Παραιτήσεις υπουργού Αμυνας, αρχηγού Φρουράς

Παραιτήσεις υπουργού Αμυνας, αρχηγού Φρουράς

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παραίτησή τους προς τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια υπέβαλαν λίγες ώρες μετά τη φονική έκρηξη ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου, Κώστας Παπακώστας, και ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγος Πέτρος Τσαλικίδης. Οι παραιτήσεις τους έγιναν δεκτές, τους ζητήθηκε ωστόσο να παραμείνουν στις θέσεις τους μέχρι να αντικατασταθούν. Η ύπαρξη θυμάτων, οι τεράστιες καταστροφές και τα ερωτήματα που άρχισαν από την πρώτη στιγμή να διατυπώνονται για τις συνθήκες φύλαξης των πυρομαχικών οδήγησαν στην υποβολή των παραιτήσεων και η αποδοχή τους θεωρήθηκε από την πρώτη στιγμή δεδομένη, αν και από κυβερνητικές πηγές έγινε γνωστό ότι ο κ. Παπακώστας ενημερώθηκε μόλις προχθές για τα προβλήματα που υπήρχαν με τα εκρηκτικά.

Ο κ. Χριστόφιας, που επισκέφθηκε την περιοχή που επλήγη από την έκρηξη, αναφέρθηκε σε «μία ακόμα μαύρη ημέρα Ιουλίου για την Κυπριακή Δημοκρατία και για τον λαό μας» και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες των θυμάτων. Ο Κύπριος πρόεδρος συγκάλεσε έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη χθες το μεσημέρι για τη διαχείριση της κρίσης και τον συντονισμό των ενεργειών, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις και να ληφθεί μέριμνα για όσους υπέστησαν ζημιές από την έκρηξη. Παράλληλα, αποφασίσθηκε, για την ταχεία διερεύνηση των αιτίων του δυστυχήματος, να ζητηθεί η συνδρομή ειδικών από το εξωτερικό.

Σε «εικόνα ολέθρου» αναφέρθηκε ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος επίσης επισκέφθηκε την πληγείσα περιοχή. «Ανείπωτη θλίψη και οδύνη» εξέφρασε σε γραπτή δήλωσή του ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος. Συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των θυμάτων, αλλά και αιχμές για λάθη και παραλείψεις, περιέχουν τα μηνύματα των εκπροσώπων των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Μηνύματα συμπαράστασης εστάλησαν από δεκάδες ηγέτες ξένων χωρών.

Συλλυπητήριο μήνυμα προς τον πρόεδρο Χριστόφια απέστειλε για το τραγικό δυστύχημα ο πρόεδρος τη Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος εκφράζει βαθιά θλίψη για την απώλεια ζωών από την έκρηξη.

Επιστολή Ντερβίς Ερογλου

Λίγες ώρες μετά την πρωτοφανή έκρηξη, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο πρόεδρο είχε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου, ο οποίος απέστειλε και επιστολή με τα συλλυπητήριά του. Οπως μεταδόθηκε από τα Κατεχόμενα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης εξέφρασε τη διάθεση για παροχή κάθε δυνατής βοήθειας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που ενδέχεται να παρουσιαστούν από την καταστροφή στο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής και τις συνακόλουθες ελλείψεις στη διάθεση ρεύματος.

Τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, που εμφανίστηκαν αμέσως μετά την έκρηξη, αναμένεται να συνεχισθούν για αρκετό διάστημα. Ηδη άρχισε η εκ περιτροπής διάθεση ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ προβλήματα αναμένεται να παρουσιασθούν και στην υδροδότηση, καθώς, προκειμένου να εξοικονομηθεί ρεύμα, ετέθησαν εκτός λειτουργίας οι σταθμοί αφαλάτωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή