Εγκληματικοί χειρισμοί πριν από την τραγωδία

Εγκληματικοί χειρισμοί πριν από την τραγωδία

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δώδεκα νεκροί και εξήντα δύο τραυματίες, ανυπολόγιστες υλικές ζημιές σε μεγάλη έκταση που σχεδόν ισοπεδώθηκε και υπαγωγή της Κύπρου σε κατάσταση ενεργειακής κρίσης είναι ο συνοπτικός απολογισμός της πρωτοφανούς καταστροφής που έπληξε χθες τα ξημερώματα τη Μεγαλόνησο, με την έκρηξη που σημειώθηκε στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», μεταξύ Λάρνακας και Λεμεσσού. Πάνω από τις σορούς των νεκρών και τα αποκαΐδια της έκρηξης που συγκλόνισε χθες τα ξημερώματα την Κύπρο αιωρούνται κρίσιμα ερωτήματα για τη διαχείριση μεγάλου φορτίου εκρηκτικών, από το οποίο προκλήθηκε η σχεδόν βιβλική καταστροφή. Τα εκρηκτικά, που είχαν κατασχεθεί το 2009 από πλοίο που τα μετέφερε από το Ιράν στη Συρία, φυλάσσονταν στις εγκαταστάσεις τις ναυτικής βάσης σε 98 κοντέινερ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπεύθυνοι της βάσης είχαν τους τελευταίους μήνες διατυπώσει ανησυχία για το πόσο ασφαλές είναι να παραμείνουν εκεί τα κοντέινερ με τα εκρηκτικά ενόψει του καλοκαιριού. Μάλιστα, μόλις πριν από μερικές ημέρες είχαν ζητήσει τη γνώμη ειδικών, καθώς όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες είχαν παρατηρηθεί ενδείξεις διαστολής σε κάποια από τα κοντέινερ. Το κλιμάκιο ειδικών που επισκέφθηκε τη βάση συνέστησε να απομακρυνθούν το συντομότερο δυνατόν, τα εκρηκτικά να καταστραφούν και μέχρι να γίνει αυτό να ληφθεί μέριμνα ώστε να ψύχονται. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Στέφανος Στεφάνου, επιβεβαίωσε χθες ότι την περασμένη εβδομάδα είχε γίνει σύσκεψη για τα πυρομαχικά μετά τις συνεχείς επισημάνσεις για τον κίνδυνο που υπήρχε.

Ο προάγγελος της τραγωδίας που επρόκειτο να εκτυλιχθεί ήταν μια ειδοποίηση προς την Πυροσβεστική για φωτιά στη ναυτική βάση, στις 4.27 π. μ. χθες. Στη βάση έσπευσαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής, που επιχείρησαν να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά, η οποία, όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία, εκδηλώθηκε στα κοντέινερ με τα εκρηκτικά. Λίγη ώρα αργότερα, στις 5.50 π. μ., η περιοχή συγκλονίστηκε από μεγάλης ισχύος έκρηξη, που ακούστηκε δεκάδες χιλιόμετρα μακριά. Σε ακτίνα μερικών χιλιομέτρων απλώθηκε η επίδραση του ωστικού κύματος, ενώ εκατοντάδες μέτρα από το σημείο της έκρηξης πετάχτηκαν θραύσματα. Δύο αξιωματικοί της Εθνικής Φρουράς, εκ των οποίων ο ένας εκτελούσε καθήκοντα διοικητή της βάσης, δύο υπαξιωματικοί, δύο ναύτες και έξι πυροσβέστες που συμμετείχαν στις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς σκοτώθηκαν. Από τους τραυματίες που μεταφέρθηκαν τις επόμενες ώρες στα νοσοκομεία, οι δύο νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Από την ισχυρότατη έκρηξη επλήγη ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός Βασιλικού στο Ζύγι, ο μεγαλύτερος σταθμός παραγωγής ηλεκτρισμού στην Κύπρο. Στον σταθμό εκδηλώθηκε πυρκαγιά και καταβλήθηκαν υπεράνθρωπες προσπάθειες να μην επεκταθεί στις δεξαμενές μαζούτ που βρίσκονται εκεί. Οι μεγαλύτερες καταστροφές εκτός της ναυτικής βάσης σημειώθηκαν στο κοντινό χωριό Μαρί, όπου κατεδαφίστηκε η εκκλησία της κοινότητας, ενώ γκρεμίστηκαν στέγες σπιτιών, έσπασαν τζάμια, ξηλώθηκαν κουφώματα από πόρτες και παράθυρα. Μικρότερες ζημιές υπέστησαν σπίτια στις κοινότητες Ψεματισμένος, Μαρώνη, Τόχνη, Καλαβασός και Πεντάκωμο. Ο αυτοκινητόδρομος Λευκωσίας – Λεμεσού, που στο ύψος της κοινότητας Μαρί διέρχεται σε απόσταση περίπου μισού χιλιομέτρου από τη ναυτική βάση, γέμισε θραύσματα και θεωρείται ευτύχημα ότι, λόγω της ώρας που έγινε η έκρηξη, η κυκλοφορία των οχημάτων ήταν περιορισμένη.

Στην Κύπρο κηρύχθηκε τριήμερο πένθος για τα θύματα της τραγωδίας και αποφασίστηκε οι σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες σε όλα τα δημόσια κτίρια μέχρι και αύριο. Παράλληλα, ζητήθηκε από τους πολίτες να περιορίσουν στο ελάχιστο την κατανάλωση ρεύματος και όσοι διαθέτουν γεννήτριες να τις χρησιμοποιούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή