Ενισχυμένη η Σύγκλητος ΑΕΙ

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλαγές στις αρμοδιότητες του Συμβουλίου Ιδρύματος και στον τρόπο επιλογής του πρύτανη, σε σχέση με τα όσα προτείνει το ν/σ για τα ΑΕΙ, εξετάζει το υπ. Παιδείας. Στελέχη του υπουργείου ξεκαθάρισαν, μιλώντας στην «Κ», ότι η βασική φιλοσοφία για το νέο μοντέλο διοίκησης των ΑΕΙ θα διατηρηθεί χωρίς μεταβολές. Ετσι, θα θεσμοθετηθεί Συμβούλιο Ιδρύματος, ενώ θα αλλάξει και ο τρόπος επιλογής πρύτανη, σε σχέση με το ισχύον σύστημα. Ομως, την ίδια στιγμή εξετάζονται σενάρια ώστε στο υπό διαμόρφωση ν/σ να ψαλιδιστούν οι διοικητικές και ακαδημαϊκές αρμοδιότητες του Συμβουλίου. Στο ίδιο πλαίσιο εξετάζεται η συμμετοχή της ακαδημαϊκής κοινότητας στην επιλογή του πρύτανη. Χθες, η υπουργός Παιδείας κ. Αννα Διαμαντοπούλου είχε συνάντηση με τους εκπροσώπους της συνόδου των πρυτάνεων, ενώ σήμερα θα παρουσιάσει κατ’ άρθρο το ν/σ στο υπουργικό συμβούλιο. Η συνάντηση Διαμαντοπούλου-πρυτάνεων έγινε σε θετικό κλίμα. Βέβαια, στον προαύλιο χώρο του υπ. Παιδείας περίπου 30 μέλη φοιτητικής παράταξης της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς συγκρούστηκαν με τα ΜΑΤ. Οι φοιτητές, που διαμαρτύρονταν για τις αλλαγές, πέρασαν τα κιγκλιδώματα της εξωτερικής πύλης και κατευθύνθηκαν προς την είσοδο του κτιρίου, την οποία προστάτευαν άνδρες των ΜΑΤ. Οι φοιτητές, προκειμένου να απωθήσουν τους άνδρες των ΜΑΤ, χρησιμοποίησαν τη μάνικα του νερού, που βρισκόταν στο προαύλιο του υπουργείου, ενώ δυνάμεις της αστυνομίας απάντησαν με δακρυγόνα. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», από το υπ. Παιδείας εξετάζονται οι ακόλουθες αλλαγές σε σχέση με το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ, το οποίο δημοσιοποιήθηκε στις 4 Ιουλίου:

– Να ενισχυθούν οι εποπτικές αλλά και να περιοριστούν οι διοικητικές και ακαδημαϊκές αρμοδιότητες του Συμβουλίου Ιδρύματος. Ετσι, ορισμένες από τις αρμοδιότητες που δίνονται στο Συμβούλιο Ιδρύματος (π. χ. κατάρτιση του Οργανισμού του ΑΕΙ) θα δοθούν στη Σύγκλητο.

– Με βάση το ν/σ ο πρύτανης εκλέγεται μόνο από τα μέλη του Συμβουλίου. Πλέον μελετάται στην επιλογή πρύτανη να μετέχουν και τα μέλη ΔΕΠ του ΑΕΙ. Γι’ αυτό εξετάζονται δύο σενάρια. Το πρώτο είναι τα μέλη ΔΕΠ να εκλέγουν πρύτανη έπειτα από δημόσια προκήρυξη για τη θέση, όπως θα εκλέγουν και τους 7 καθηγητές που θα μετέχουν στο 15μελές Συμβούλιο Ιδρύματος. Το δεύτερο προκρίνει ένα μεικτό σύστημα. Δηλαδή, το Συμβούλιο να πραγματοποιεί δημόσια προκήρυξη της θέσης πρύτανη, και κατόπιν να προκρίνει δύο απ’ όσους ενδιαφέρθηκαν για τη θέση. Οι διδάσκοντες θα εκλέγουν έναν μεταξύ των δύο προκριθέντων.

«Το νομοσχέδιο τα αλλάζει όλα στο ελληνικό πανεπιστήμιο. Αυτό θέλουμε και αυτό απαιτεί η ελληνική κοινωνία. Η σημερινή συζήτηση με τους πρυτάνεις έχει ξεχωριστή σημασία. Υστερα από συζήτηση κατά άρθρο σε πολλά σημαντικά ζητήματα περιμένω -μετά τις δικές τους διαβουλεύσεις- τις γραπτές τους προτάσεις, για τα άρθρα στα οποία έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις» δήλωσε η κ. Διαμαντοπούλου, ύστερα από τη χθεσινή συνάντηση με τους εκπροσώπους της συνόδου πρυτάνεων. Από την άλλη, η σύνοδος σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι «για πρώτη φορά συζητήθηκαν θέματα που εμπεριέχονται στο ν/σ και διατυπώθηκαν απόψεις για ενδεχόμενες αλλαγές. Από την πλευρά της συνόδου αναλύθηκαν οι προτάσεις των ΑΕΙ και τονίστηκε ότι το μέχρι σήμερα γνωστό ν/σ χρήζει πολλών και σημαντικών αλλαγών πριν κατατεθεί στη Βουλή. Εν αναμονή του τελικού ν/σ, η σύνοδος θα συνεδριάσει εκτάκτως τις επόμενες ημέρες». Τέλος, χθες, η γ. γ. του ΚΚΕ κ. Αλέκα Παπαρήγα συναντήθηκε με τους προέδρους των ΤΕΙ, ενώ αρνητική στο νέο μοντέλο διοίκησης των ιδρυμάτων δηλώνει η ΠΑΣΠ ΤΕΙ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή