Λουκέτα και στα κινέζικα

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ελληνική κρίση περιδινίζονται και τα κινέζικα καταστήματα της Αθήνας, μετά μια παρατεταμένη εμπορική (και εισπρακτική) «άνοιξη» και αφού οδήγησαν πολλά άλλα εμπορικά μαγαζιά στο λουκέτο, αφαιρώντας τους πελατεία.

Ηδη, αρκετά καταστήματα στο κέντρο της πρωτεύουσας που πουλούν φθηνά ρούχα και κάθε λογής προϊόντα οικιακής χρήσης που έχουν εισαχθεί από την Κίνα, έκλεισαν και Κινέζοι επιχειρηματίες δηλώνουν ότι εάν η κατάσταση συνεχιστεί, είτε θα αναζητήσουν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα την τύχη τους είτε θα πάρουν τον δρόμο της επιστροφής στην πατρίδα τους.

«Το πρόβλημα άρχισε να παίρνει διαστάσεις μετά την Πρωτοχρονιά, όταν το τοπίο άλλαξε δραματικά και τα έσοδα άρχισαν να πέφτουν ραγδαία. Πολλοί έχουν αναγκαστεί να κλείσουν τα μαγαζιά τους. Υπολογίζουμε ότι από τις πάνω από 300 επιχειρήσεις που δούλευαν έως πριν από λίγους μήνες στην Αθήνα, σήμερα έχουν μείνει περίπου 250. Πολλά λουκέτα, δηλαδή, για τόσο μικρό χρονικό διάστημα», σχολιάζει στην «Κ» ο αρχισυντάκτης της κινεζόφωνης εφημερίδας «China Greece Times», κ. Peng Wang. Ο Κινέζος δημοσιογράφος έρχεται καθημερινά σε επαφή με συμπατριώτες του, που διατηρούν καταστήματα και η εικόνα που εισπράττει είναι παρόμοια όχι μόνον από τις γειτονιές της Αθήνας, αλλά και απ’ όλη την Ελλάδα. Σήμερα, εκτιμάται ότι λειτουργούν πάνω από 1.000 εμπορικές επιχειρήσεις από Κινέζους μετανάστες, στις οποίες απασχολούνται πολλοί από τους 20.000 Κινέζους που έχουν εγκατασταθεί στη χώρα μας.

«Παζαρεύουν τα 3 ευρώ»

«Μπορεί ο κόσμος να εξακολουθεί να μπαίνει μέσα στο μαγαζί, αλλά οι περισσότεροι κοιτούν και φεύγουν ή αγοράζουν μόνο ένα ρούχο που κάνει 3 – 5 ευρώ, παζαρεύοντας μάλιστα την τιμή του. Παλαιότερα, δεν προλαβαίναμε να εξυπηρετούμε πελάτες, ο τζίρος μας έχει μειωθεί κατά 70% από τότε που ανοίξαμε το μαγαζί, πριν από τέσσερα χρόνια», λέει στην «Κ» Κινέζα, που διατηρεί μαζί με τον σύζυγό της κατάστημα με ρούχα στο κέντρο της Αθήνας.

Ακόμα και τα μαγαζιά που πωλούν πολύ φθηνά προϊόντα αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα, επιβεβαιώνει στην «Κ» και ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κώστας Μίχαλος και «από την πληροφόρηση που έχω προκύπτει ότι αρκετά καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας κλείνουν, ωστόσο επιφυλάσσομαι να δώσω ακριβή αριθμό, καθώς, πολλές φορές, ακόμα και οι νόμιμες κινέζικες επιχειρήσεις δεν ακολουθούν τις προβλεπόμενες διαδικασίες όταν βάζουν λουκέτο, με αποτέλεσμα αυτό να μην αποτυπώνεται στα στοιχεία που συγκεντρώνει ο ΕΒΕΑ». Ο ίδιος δίνει και μιαν άλλη διάσταση: «Από το 2009 και μετά ξεκίνησε μια επιδρομή ελέγχων σε αυτά τα καταστήματα, καθώς πολλά λειτουργούσαν χωρίς ίχνος νομιμότητας. Ενδεχομένως και αυτό να οδήγησε σε «λουκέτα» και φυσικά, τα περισσότερα από τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν δεν καταβλήθηκαν ποτέ. Πάντως, το ΣΔΟΕ και οι άλλοι ελεγκτικοί φορείς δεν έχουν σταματήσει τους ελέγχους σε αυτές τις επιχειρήσεις».

Αδειοι δρόμοι

Η εικόνα επί της οδού Πειραιώς, του «δρόμου όπου άνθησαν τα κινέζικα», τα λέει όλα. Περπατάς και βλέπεις παντού άδεια μαγαζιά, πάνω στα οποία κρέμονται πινακίδες με κινέζικα ιδεογράμματα. Καταστηματάρχες, Ελληνες και αλλοδαποί, κάνουν λόγο για τη χειρότερη περίοδο που έχει υπάρξει ποτέ στον τζίρο τους.

Επιπροσθέτως, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Παναγής Καρέλας εκτιμά ότι τους τελευταίους τρεις μήνες έκλεισαν κινέζικες επιχειρήσεις γιατί «έχουν άμεση σχέση με το παρεμπόριο και δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα από τις συνεχείς αστυνομικές επιχειρήσεις, τον εντοπισμό και την κατάσχεση προϊόντων από παράνομες αποθήκες στο κέντρο», ενώ ο ίδιος λέει ότι κάποια κινέζικα καταστήματα λειτουργούν ως «βιτρίνες» για αποθήκευση προϊόντων – απομιμήσεων που τα διοχετεύουν σε αλλοδαπούς μικροπωλητές. Ο κ. Καρέλας, τέλος, μιλάει για διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων προϊόντων από οχήματα χωρίς πινακίδες κατά τη διάρκεια αργιών και τις ώρες μη λειτουργίας καταστημάτων της Αθήνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή