Επιδημία το έιτζ στους τοξικομανείς

Επιδημία το έιτζ στους τοξικομανείς

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαστάσεις «επιδημίας» λαμβάνει το έιτζ μεταξύ των χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών στη χώρα μας. Ενώ έως πρόσφατα η Ελλάδα συγκαταλεγόταν στις χώρες όπου η συχνότητα της νόσου σε αυτόν τον ευαίσθητο πληθυσμό ήταν χαμηλή, η εικόνα αυτή φαίνεται ότι αλλάζει άρδην, αφού τα στοιχεία δείχνουν ότι το 2011 θα έχουμε δεκαπλασιασμό των περιστατικών μόλυνσης από τον ιό του έιτζ σε χρήστες ναρκωτικών. Την ίδια στιγμή, η αύξηση στο κέντρο της Αθήνας των εκδιδόμενων γυναικών από την υποσαχάρια Αφρική, όπου ο επιπολασμός του έιτζ είναι ιδιαίτερα υψηλός (40% του γενικού πληθυσμού), δημιουργεί σοβαρούς φόβους στις υγειονομικές αρχές για εξάπλωση της νόσου στον γενικό πληθυσμό. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα έρευνας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών (Δ. Παρασκευής και Α. Χατζάκης, Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής), έως το τέλος Μαΐου 2011 αναφέρθηκαν στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων 69 περιστατικά έιτζ σε χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών, γεγονός που συνιστά αύξηση της επίπτωσης του ιού HIV σε αυτήν την ομάδα πληθυσμού περίπου δέκα φορές σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο δεκάμηνο του 2010 είχαν αναφερθεί συνολικά 12 περιστατικά μεταξύ χρηστών ναρκωτικών. Στη διάρκεια του 2011 η πλειονότητα των νέων περιστατικών οφείλεται στη χρήση ενδοφλέβιων ναρκωτικών, όταν μέχρι το 2009 η μετάδοση σε αυτόν τον πληθυσμό συνέβαινε κυρίως με σεξουαλική επαφή. Παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των χρηστών με έιτζ είναι ελληνικής καταγωγής, στελέχη του ιού HIV που προέρχονται από την Ασία, την τέως Σοβιετική Ενωση και την Αφρική φαίνεται να επικρατούν στην παρούσα επιδημία.

Τόσο τα ευρήματα της έρευνας όσο και οι ενδείξεις του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) για αύξηση του έιτζ λόγω μη ελεγχόμενης πορνείας στο κέντρο της Αθήνας είναι εις γνώσιν της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Στις αρχές Ιουνίου, ο υπουργός κ. Α. Λοβέρδος αναφέρθηκε στην επανάκαμψη της νόσου στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της υψηλής διάσκεψης του ΟΗΕ για το έιτζ, ενώ μόλις προχθές προέτρεψε τον ανδρικό πληθυσμό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός σε ό, τι αφορά τη μη ελεγχόμενη πορνεία για «να μη μεταφερθεί το πρόβλημα στην ελληνική οικογένεια».

Για την ανάσχεση της «επιδημίας» μεταξύ των χρηστών ναρκωτικών, το υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ ξεκινούν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο την υλοποίηση προγράμματος για να παρέχονται δωρεάν σύριγγες από Κινητή Μονάδα Προληπτικής Ιατρικής -θα βρίσκεται εγκατεστημένη στην πλατεία Ομονοίας- με τη συνεργασία του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών που έχει εμπειρία σε αυτή τη δράση. Το πρόγραμμα εντάσσεται στις γενικότερες παρεμβάσεις του υπουργείου για το ιστορικό Κέντρο της Αθήνας, το οποίο φαίνεται ότι είναι σε οριακό σημείο και σε ό, τι αφορά τη δημόσια Υγεία. Αυτό καταδεικνύουν τα συμπεράσματα από τη μέχρι τώρα ιατρική παρέμβαση του ΚΕΕΛΠΝΟ στις πλατείες Βικτωρίας, Ομόνοιας και Λαρίσης, όπου από τις αρχές Ιουνίου εξετάστηκαν περίπου 1.500 άτομα από Αφγανιστάν, Μπανγκλαντές, Πακιστάν, Τυνησία, Μαρόκο, Αλγερία και Ελλάδα, που στην πλειοψηφία τους δεν ήταν πλήρως εμβολιασμένοι (ειδικά στον πληθυσμό από το Μπανγκλαντές, το ποσοστό των ανεμβολίαστων ήταν 100%). Εκτός από το έιτζ, τα παθολογικά ευρήματα ήταν μεταξύ άλλων ηπατίτιδα (Α, Β και C), φυματίωση, ψώρα, ενώ υπήρξαν και ενδείξεις για υψηλό επιπολασμό σύφιλης και βλενόρροιας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή