Καμία αλλαγή στη μισθοδοσία των κληρικών

Καμία αλλαγή στη μισθοδοσία των κληρικών

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση που είχε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο και τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Ο νέος υπουργός Οικονομικών φέρεται να συμφωνεί με την πρόταση να αποδεσμευθεί η δεσμευμένη εκκλησιαστική περιουσία, στην οποία περιλαμβάνονται ακίνητα «φιλέτα» (στο κέντρο της Αθήνας, στη Βουλιαγμένη κ.ά.). Βασική προϋπόθεση της αποδέσμευσης είναι ότι πόροι από την αξιοποίησή τους θα πηγαίνουν σε κοινωνικό έργο. Επίσης, ο κ. Βενιζέλος έδωσε διαβεβαιώσεις ότι δεν θα ενταχθεί η εκκλησιαστική περιουσία στο Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας, ενώ τίποτε δεν αλλάζει στο καθεστώς της μισθοδοσίας των κληρικών, η οποία θα εξακολουθήσει να καταβάλλεται αποκλειστικά από την πολιτεία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» από πηγές της Εκκλησίας, ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε ότι η πρόβλεψη που υπάρχει στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για διαχείριση και εκποίηση της ακίνητης περιουσίας Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου δεν αφορά τα αυτοδιοίκητα ΝΠΔΔ. Ως εκ τούτου, εξαιρούνται τα πανεπιστημιακά και τα εκκλησιαστικά ΝΠΔΔ. Ταυτόχρονα, ο υπουργός ήταν καθησυχαστικός σχετικά με την προοπτική η μισθοδοσία των κληρικών να μην καλύπτεται εξ ολοκλήρου από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά ένα μέρος της να καλύπτεται από την Εκκλησία.

Από την άλλη, σύγκλιση κατεγράφη επί της πρότασης του Αρχιεπισκόπου να αποδεσμευθεί η δεσμευμένη εκκλησιαστική περιουσία, για να αξιοποιηθεί υπέρ κοινωφελών σκοπών. Ο σχεδιασμός κάνει λόγο για τη σύσταση Ταμείου Εκκλησιαστικής Πρόνοιας, το οποίο θα συνδιαχειρίζονται η Πολιτεία και η Εκκλησία. Να σημειωθεί ότι η δεσμευμένη περιουσία (π.χ. ανενεργή κτίρια λόγω ρυμοτομικού σχεδιασμού κ.ά) υπολογίζεται σε περίπου 130 ακίνητα και εκτιμάται ότι αποτελεί περίπου το 75% της συνολικής εκκλησιαστικής περιουσίας. Μάλιστα, ο κ. Ιερώνυμος φέρεται να ζήτησε τη σύσταση κοινής επιτροπής Εκκλησίας και Πολιτείας για την καταγραφή της εκκλησιαστικής περιουσίας.

«Είμαι πάρα πολύ ευτυχής γιατί και μετά τη συνάντηση αυτή, μπορούμε να κάνουμε πολύ συγκεκριμένα πρακτικά πράγματα, που θα ανακουφίσουν τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη και θα στείλουν ένα μήνυμα στην κοινωνία, αλλά και διεθνώς, ότι υπάρχει στη χώρα μας μία πανστρατιά, μία πραγματική εθνική συστράτευση», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Βενιζέλος. «Η συνεργασία ήταν πολύ εποικοδομητική. Δόθηκαν απαντήσεις σε θέματα ουσιαστικά. Θα μπορούσα να πω, ανακεφαλαιώνοντας, ότι η Εκκλησία πάντοτε σε αυτόν τον τόπο στάθηκε πλάι στον λαό, αγωνίστηκε και έδωσε ό,τι μπορούσε. Και σε αυτήν την κρίσιμη ώρα δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά. Θα συνεχίσει την ίδια πορεία, υπό ορισμένους όρους, όμως, όπως συζητήσαμε, όπως το θελήσαμε και όπως θα το δούμε στην πράξη», τόνισε, από την πλευρά του, ο κ. Ιερώνυμος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή