Εως 60% η πτώση στο Πάμε Στοίχημα

Εως 60% η πτώση στο Πάμε Στοίχημα

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθίζηση σημειώνουν τα έσοδα του παιχνιδιού Πάμε Στοίχημα του ΟΠΑΠ. Από τη μια πλευρά η οικονομική κρίση και από την άλλη πλευρά οι αποκαλύψεις για τα στημένα ποδοσφαιρικά παιχνίδια έχουν οδηγήσει σε κάμψη της τάξης του 60% σε σχέση με το 2009. Σύμφωνα με στελέχη του οργανισμού, οι πωλήσεις του παιχνιδιού τα τελευταία 2-3 τριήμερα (Παρασκευής-Σαββάτου-Κυριακής) έχουν μειωθεί σε λιγότερο από 10 εκατ. ευρώ, όταν τα αντίστοιχα τριήμερα του 2009 οι πωλήσεις ανέρχονταν σε 20-24 εκατ. ευρώ. Σύγκριση με το 2010 δεν γίνεται, καθώς τότε οι πωλήσεις του Πάμε Στοίχημα είχαν εκτοξευθεί την αντίστοιχη περίοδο, λόγω Παγκοσμίου Κυπέλλου, φτάνοντας μέχρι και στα 60 εκατ. ευρώ για ένα ενδιαφέρον τριήμερο.

Η άλλοτε «ναυαρχίδα» των πωλήσεων του ΟΠΑΠ είχε αρχίσει να υποχωρεί εδώ και πολλούς μήνες λόγω της οικονομικής κρίσης. Οι αποκαλύψεις ωστόσο για τα στημένα πάγωσαν το κοινό και πολλοί παίκτες είτε σταμάτησαν να παίζουν ή μείωσαν την αξία του στοιχηματισμού. «Η μέση αξία ενός δελτίου (Πάμε Στοίχημα) ανέρχεται σε 3-4 ευρώ από 9-10 ευρώ που ήταν στις αντίστοιχες προηγούμενες περιόδους», παραδέχεται στέλεχος του ΟΠΑΠ.

«Αρρωστος» τζίρος

Αλλά δεν είναι μόνον η ανάσχεση του υγιούς τζίρου στο παιχνίδι. Ο ΟΠΑΠ, θορυβημένος από τις εξελίξεις στη Δικαιοσύνη και τα στημένα παιχνίδια, τώρα κόβει μέρος του «άρρωστου» τζίρου του. Ειδικότερα, σφραγίζονται παιχνίδια που στόχο έχουν την άντληση εσόδων, όχι από την πρόβλεψη του Στοιχήματος, αλλά από την προμήθεια του πράκτορα στο παιχνίδι. Πρόκειται για το αποκαλούμενο εμπόριο Στοιχήματος -trading, αναφέρεται στην πιάτσα των πρακτόρων- όπου στοιχηματίζεται το ίδιο ακριβώς ποσό τόσο στον ΟΠΑΠ όσο και σε ένα τρίτο γραφείο στοιχημάτων με ακριβώς αντίθετη πρόβλεψη. Προσδοκία του παίκτη είναι η υψηλή προμήθεια του 8% που λαμβάνει ο πράκτορας. Ετσι, αν κάποιος στοιχηματίσει 100.000 ευρώ στον ΟΠΑΠ και 100.000 για το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα σε ένα άλλο γραφείο στοιχημάτων, τότε ο παίκτης έχει ακέραιο το κεφάλαιο, ενώ ο πράκτορας κερδίζει 8.000 ευρώ.

Οι άνθρωποι του ΟΠΑΠ αναφέρουν ότι τέτοιου είδους ποσά δεν είναι ασυνήθιστα και κάνουν λόγο για παράγοντες που κινούμενοι στα όρια της νομιμότητας φέρνουν τζίρους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε ένα τέτοιου είδους trading Στοιχήματος. «Συνήθως ο πράκτορας παίρνει μόνον μέρος της αμοιβής του (π. χ. το 2%), ενώ το υπόλοιπο (6%) το παίρνει ο τροφοδότης του πρακτορείου», παραδέχεται στέλεχος του οργανισμού.

Τα πρακτορεία που κάνουν αυτή τη δουλειά είναι λίγα – ίσως 50-60 από τα 5.000 του οργανισμού. Πραγματοποιούν όμως πάνω από 25% του τζίρου του παιχνιδιού. «Πρόκειται για πρακτορεία», αναφέρει το ίδιος στέλεχος του οργανισμού, «που εμφανίζουν το 95% του τζίρου τους στο συγκεκριμένο παιχνίδι και μέση αξία δελτίου πάνω από 1.000 ευρώ».

Αυτό είναι ασυνήθιστο, με δεδομένο ότι το 2010 το Πάμε Στοίχημα έκανε τζίρο 2,05 δισ. ευρώ αντιστοιχώντας έτσι στο 40% του συνολικού τζίρου του ΟΠΑΠ (ξεπέρασε τα 5,1 δισ. ευρώ). Επιπλέον, η μέση αξία ενός δελτίου στοιχηματισμού στον ΟΠΑΠ δεν ξεπερνά τα 9-10 ευρώ.

Στραβά μάτια

Η διοίκηση του οργανισμού φυσικά γνωρίζει αυτό το trading Στοιχήματος το οποίο ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ ετησίως. Εκανε επί χρόνια όμως τα στραβά μάτια, αφού οι μεγάλοι τζίροι εντυπωσιάζουν παίκτες και επενδυτές. Τώρα ωστόσο στρέφεται στα νέα παιχνίδια που διαχειρίζεται η Intralot με στόχο την ανάσχεση των πωλήσεων. Τα νέα παιχνίδια, τα οποία κατά κύριο λόγο είναι εικονικά (παίζονται δηλαδή σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές), σύμφωνα με στελέχη του ΟΠΑΠ έχουν τονώσει τις πωλήσεις, συγκεντρώνοντας ημερήσιο τζίρο της τάξης του 1 εκατ. ευρώ. Με αυτό το δεδομένο, μέχρι το τέλος της χρονιάς ο τζίρος των νέων παιχνιδιών θ’ ανέλθει σε περίπου 200 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο τα παιχνίδια αυτά μειώνουν ουσιαστικά την κερδοφορία του ΟΠΑΠ. Οπως και να έχει η κατάσταση, ο ΟΠΑΠ «τρέχει» να φέρει νέα παιχνίδια που θα τονώσουν τις πωλήσεις του, καθώς τα έσοδα του παιχνιδιού Πάμε Στοίχημα σωριάζονται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή