Αποψη: Πλαίσιο με θετικά και αρνητικά σημεία

Αποψη: Πλαίσιο με θετικά και αρνητικά σημεία

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τα έως τώρα κείμενα διαφαίνεται μία προσπάθεια του υπ. Παιδείας για ριζική ανατροπή του θεσμικού πλαισίου της ανώτατης εκπαίδευσης. Επειδή η αλλαγή είναι ριζική, θεωρώ ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία η ανάγνωση του τελικού κειμένου του νομοσχεδίου ή ενός επίσημου κειμένου του υπουργείου. Στο συνοπτικό κείμενο υπάρχουν και θετικά και αρνητικά.

Ως αρνητικό θεωρώ τις υπερεξουσίες που αναλαμβάνει το Συμβούλιο Ιδρύματος. Δηλαδή, το σχέδιο δείχνει ένα μονοπολικό σύστημα εξουσίας. Θέση μας είναι ότι η διοίκηση του ιδρύματος θα πρέπει να στηρίζεται σε σύστημα δύο πόλων: του πρύτανη και της Συγκλήτου από τη μια και από την άλλη του συμβουλίου ιδρύματος με σύνθεση περίπου όπως προτείνεται από το υπ. Παιδείας. Ο πρύτανης πρέπει να εκλέγεται από όλα τα μέλη ΔΕΠ κάθε ιδρύματος και μαζί με τη Σύγκλητο να ασκεί τη διοίκηση και διαχείριση στο ΑΕΙ σε όλα τα επίπεδα. Το Συμβούλιο θα πρέπει να έχει αρμοδιότητες κυρίως ελέγχου, αξιολόγησης, στρατηγικού σχεδιασμού, δημόσιων και διεθνών επαφών και εξεύρεσης πόρων χρηματοδότησης. Για την ολοκλήρωση του συστήματος απαιτείται η δημιουργία ενός οργανισμού σε εθνικό επίπεδο, π. χ. μια διευρυμένη ΑΔΙΠ, η οποία θα πρέπει να διαχειρίζεται τα θέματα αξιολόγησης, λογοδοσίας, πιστοποίησης και χρηματοδότησης του ΑΕΙ. Για να μπορεί να τα κάνει αυτά με ουσιαστικό τρόπο χρειάζεται στελέχωση με εξειδικευμένο πρποσωπικό και ένα καλά δομημένο πλαίσιο λειτουργίας.

Η μεταφορά εξουσίας από το Τμήμα στη Σχολή είναι θετικό, το Τμήμα όμως θα πρέπει να διατηρήσει κυρίως τον ερευνητικό χαρακτήρα. Ιδιαίτερη πρόνοια θα πρέπει να ληφθεί για την κατάταξη των φοιτητών μετά το πρώτο έτος στα Τμήματα, όπου θα πρέπει να διαφαλισθεί το αδιάβλητο των διαδικασιών.

* Πρόεδρος ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή