Κλιμάκωση της δράσης των τρομοκρατών

Κλιμάκωση της δράσης των τρομοκρατών

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H πολιτική αστάθεια σε χώρες της Βορείου Αφρικής αυξάνει τον κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων εντός Ευρωπαϊκής Ενωσης από ομάδες ακραίων ισλαμιστών, όπως η «Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ» (ΑQΙΜ). Ταυτόχρονα, η αύξηση των μεταναστευτικών ροών από τη Β. Αφρική στην Ευρώπη ενδέχεται να προκαλέσει κύμα βίαιων επιθέσεων από ακροδεξιούς εξτρεμιστές. Αυτά επισημαίνει η τελευταία έκθεση της Europol για την τρομοκρατία στην Ευρώπη, το 2011.

Η έκθεση καταγράφει κλιμάκωση της δράσης αναρχικών εξτρεμιστών – τρομοκρατών, η οποία αποδίδεται, μεταξύ άλλων, στην οικονομική ύφεση εντός της Ε.Ε. Το 2010 σημειώθηκαν 45 τρομοκρατικές επιθέσεις αναρχικών σε Αυστρία, Τσεχία, Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία, αριθμός που αντιστοιχεί σε αύξηση 12% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι 20 από αυτές εντοπίζονται στην Ελλάδα, η οποία «μετρά» τα 6 από τα συνολικά 7 θύματα τρομοκρατών – εξτρεμιστών, το 2010.

Βάσει αριθμών, τη μεγαλύτερη τρομοκρατική απειλή συνιστούν οι αυτονομιστικές οργανώσεις σε Ισπανία, Ιταλία και Β. Ιρλανδία. Από τις συνολικά 249 επιθέσεις εντός Ε.Ε., οι 160 αποδίδονται στους αυτονομιστές. Η Europol εντοπίζει δεσμούς μεταξύ τρομοκρατικών ομάδων από διαφορετικές χώρες και σχέσεις τρομοκρατών με το οργανωμένο έγκλημα. Από πληροφορίες των αρχών Ασφαλείας της Ε.Ε. προκύπτει ενδεικτικά ότι Κούρδοι αυτονομιστές του PKK και της λιγότερο γνωστής στην Ελλάδα «Kongra-Gel (Kongra Gele Kurdistan) ενέχονται σε υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών και παράνομων μεταναστών, με σκοπό τη χρηματοδότηση της δράσης τους.

Αν και το περασμένο έτος εκδηλώθηκαν μόλις τρεις επιθέσεις από ισλαμιστές τρομοκράτες, συνελήφθησαν για διασυνδέσεις με δίκτυα ισλαμικής τρομοκρατία συνολικά 268 άτομα. Μόνο για το 20% αυτών, ωστόσο, προέκυψε διασύνδεση με γνωστές τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως η Αλ Κάιντα. Αντίθετα, επρόκειτο κυρίως για μέλη «αυτόνομων πυρήνων τζιχαντιστών», η δράση των οποίων, όπως σημειώνει η Europol, είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Το ένα τρίτο των συλληφθέντων προέρχεται από Αλγερία, Τυνησία, Αίγυπτο και Μαρόκο. Η «Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ» (ΑQΙΜ) ευθύνεται για απαγωγές Ευρωπαίων (κυρίως Γάλλων) αξιωματούχων, ενώ ως έδρα της «Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο» (AQAP) αναφέρεται η Υεμένη.

Στην Ελλάδα, η Europol διαπιστώνει αύξηση 30% των τρομοκρατικών επιθέσεων, καθώς και διασύνδεση Ελλήνων με μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων του εξωτερικού. Συνολικά 34 άτομα συνελήφθησαν για συμμετοχή σε ομάδες αναρχικής τρομοκρατίας, τα περισσότερα στη χώρα μας.

Στην Ισπανία, η οργάνωση GRAPO (Grupos Antifascistas Primer de Octubre) δεν επαναδραστηριοποιήθηκε μετά την εξάρθρωσή της από τις ισπανικές διωκτικές αρχές. Συλλήψεις αναρχικών εξτρεμιστών για σχεδιαζόμενες επιθέσεις σε βάρος ακροδεξιών πραγματοποιήθηκαν και στη Δανία.

Παρόμοια περιστατικά, με χαμηλής έντασης επιθέσεις εξτρεμιστών, καταγράφηκαν ακόμα σε Ιταλία και Σουηδία. Ελληνικό ενδιαφέρον έχει η αναφορά στη δράση ακτιβιστών – «εξτρεμιστών», οι οποίοι το φθινόπωρο του 2010 απελευθέρωσαν 45.000 μινκ από εκτροφεία της Βορείου Ελλάδος.

Περιορισμένη απειλή συνιστά, τέλος, για τις ευρωπαϊκές αρχές Ασφαλείας η δράση ακροδεξιών. Στην έκθεσή της η Europol επισημαίνει έλλειψη συντονισμού οργάνωσης και συνοχής των συγκεκριμένων ομάδων. Παρατηρεί, ωστόσο, αύξηση του «επαγγελματισμού» που επιδεικνύουν στις δράσεις τους.

Δολοφονία αστυνομικού

Σε Κορσικανούς, Βορειοϊρλανδούς και Βάσκους αυτονομιστές αποδίδονται οι περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις εντός Ε.Ε. Το 2010 σημειώθηκαν 160 ενέργειες (από τις συνολικά 247), κυρίως σε Ισπανία και Γαλλία. Στη Γαλλία, όπου η δράση αυτονομιστών κλιμακώνεται, καταγράφηκε και δολοφονία αστυνομικού από αυτονομιστές της ΕΤΑ. Κορσικανοί αυτονομιστές ευθύνονται για 83 επιθέσεις, ενώ 42 άτομα συνελήφθησαν για διασυνδέσεις με την οργάνωση FLNC (Front de Liberation Nationale de la Corse). Στόχοι των επιθέσεων είναι κυρίως περιουσίες ιδιωτών. Υφεση αντίθετα παρατηρείται στη δράση αυτονομιστών επί ισπανικού εδάφους. Ο αριθμός των επιθέσεων μειώθηκε κατά 56% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Τα συμπεράσματα αποτυπώνονται στον αριθμό των συλληφθέντων τρομοκρατών: 123 στη Γαλλία, 104 στην Ισπανία, 57 στην Ιρλανδία. Στην Ιρλανδία σημειώθηκαν 40 επιθέσεις. Στόχος τους, κυρίως αστυνομικοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή