Προς πώληση 9 κτιρίων η ΕΛ.ΑΣ.

Προς πώληση 9 κτιρίων η ΕΛ.ΑΣ.

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πώληση σε ιδιώτες και επαναμίσθωση κτιρίων όπου λειτουργούν σήμερα οι πλέον κρίσιμες υποδομές της Ελληνικής Αστυνομίας προβλέπει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Πρόκειται συγκεκριμένα για 9 κτίρια που διαχειρίζεται η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) και στεγάζουν: το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. και την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, τη ΓΑΔΑ, τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, τη Διεύθυνση Αλλοδαπών στην Π. Ράλλη, τη Διεύθυνση Διαβατηρίων και τις Αστυνομικές Διευθύνσεις Θεσσαλονίκης, Ροδόπης, Ξάνθης και Σερρών. Σύμφωνα με τα προκαθορισμένα χρονοδιαγράμματα, η πώληση των ακινήτων σε ιδιώτες θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το 4ο τρίμηνο του 2011, δηλαδή το αργότερο μέχρι τον προσεχή Δεκέμβριο. Σοβαρές επιφυλάξεις ως προς την αποτελεσματικότητα του εγχειρήματος διατυπώνουν με δηλώσεις τους στην «Κ» πηγές του υπ. Προστασίας του Πολίτη.

Στην αιτιολογική έκθεση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος αναφέρεται συγκεκριμένα ότι «το Δημόσιο προτίθεται να αξιοποιήσει τα ακίνητα αυτά διαθέτοντας χρεόγραφα έναντι των ακινήτων σε ιδιώτες με τη μέθοδο της πώλησης και επαναμίσθωσης των ακινήτων (Sale &leaseback)». Στον κατάλογο των προς πώληση ακινήτων περιλαμβάνονται αρκετά ακόμα (συνολικά 39) κυβερνητικά κτίρια και κτίρια που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες όπως: τα υπουργεία Πολιτισμού, Εξωτερικών, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, οι Γενικές Γραμματείες Τύπου και Πληροφοριακών Συστημάτων και οι ΔΟΥ Αθηνών, Κορίνθου, Χαλκίδας, Χανίων κ. ά. «Απαιτείται εμπεριστατωμένη μελέτη προκειμένου να μην οδηγηθούμε σε πλήρες αδιέξοδο ή και κατάρρευση» σχολίασε στην «Κ» ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., σημειώνοντας ότι στην παρούσα συγκυρία τα εν λόγω ακίνητα θα πουληθούν σε ιδιαίτερα χαμηλή τιμή.

Οι προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου δεν απασχόλησαν την πρόσφατη συνάντηση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδη με την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. Αντίθετα, πηγές του αρχηγείου αφήνουν να εννοηθεί ότι ο κ. Σαχινίδης είδε θετικά το ενδεχόμενο να αυξηθεί το πλαφόν των 16 εκατ. ωρών για νυχτερινή εργασία ούτως ώστε να χορηγηθούν επιπλέον πιστώσεις για την κάλυψη αναγκών που θα προκύψουν το φθινόπωρο. Επιπλέον, καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν στην «Κ» ότι η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. παρουσίασε πρόγραμμα δράσεων και πρωτοβουλιών που έχουν επιτρέψει την εξοικονόμηση 21,8 εκατ. ευρώ από τον τρέχοντα προϋπολογισμό. Ενδεικτικά, η επαναδιαπραγμάτευση των μισθωμάτων για ακίνητα της ΕΛ.ΑΣ. οδήγησε σε εξοικονόμηση 1,8 εκατ. ευρώ, η κατάργηση 537 αστυνομικών σταθμών σε εξοικονόμηση 1,2 εκατ. ευρώ και η αύξηση της χιλιομετρικής απόστασης για την καταβολή εκτός έδρας αποζημίωση σε εξοικονόμηση 15 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, σε τουριστικούς προορισμούς αποσπάστηκαν για τη θερινή περίοδο μόνο όσοι αστυνομικοί εξέφρασαν ενδιαφέρον να καλύψουν μόνοι (!) τους τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής. Οι περισσότεροι ήταν δόκιμοι αστυφύλακες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή