ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αποψη: Θετικές αλλαγές

Κρίνω ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας είναι φορέας σημαντικών και θετικών αλλαγών για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και άρα και για μια Θεσσαλονίκη στην αιχμή της γνώσης, της σύνδεσης με την παραγωγή και την καινοτομία. Μόνο μια τέτοια Θεσσαλονίκη μπορεί να επιβιώσει στο μέλλον. Ξεχωρίζω στο νομοσχέδιο τον εξοβελισμό των κομματικών νεολαιών από τη διακυβέρνηση του ΑΕΙ. Οποια και εάν είναι η γενικότερη άποψη των πρυτανικών αρχών του ΑΠΘ για το νομοσχέδιο, προσδοκώ ότι θα υποστηρίξουν τη ρύθμιση, η οποία είναι απαραίτητη για την αποκατάσταση της ιερής σχέσης διδάσκοντος – διδασκομένου, που τόσο έχει τραυματιστεί από την κομματικοποίηση που καταδυναστεύει τα ΑΕΙ εδώ και δεκαετίες. Εξίσου σημαντική είναι η αναφορά στο νομοσχέδιο στην προστασία της ουσίας του ασύλου, που έχει βάναυσα καταπατηθεί από τη σημερινή χωροταξική ασυλία της βίας, των βανδαλισμών και της κάθε λογής εγκληματικής συμπεριφοράς. Οι πόλεις, και ειδικότερα η Θεσσαλονίκη, θέλουν ένα πανεπιστήμιο που ούτε είναι, ούτε έχει την όψη του γκέτο. Ενα πανεπιστήμιο φιλικό και προς τον εαυτό του αλλά και στην πόλη που το περιβάλλει.

Χαιρετίζω τη συμμετοχή στο Δ.Σ. του ΑΠΘ επιφανών προσωπικοτήτων, μέτρο που θα επανασυνδέσει το ΑΠΘ με την παράδοση της πόλης, που θέλει την τοπική κοινωνία να έχει υπεύθυνο και δημιουργικό ρόλο στην εξέλιξη της παιδείας. Θυμίζω τα καταπληκτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, αλλά και τα νοσοκομεία και ορφανοτροφεία που δημιούργησε αυτή η παράδοση και τους εκατοντάδες εφόρους που τόσο επάξια την εκπροσώπησαν. Για τον ίδιο λόγο καλωσορίζω τη δυνατότητα ίδρυσης επώνυμων εδρών από χορηγούς είτε της πόλης, είτε από την υπόλοιπη επικράτεια, είτε από την Ελληνική Διασπορά. Σημαντικότατο είναι το μέτρο της επιλογής πρυτάνεων μέσα από διεθνή προκήρυξη. Η Θεσσαλονίκη απαιτεί και χρειάζεται ηγήτορες παγκοσμίου βεληνεκούς και, εάν μη τι άλλο, η χώρα έχει δημιουργήσει μια μεγάλη δεξαμενή τέτοιων ανθρώπων στο εξωτερικό. Η Θεσσαλονίκη τους θέλει να γυρίσουν πίσω διότι τους έχει απεγνωσμένα ανάγκη.

Με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο η τακτική αξιολόγηση των καθηγητών. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ένα από τα αρχαιότερα ΑΕΙ της χώρας, πάσχει από ευρεία λογοκλοπή και νεποτισμό, προϊόντα της διαχρονικής έλλειψης διαφάνειας και αξιοκρατίας. Ηρθε καιρός να ανανεώσει το ΑΠΘ τις τάξεις του με νέους επιστήμονες, που δεν έχουν σχέσεις διαπλοκής. Πολύ σημαντική είναι και η ενθάρρυνση που δίνει το ν/σ στη διεθνοποίηση του ΑΕΙ, διεθνοποίηση που συνιστά απόλυτα αναγκαίο πυλώνα της στρατηγικής εξωστρέφειας της Θεσσαλονίκης. Προγράμματα σε ξένες γλώσσες, δυνατότητα απασχόλησης διδασκόντων που εργάζονται και στο εξωτερικό και οι άλλες συναφείς προβλέψεις δένουν αρμονικά με την επιδίωξη της πόλης μας να ευημερήσει και να διακριθεί σε περιφερειακό και διεθνές περιβάλλον.

* Ο κ. Γιάννης Μπουτάρης είναι δήμαρχος Θεσσαλονίκης.