Παραπομπές εφημεριδοπωλών στο αυτόφωρο

Παραπομπές εφημεριδοπωλών στο αυτόφωρο

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρωγμές μοιάζει να εμφανίζει το μέτωπο των εφημεριδοπωλών, καθώς ήδη χθες αρκετοί διανομείς υπέβαλαν αιτήσεις συνεργασίας με τα δύο πρακτορεία διακίνησης Τύπου, μετά το «άνοιγμα» του επαγγέλματος, τα προνόμια του οποίου χρονολογούνται από το καθεστώς της «4ης Αυγούστου». Για δεύτερο 24ωρο, πάντως, χθες ομάδες εφημεριδοπωλών παρεμπόδισαν την ομαλή διανομή του Τύπου, με αποτέλεσμα πολλές περιοχές του λεκανοπεδίου Αττικής να μείνουν και πάλι χωρίς εφημερίδες. Η πρωτοφανής προσπάθεια παρακώλυσης της κυκλοφορίας των εφημερίδων -που αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος- έχει ήδη προκαλέσει την παρέμβαση της δικαιοσύνης, με αποτέλεσμα τόσο τη Δευτέρα όσο και χθες Τρίτη να συλληφθούν και να παρεπεμφθούν στο αυτόφωρο εφημεριδοπώλες, οι οποίοι επιχείρησαν να αποτρέψουν την διανομή.

Οι εισαγγελείς, εφαρμόζοντας τη σχετική παραγγελία της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ελένης Ράικου, τήρησαν πιστά την αυτόφωρη διαδικασία για όσες περιπτώσεις κατατέθηκαν μηνύσεις σε βάρος εφημεριδοπωλών, οι οποίοι με τις πράξεις τους προσπάθησαν να εμποδίσουν εφημερίδες να φτάσουν από τα πρακτορεία διανομής στα περίπτερα.

Σε ανακοίνωσή της, η Ενωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών κάνει λόγο για «καθεστώς τρομοκρατίας» και σημειώνει πως «όπως προκύπτει από τις αιτήσεις συνεργασίας που από σήμερα άρχισαν να υποβάλλουν αρκετοί εφημεριδοπώλες προς τα δύο πρακτορεία Τύπου φαίνεται ότι σταδιακά θα επικρατήσει η φωνή της λογικής». Προειδοποιεί, δε, ότι «η παρακώλυση κυκλοφορίας του Τύπου αποτελεί επ’ αυτοφώρω ποινικό αδίκημα που επισείει βαρύτατες ποινές» και διευκρινίζει πως «ως παρακώλυση της κυκλοφορίας του θεωρείται τόσο η μη παραλαβή και πώληση των εφημερίδων όσο και η παραλαβή και πώληση επιλεκτικά μόνο μιας και όχι όλων των εφημερίδων».

Αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου για ο θέμα. «Κανένας δεν μπορεί να παρεμποδίζει αυθαίρετα και παράνομα τη διανομή των εφημερίδων. Καλούμε την κυβέρνηση να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για την απρόσκοπτη κυκλοφορία του Τύπου, ώστε να μπορούν οι πολίτες να ενημερώνονται έγκαιρα. Είναι, άλλωστε ζήτημα που αφορά την ελεύθερη διακίνηση πληροφοριών, απόψεων και ιδεών. Ζήτημα που άπτεται της ίδιας της Δημοκρατίας», επεσήμανε ο εκπρόσωπος της Ν. Δ. κ. Γ. Μιχελάκης.

Ο κλάδος των εφημεριδοπωλών, για την ακρίβεια των διανομέων Τύπου και όχι των σημείων πώλησης, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα «κλειστού επαγγέλματος» καθώς -μέχρι σήμερα- απολάμβανε και μεγάλο ποσοστό κέρδους, μάλιστα ιδιαιτέρως υψηλό επί της τιμής του φύλλου, είναι σχεδόν κληρονομικό και δεν επιλέγεται από τον εργοδότη. Εντονα αντέδρασε και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Περιοδικού Τύπου που καταγγέλλει «φίμωση του Τύπου» και υποστηρίζει ότι επιχειρείται «μια πρωτοφανής επιχείρηση κατάλυσης της νομιμότητας στη διανομή Τύπου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή