Ερχονται διώξεις για πρόσωπα, αλλά και για ομάδες

Ερχονται διώξεις για πρόσωπα, αλλά και για ομάδες

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από αύριο το θέμα του σκανδάλου των «στημένων» ποδοσφαιρικών αγώνων και του παράνομου στοιχηματισμού που αποκαλύφθηκε από την έρευνα των Αρχών και συγκλονίζει την κοινή γνώμη ταράζοντας τα σαθρά θεμέλια του ποδοσφαιρικού οικοδομήματος, εισέρχεται σε νέα φάση.

Οι δύο ποδοσφαιρικοί εισαγγελείς της ΕΠΟ και πρώην αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, Ανδρέας Φάκος και Μανόλης Αντωνακάκης ολοκληρώνουν την ανάγνωση της δικογραφίας των πολλών χιλιάδων σελίδων και αναμένεται να ασκήσουν πειθαρχικές διώξεις.

Οι ποδοσφαιρικοί εισαγγελείς έχουν ήδη διαπιστώσει ποια από τα πρόσωπα της δικογραφίας εμπίπτουν στους κανονισμούς της ΕΠΟ και ποιοι κανονισμοί παραβιάζονται από τη δραστηριότητά τους.

Υποψήφιοι

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες διώξεις θα αφορούν τα πρόσωπα και πιθανόν τις συνδεόμενες με αυτά ομάδες, για τα οποία ζητήθηκε η σύλληψη και πέρασαν από το γραφείο του ανακριτή. Δηλαδή, υποψήφιοι για να τους ασκηθούν πειθαρχικές διώξεις είναι οι προφυλακισμένοι Αχιλλέας Μπέος (Ολυμπιακός Βόλου) και Γιώργος Τσακογιάννης (Ηλιούπολη), καθώς και ο Σταύρος Ψωμιάδης (Καβάλα), οι Νίκος Χάλκος και Μιχάλης Νικολόπουλος (Ηλιούπολη) και οι προπονητές Νίκος Παντέλης και Γιάννης Παπακώστας.

Τα παραπτώματα που θα αναφέρονται στην άσκηση των πειθαρχικών διώξεων θα είναι η δωροδοκία / δωροληψία και το στοίχημα, ενώ δεν αποκλείεται να οδηγήσουν και στα άρθρα που αφορούν περιπτώσεις δυσφήμησης του αθλήματος του ποδοσφαίρου. Οι αυστηρότερες ποινές που προβλέπονται για τα φυσικά πρόσωπα που παραβιάζουν τα άρθρα περί δωροδοκίας / δωροληψίας και στοιχήματος είναι η εφ’ όρου ζωής απαγόρευση οποιασδήποτε δραστηριότητας με το ποδόσφαιρο.

Για τις ομάδες, σε περίπτωση που υπάρχει υπαιτιότητα, η αυστηρότερη ποινή είναι ο υποβιβασμός.

Πάντως, ασφαλέστερες εκτιμήσεις θα μπορέσουν να γίνουν όταν ασκηθούν οι διώξεις στις οποίες θα αναφέρονται οι κατηγορίες και τα άρθρα στα οποία εμπίπτουν.

Δεν αποκλείεται η άσκηση πειθαρχικής δίωξης σε περίπτωση που περιλαμβάνει τον Ολυμπιακό Βόλου να αποτελέσει αντικείμενο ενημέρωσης προς την UEFA, αφού μετέχει στον δεύτερο γύρο του Europa League και η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία έχει ζητήσει ενημέρωση από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία για τις εξελίξεις γύρω από το θέμα.

Η αυριανή ημέρα έχει ενδιαφέρον και για άλλα ανοιχτά θέματα που ταλανίζουν το ποδόσφαιρο.

Το Δ. Σ. της πληγωμένης Σούπερ Λίγκας συνεδριάζει, αλλά η επαναφορά της πρότασης γα επικύρωση της βαθμολογίας προκαλεί αντιδράσεις από τις ομάδες που περιμένουν να ωφεληθούν από την υπόθεση των στημένων αγώνων, όπως η Λάρισα και από τον Ηρακλή που έχει προσφύγει στο CAS κατά της απόφασης για υποβιβασμό λόγω πλαστογραφίας.

Επίσης, συνεδριάζει το Δ. Σ. της Ενωσης Φούτμπολ Λιγκ που θα πρέπει να πάρει απόφαση για το θέμα της αδειοδότησης του ΟΦΗ.

Πάντως, η ομάδα της Κρήτης έχει εξασφαλίσει από το Εφετείο Αθηνών ότι μέχρι τις 21/7 τα πλέι οφ δεν μπορούν να γίνουν χωρίς τη συμμετοχή της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή