Στο προσκήνιο, ξανά, τα μεταλλαγμένα

Στο προσκήνιο, ξανά, τα μεταλλαγμένα

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η καλλιέργεια μεταλλαγμένων στην Ευρωπαϊκή Ενωση έρχεται και πάλι στο προσκήνιο.

«Δεν μπορεί η Ευρωπαϊκή Ενωση να κλείνει τις πόρτες στη νέα τεχνολογία. Τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα μπορεί να προσφέρουν λύσεις». Τα παραπάνω, διά στόματος του προέδρου της Επιτροπής για την Αγροτική και Περιφερειακή Ανάπτυξη του Ευρωκοινοβουλίου Paolo de Castro στη διάρκεια ενημέρωσης προς τους δημοσιογράφους, δείχνουν την τάση να ανοίξει και πάλι η συζήτηση.

Στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν εγκριθεί για κυκλοφορία γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες καλαμποκιού και σόγιας, με αποτέλεσμα να εισάγονται μεγάλες ποσότητες ως ζωοτροφές. Ωστόσο, η καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων ποικιλιών δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής ανάμεσα στους Ευρωπαίους παραγωγούς – συγκεκριμένα κάποιες εκτάσεις καλλιεργούνται μόνο στην Ισπανία, προφανώς λόγω της μεγάλης αντίδρασης που υπάρχει από τους καταναλωτές. Σε μια προσπάθεια να ξεμπλοκάρει τη διαδικασία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούλιο του 2010 πρότεινε την επανεθνικοποίηση της απόφασης που αφορά την καλλιέργεια μεταλλαγμένων στην Ε. Ε., αλλά ελάχιστα έχει προχωρήσει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων από τότε.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη πρόταση, κάθε κράτος-μέλος θα μπορεί να αποφασίσει αν θα επιτρέψει την καλλιέργεια μιας ποικιλίας γενετικά τροποποιημένης ποικιλίας ή όχι. Από την άλλη, η έγκριση των νέων ποικιλιών θα πραγματοποιείται και πάλι κεντρικά μετά την επιστημονική γνωμοδότηση της ΕFSΑ, της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων, που έως σήμερα δεν έχει εισηγηθεί αρνητικά σε σχέση με τις αιτήσεις αδειοδότησης που έχουν κατατεθεί.

Πολλά κράτη-μέλη, όπως η Αυστρία, η Γαλλία, η Ουγγαρία, η Γερμανία, το Λουξεμβούργο, αλλά και η Ελλάδα, έχουν απαγορεύσει μονομερώς την καλλιέργεια ποικιλιών μεταλλαγμένων -που έχουν λάβει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ενωση- στην επικράτειά τους, επικαλούμενες λόγους περιβαλλοντικής ασφάλειας. Ωστόσο, εφόσον εναπόκειται στο κάθε κράτος-μέλος να αποφασίζει αν θα καλλιεργήσει ή όχι μεταλλαγμένα, είναι φανερό ότι θα ανακύψουν πολλά προβλήματα. Τι θα συμβεί για παράδειγμα αν επιμολυνθούν διπλανές εκτάσεις, τη στιγμή που δεν υπάρχει σχετική κοινοτική νομοθεσία;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή