Ερχεται η ρύθμιση για τα αυθαίρετα

Ερχεται η ρύθμιση για τα αυθαίρετα

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πώληση ποσοστού της Κτηματολόγιο Α. Ε., εμπλοκή των τραπεζών στη διαχείριση του Πράσινου Ταμείου, συγχώνευση φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών και αναθεώρηση του πλαισίου περιβαλλοντικής αδειοδότησης επιχειρήσεων είναι ορισμένες από τις νέες προτεραιότητες του υπουργείου Περιβάλλοντος. Προτεραιότητες που αποδεικνύουν τη στροφή 180 μοιρών που φέρνει η έλευση του κ. Παπακωνσταντίνου στην πολιτική του υπουργείου.

Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται, όπως ήταν αναμενόμενο, τα αυθαίρετα, με τον υπουργό να υπόσχεται ότι θα παρουσιάσει την πρότασή του στο υπουργικό συμβούλιο μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο. Οπως έγινε ξεκάθαρο στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για τον προγραμματισμό του ΥΠΕΚΑ, η νέα οπτική του υπουργείου συνίσταται στον περιορισμό (κατά το δυνατόν, αφού υπάρχει η ευρωπαϊκή νομοθεσία) των περιβαλλοντικών παραμέτρων στην αδειοδότηση των επενδύσεων, στην είσοδο ιδιωτών σε κάθε δυνατό πεδίο και στην ανάδειξη των περιβαλλοντικών πολιτικών που έχουν άμεση σχέση με την αγορά (λ. χ. ανακύκλωση, καύση απορριμμάτων).

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του υπουργού Περιβάλλοντος κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου το ενδιαφέρον συγκέντρωσε το θέμα των αυθαιρέτων. Ερωτώμενος σχετικά με τη φύση της ρύθμισης, ο κ. Παπακωνσταντίνου επιβεβαίωσε ότι θα κινηθεί στη βάση της πρότασης που είχε ετοιμάσει ως υπουργός Οικονομικών (και αποκάλυψε η «Κ» στις 23 Ιουνίου): Ενα «μοντέλο» ανάλογο με αυτό που ίσχυσε για τους ημιυπαίθριους (δηλαδή καταβολή προστίμου με αντάλλαγμα μια χρονικά ορισμένη «ανοχή» της αυθαιρεσίας), που θα κάνει διακρίσεις ανάμεσα στα είδη των αυθαιρέτων, θα αποκλείει τη νομιμοποίηση αυθαιρεσιών σε δάση, αιγιαλό, αρχαιολογικούς χώρους και, τέλος, θα συνοδεύεται με αναθεώρηση της διαδικασίας κατεδάφισης. «Θα έχει μια λογική καρότου – μαστίγιου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτώμενος κατά πόσο το πλαίσιο που θα παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα στο υπουργικό συμβούλιο έχει πάρει το «πράσινο φως» από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ο κ. Παπακωνσταντίνου απέφυγε να απαντήσει. «Δεν έχω να πω κάτι συγκεκριμένο, ό, τι κάνουμε θα είναι με βάση τη νομολογία του ΣτΕ» ανέφερε.

«Περιβαλλοντικό ισοζύγιο»

Ο αναπληρωτής υπουργός κ. Νίκος Σηφουνάκης ανέλαβε να διευκρινίσει την πολιτική την οποία αναμένεται να διαμορφώσει το ΥΠΕΚΑ. «Αρχή μας θα είναι να μην επαναλάβουμε όλες τις ρυθμίσεις που έγιναν στο παρελθόν. Θα υπάρχει περιβαλλοντική εξισορρόπηση, ένα περιβαλλοντικό ισοζύγιο», υποστήριξε. Ωστόσο, πολλά είναι τα σημεία που χρήζουν διευκρίνισης, μετά τη χθεσινή τοποθέτηση του κ. Παπακωνσταντίνου για τα αυθαίρετα.

– Πώς θα «νομιμοποιηθούν» (έστω και εμμέσως, όπως επιχειρεί το υπουργείο) αυθαίρετα χωρίς οικοδομική άδεια; Η ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους παρέχει ανοχή για μια μικρή πολεοδομική παράβαση μέσα στον όγκο ενός κτιρίου με νόμιμη άδεια και επομένως δεν είναι συγκρίσιμο μέγεθος.

– Πώς θα διασφαλίζεται ότι δεν θα «νομιμοποιηθούν» αυθαίρετα σε δάση, αιγιαλό και άλλες απαγορευμένες περιοχές; Στο παρελθόν, ανάλογες υποσχέσεις παρέμειναν κενές περιεχομένου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η διαδικασία ηλεκτροδότησης περίπου 100.000 αυθαιρέτων με βάση προεκλογικό νόμο (ν. 3212/03) της Βάσως Παπανδρέου. Οπως όριζε, μέσα σε μια τριετία θα ελέγχονταν όλες οι αιτήσεις για να διαπιστωθεί αν τα στοιχεία που είχαν δηλωθεί είναι αληθή και, αν ναι, τότε θα ανανέωναν την ηλεκτροδότηση και ύδρευσή τους για τρία ακόμα χρόνια. Ωστόσο οι έλεγχοι δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ, ούτε καν αναζητήθηκαν πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτου! Αναλόγως δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να ελεγχθούν οι 600.000 αιτήσεις για τους ημιυπαίθριους.

– Πώς θα προχωρήσει η πολιτεία σε κατεδαφίσεις, όταν δεν υπάρχει εικόνα για τον αριθμό των αυθαιρέτων (πλην του μικρού ποσοστού που έχουν καταγγελθεί και τελεσιδικήσει); Θα ακολουθήσει την εύκολη επιλογή της «κόκκινης γραμμής» (δηλαδή να υπόσχεται ότι θα κατεδαφίσει όποιο αυθαίρετο ανεγερθεί μετά τη ρύθμιση), όπως έχει επιχειρηθεί πολλάκις σε ανάλογες ρυθμίσεις;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή