανδρέας Κούρκουλας, Νίκος Μουζέλης, Χαράλαμπος Μ. Μουτσόπουλος, Γιώργος Παγουλάτος, Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, Παύλος Σούρλας, Γιάννης Στουρνάρας, Σταύρος Τσακυράκης, Χαρίδημος Τσούκας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT