Στάση εργασίας γιατρών του ΕΣΥ

Στάση εργασίας γιατρών του ΕΣΥ

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο γύρο αντιπαράθεσης γιατρών και υπουργείου Υγείας προοιωνίζεται η πρόταση για τη λειτουργική αναδιάταξη των μονάδων Υγείας του ΕΣΥ που ετέθη από την προηγούμενη Παρασκευή σε δημόσια διαβούλευση. Ηδη, η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς προανήγγειλε προειδοποιητική 4ωρη στάση εργασίας από τις 11 π.μ. για την ερχόμενη Πέμπτη και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο στις 12 το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, κάνοντας λόγο για κυβερνητικά μέτρα με κριτήριο μόνο την εξοικονόμηση χρημάτων και όχι τον εξορθολογισμό των υπηρεσιών.

Στις έξι ημέρες της διαβούλευσης, η πρόταση του υπουργείου Υγείας έχει συγκεντρώσει πληθώρα αρνητικών σχολίων αναρτημένων στην ιστοσελίδα του υπουργείου, που σε μεγάλο βαθμό εστιάζουν στη χρήση λανθασμένων στοιχείων για τη λειτουργία του ΕΣΥ, ειδικά στην πληρότητα των κλινικών. Η κριτική αφορά κυρίως τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, που σύμφωνα με τα στοιχεία στην πρόταση του υπουργείου Υγείας έχουν πληρότητα της τάξης του 75% στο σύνολο της χώρας και 80% στην Αττική, και τα οποία αμφισβητούνται έντονα από τους γιατρούς, με δεδομένες τις λίστες αναμονής για Εντατική που υπάρχουν σε καθημερινή βάση στο ΕΚΑΒ. Η ΕΙΝΑΠ σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «λαθροχειρία με τα στοιχεία», σημειώνοντας ότι θεωρούνται λειτουργούντα τα κρεβάτια που είναι από χρόνια κλειστά, λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού. Είναι ενδεικτική η επισήμανση γιατρού στο πλαίσιο της διαβούλευσης, σύμφωνα με την οποία ο υπολογισμός της πληρότητας της ΜΕΘ πανεπιστημιακού νοσοκομείου, που εμφανίζεται 80% ενώ είναι 93%, έγινε με βάση τις 14 κλίνες, ενώ η μονάδα λειτουργεί από επταετίας με 12 κλίνες. Καταγγελίες όμως γίνονται στο πλαίσιο της διαβούλευσης και για λάθη στην τήρηση των στοιχείων εντός των νοσοκομείων: εργαζόμενος σε ΜΕΘ με ανώνυμο σχόλιο στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας υποστηρίζει ότι κάνοντας τη δική του έρευνα ανακάλυψε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούσε το νοσοκομείο του, η ΜΕΘ είχε μόνο 53 (αντί για 129) εισαγωγές ασθενών για το 2010, εκ των οποίων οι 57 κατέληξαν!

«Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει ήδη δώσει εντολή στις διοικήσεις των νοσοκομείων να εξετάσουν ξανά τα στοιχεία και να διορθώσουν άμεσα όσα λάθη υπάρχουν», επεσήμανε στην «Κ» ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας κ. Νίκος Πολύζος. Οπως είπε, τα στοιχεία που αφορούν στις κλίνες και την πληρότητα τους προέρχονται από το ESY.net, με βάση όσα «εισάγουν» στο σύστημα οι διοικήσεις των νοσοκομείων, ενώ τα στοιχεία για το προσωπικό αντλήθηκαν από τον Υγειονομικό Χάρτη. «Προφανώς, υπάρχουν προβλήματα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλα τα στοιχεία είναι λάθος», σημειώνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή