Ο ιός του Νείλου επέστρεψε…

Ο ιός του Νείλου επέστρεψε…

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Επανεμφάνιση του ιού του Δυτικού Νείλου στην Κεντρική Μακεδονία, που μεταδίδεται μέσω των κουνουπιών, επιβεβαίωσαν χθες ειδικοί επιστήμονες του ΑΠΘ που παρακολουθούν την επιδημιολογική πορεία του. Ο ιός ανιχνεύτηκε στο αίμα τριών περιστεριών στο τρίγωνο Πλατύ – Βέροια – Γιαννιστά, την περιοχή από την οποία προήλθε πέρυσι ένας σημαντικός αριθμός κρουσμάτων σε κατοίκους. Οι περιστερώνες στους οποίους εντοπίστηκε ο ιός ανήκουν στους συνολικά 150 που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο παρακολούθησης που δημιούργησε το Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Λοιμωδών νοσημάτων του ΑΠΘ.

Δειγματοληψίες γίνονται επίσης σε 100 κοτέτσια και 60 εστίες κουνουπιών. «Ξέραμε πού να ψάξουμε, περιμέναμε την επανεμφάνισή του σ’ αυτή την περιοχή λόγω υψηλών θερμοκρασιών, μεγάλου αριθμού κουνουπιών (Culex Pipiens), αλλά και της υπαρξης πολλών κτηνοτροφικών μονάδων και λιμναζόντων υδάτων» λένε οι ειδικοί επιστήμονες, οι οποίοι προς το παρόν δεν θεωρούν ανησυχητικό το γεγονός της επανεμφάνισης στα περιστέρια. «Υπάρχει ετοιμότητα στις υγειονομικές υπηρεσίες της Β. Ελλάδας. Εφαρμόζονται προγράμματα καταπολέμησης κουνουπιών. Υπάρχει ενημέρωση γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού και η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη από πέρυσι» ανέφερε εκπρόσωπος της Γ΄ Υγειονομικής Περοφέρειας. Πέρυσι από τον ιό είχαν χάσει τη ζωή τους 37 άτομα στην Κ. Μακεδονία, νοσηλευτηκαν 260, ενώ εκτιμάται ότι μολύνθηκαν περισσότερα από 20.000 άτομα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή