Η έλλειψη συντονισμού «φρενάρει» την αύξηση των μεταμοσχεύσεων

Η έλλειψη συντονισμού «φρενάρει» την αύξηση των μεταμοσχεύσεων

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τρικλοποδιά» στην προσπάθεια αύξησης των μεταμοσχεύσεων βάζει η απουσία συντονισμού και κατάλληλης οργάνωσης εντός των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της χθεσινής συνάντησης του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων με διευθυντές ΜΕΘ και τοπικούς συντονιστές μεταμοσχεύσεων, από την απόδοση των οποίων το υπουργείο Υγείας ελπίζει να «ξεκολλήσει» τη χώρα μας από τις τελευταίες θέσεις της σχετικής ευρωπαϊκής λίστας: μόλις 6,3 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού, όταν η πρώτη Ισπανία έχει 34 ανά εκατ. πληθυσμού. Σήμερα, στις 84 ΜΕΘ δημοσίων νοσοκομείων υπάρχουν 111 τοπικοί συντονιστές, που καλούνται να άρουν την καχυποψία των συγγενών εγκεφαλικά νεκρών ασθενών -η εφαρμογή της εικαζόμενης συναίνεσης θα ξεκινήσει σε δύο έτη- και να αυξήσουν τους δότες. Οταν πριν από μία οκταετία ορίστηκαν για πρώτη φορά, οδήγησαν σε αύξηση των αναφερόμενων δοτών στις ΜΕΘ κατά 130%. Η προσπάθεια, όμως, ατόνησε.

Παίρνοντας τον λόγο έπειτα από παρότρυνση του υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδου, οι τοπικοί συντονιστές σκιαγράφησαν με μελανά χρώματα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην προσπάθειά τους. «Ο γιατρός της ΜΕΘ πρέπει να ενημερώσει τον ασθενή, να κάνει τις απαιτούμενες εξετάσεις και να συντονίσει την όλη προσπάθεια. Και όλα αυτά χωρίς συμπαράσταση και βοήθεια», «ούτε χώρο αναγγελίας θανάτου έχουμε», «πολυτραυματίες που δεν θα μπορούσαν να μείνουν στη ζωή, αλλά θα μπορούσαν να είναι δότες φτάνουν στο νοσοκομείο νεκροί λόγω καθυστέρησης του ΕΚΑΒ», «γιατρός του νοσοκομείου προσπάθησε να αποτρέψει συγγενή να συναινέσει», είναι ορισμένα από τα σχόλια που ακούστηκαν. «Ολα θα κριθούν από τη λειτουργία των συντονιστών και των ομάδων μεταμοσχεύσεων», τόνισε ο υπουργός Υγείας, αναφερόμενος στα τρία βασικά σημεία στα οποία εστιάζεται η προσπάθεια στη χώρα μας για αύξηση των μεταμοσχεύσεων και τα οποία είναι η οργάνωση των νοσοκομείων και των ΜΕΘ, η νομοθεσία, αλλά και η ενημέρωση όλων για την ανάγκη να καταστούν δωρητές. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Λοβέρδος κήρυξε το 2011 και το 2012 ως «έτη ενημέρωσης για τις μεταμοσχεύσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή