Εθισμένοι στα κοινωνικά δίκτυα

Εθισμένοι στα κοινωνικά δίκτυα

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εθισμός μεγαλύτερου αριθμού εφήβων, σε σχέση με το παρελθόν, στη χρήση κοινωνικών δικτύων στο Ιντερνετ διαπιστώθηκε σε έρευνα της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού». Αναφερόμενη χθες στα πορίσματά της, ενώπιον της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής, η υπεύθυνη του προγράμματος κ. Αρτεμις Τσίτσικα είπε ότι από το 2007 (ανάλογη έρευνα) μέχρι το 2010 το ποσοστό εθισμένων νέων ανέβηκε από το 1% στο 2,5%. Σύμφωνα με την παιδίατρο, ενώ τα προηγούμενα χρόνια το πρόβλημα αφορούσε κυρίως αγόρια που είχαν εθιστεί στα διαδικτυακά παιχνίδια, σήμερα αφορά εξίσου και τα δύο φύλα που εθίζονται στη χρήση κοινωνικών δικτύων, κυρίως το facebook.

Πάνω από 120 έφηβοι έχουν απευθυνθεί στο «Αγλαΐα Κυριακού» με συμπτώματα εθισμού, τα οποία σταδιακά έχουν δημιουργήσει πλήθος προβλημάτων, όπως η παραμέληση του σχολείου και των προσωπικών σχέσεων. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε στην «Κ» η κ. Τσίτσικα, διεθνώς διεξάγεται μια συζήτηση για το αν τελικά η χρήση του Διαδικτύου προκαλεί αυτά τα προβλήματα ή βγάζει στην επιφάνεια τις υπάρχουσες προδιαθέσεις. Οσον αφορά τα στοιχεία της έρευνας που αφορούν τις κακές συμπεριφορές μέσω Διαδικτύου, όπως η κακοποίηση (cyber bullying), ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι περισσότερο προστατευμένοι και έτοιμοι για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων εμφανίζονται τα παιδιά που κάνουν χρήση υπολογιστή στα σχολεία τους. Η εκπαίδευση και το ενδιαφέρον των γονέων έχουν πρωταρχικό ρόλο, σχολίασε.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κ. Μάνος Σφακιανάκης επανέλαβε το πάγιο αίτημά του για επέκταση της δυνατότητας άρσης απορρήτου του Διαδικτύου σε περισσότερα αδικήματα. Επανέλαβε επίσης όσα έχει αναφέρει παλαιότερα στη Βουλή για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η αστυνομία για τον εντοπισμό των διαδικτυακών παραβατών εξαιτίας άρνησης των παρόχων να δώσουν στοιχεία πελατών τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή