Πρώτη γυναίκα πρόεδρος στον Αρειο Πάγο

Πρώτη γυναίκα πρόεδρος στον Αρειο Πάγο

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρωμα γυναίκας στην ελληνική Δικαιοσύνη, με το«απόρθητο» της θέσης του προέδρου του Αρείου Πάγου να κατακτιέται από μία γυναίκα. Την πρώτη γυναίκα στην ιστορία, που επιλέγεται για την κεφαλή της Δικαιοσύνης, το υψηλότερο δικαστικό αξίωμα. Η κ. Ρένα Ασημακοπούλου, 65 ετών, τοποθετήθηκε χθες από την κυβέρνηση, για τα επόμενα δύο χρόνια, και κατόπιν εισηγήσεως του υπουργού Μιλτ. Παπαϊωάννου, στη θέση του αποχωρήσαντος, λόγω συνταξιοδότησης, προέδρου του ανωτάτου δικαστηρίου, κ. Γ. Καλαμίδα. Γυναίκα επέλεξε το υπουργικό συμβούλιο και για τη θέση του γενικού επιτρόπου Επικρατείας των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων. Η κ. Ελένη Διακομανώλη είναι η νέα επίτροπος, επιλογή που σηματοδοτείται, κατά τον υπουργό, από τη μακροχρόνια πορεία της και την αποτελεσματικότητα των ενεργειών της στον χώρο της Δικαιοσύνης. H επιλογή των δύο γυναικών στις νευραλγικές αυτές θέσεις αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς στον πρώτο βαθμό μπορεί το 65% να είναι δικαστές γένους θηλυκού, εντούτοις, στον ανώτατο βαθμό τα ποσοστά των γυναικών που καταλαμβάνουν αυτά τα αξιώματα είναι εξαιρετικά χαμηλά. Σε σύνολο 60 αρεοπαγιτών, 14 είναι γυναίκες και στις 10 θέσεις αντιπροέδρων μόλις τρεις.

Η πρώτη γυναίκα δικαστική λειτουργός στην πυραμίδα της Δικαιοσύνης είναι μια «σιωπηλή» γυναίκα, όπως είπε χαρακτηριστικά στην «Κ» συνάδελφός της. Χαμηλών τόνων, όχι ιδιαίτερα κοινωνική, πολύ όμως συναδελφική και προσιτή, λέει μια δικαστής, που επίσης βρέθηκε σε υψηλή θέση στον Αρειο Πάγο. «Είναι από τους καλούς ανθρώπους», θα πει, δίνοντας έμφαση στον καλοπροαίρετο τρόπο που προσεγγίζει κάθε θέμα.

Η μοναδική γυναίκα ανάμεσα σε άντρες που είχαν μέχρι σήμερα τα ηνία της Δικαιοσύνης, χαρακτηρίζεται από «την απλότητα, τη σαφήνεια και την επιστημονική της κατάρτιση», θα επισημάνει άλλος συνάδελφός της.

Πιο επιφυλακτικός εμφανίζεται ανώτατος δικαστής, ο οποίος εκμυστηρεύθηκε στην «Κ» ότι «πολλές φορές έδειχνε άλλο πρόσωπο στους συναδέλφους της και άλλο ως μέλος του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου (που αποφασίζει προαγωγές, απολύσεις, παραπομπές κ.ά)».

Και αναφέρει ενδεικτικά την περίπτωση του πρώην ανακριτή της υπόθεσης Siemens Ν. Ζαγοριανού, για τον οποίο η κ. Ασημακοπούλου, σε αντίθεση με την ισχυρή πλειοψηφία των δικαστών (9-2) που εκτίμησε ότι το υπάρχον υλικό δεν επαρκεί για την επιβολή της προσωρινής αργίας στον πρωτοδίκη, ψήφισε υπέρ της παύσης από τα καθήκοντά του. Από την άλλη, της «καταλογίζεται» ότι «απέφυγε» να παραστεί στην κρίσιμη ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου, τον περασμένο Απρίλιο, που ανέτρεψε τα δεδομένα δικαιώνοντας συμβασιούχους, οι οποίοι απασχολούνταν στο Δημόσιο. Κατά τον ίδιο δικαστικό, δεν ήθελε να «εκτεθεί» ψηφίζοντας υπέρ των συμβασιούχων, αλλά δεν μπορούσε και να ψηφίσει κατά της μονιμοποίησής τους, αφού το 2007 είχε μειοψηφήσει σε εκείνη τη δυσμενή για τους συμβασιούχους απόφαση της ολομέλειας που είχε εκδοθεί υπό την προεδρία του Ρ. Κεδίκογλου.

Είναι γεγονός, πάντως, ότι η έμπειρη δικαστικός από τον Χατζή Πυλίας, του νομού Μεσσηνίας, αναλαμβάνει σε μια κρίσιμη περίοδο τα ηνία του ανωτάτου δικαστηρίου. Τα τελευταία χρόνια η χώρα μας -όπως είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης- έχει ταλαιπωρηθεί από μεγάλα σκάνδαλα, που έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στους πολιτικούς. «Αν και πολλά σκάνδαλα έχουν αποκαλυφθεί, οι περισσότερες δικογραφίες δεν έχουν καν παραπεμφθεί για να εκδικασθούν», είπε στο υπουργικό ο κ. Μιλτ. Παπαϊωάννου. Θέσεις αντιπροέδρων στον Αρειο Πάγο καταλαμβάνουν, επίσης, οι κ. Αθανάσιος Κουτρομάνος και Γεώργιος Χρυσικός. Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας τοποθετείται ο Αναστάσιος Γκότσης, ενώ σε αντιπροέδρους του Ελεγκτικού Συνεδρίου προήχθησαν οι Μιχάλης Ζυμής και η Ευφροσύνη Κραμποβίτη.

Δίκες-εξπρές για πολιτικά πρόσωπα

Δίκες με εξαιρετικά ταχεία δικαστική διαδρομή προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για πολιτικά πρόσωπα, υπουργούς, υφυπουργούς, γενικούς γραμματείς και διοικητές δημοσίων οργανισμών, που κατηγορούνται για αδικήματα διαφθοράς και παράβασης καθήκοντος Η νομοθετική πρωτοβουλία αναλαμβάνεται από την κυβέρνηση σε μια κρίσιμη στιγμή, που καταβάλλεται προσπάθεια να αμβλυνθεί το κλίμα απαξίωσης του πολιτικού συστήματος. O πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, προτρέποντας εμμέσως και τη Δικαιοσύνη να επιταχύνει τους ρυθμούς της, υπογράμμισε ότι «αν κάτι ενοχλεί τους Ελληνες πολίτες είναι πάνω από όλα η συνεχής αίσθηση ατιμωρησίας που έχει κυριαρχήσει στην ελληνική κοινωνία. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Με το νέο θεσμικό πλαίσιο, όσοι πολιτικοί εκμεταλλεύονται την ιδιότητά τους ή κρατικοί αξιωματούχοι τη θέση που κατέχουν και κατηγορηθούν για πράξεις νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες ενέργειες (ξέπλυμα) και παθητικής δωροδοκίας, οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στο άρθρο 86 του Συντάγματος, θα οδηγούνται στην επ’ ακροατηρίω διαδικασία μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο. Ετσι, τα σκάνδαλα που έχουν τελεστεί από πολιτικά πρόσωπα (όχι κατά τη διάρκεια τέλεσης των καθηκόντων τους) θα ανακρίνονται μέσα σε έξι μήνες και θα εκδικάζονται κατ’ απόλυτη προτεραιότητα μέσα σε πολύ σύντομο χρόνο, που δεν θα ξεπερνάει τους οκτώ μήνες. Η υπόθεση θα οδηγείται απευθείας στο ακροατήριο, μέσα σε δύο μήνες δίχως να εκδοθεί βούλευμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή