Η λίμνη Κάρλα εκπέμπει SOS

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Επιτάχυνση των παρεμβάσεων και των μέτρων που θα αποτρέψουν την κατάρρευση του προσφάτως αναγεννημένου οικοσυστήματος της λίμνης Κάρλας, ζητούν οι φορείς της τοπικής κοινωνίας. Οι πρόσφατες διαπιστώσεις επιστημόνων του ΑΠΘ ότι η Κάρλα κινδυνεύει να εκτραπεί σε… Κορώνεια της Θεσσαλίας, έχουν προκαλέσει την αντίδραση του Δήμου Ρήγα Φεραίου, του φορέα διαχείρισης και άλλων φορέων της Μαγνησίας.

Εκπρόσωποί τους επισημαίνουν την ανάγκη μιας πανστρατιάς ενημέρωσης που θα προκαλέσει πιέσεις στην κεντρική εξουσία για να διασωθεί η αναγέννηση της Κάρλας «το μεγαλύτερο αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό έργο που πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλία».

Η δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Ελένη Λαΐτσου απέστειλε στις 11/6 στον υπ. Περιβάλλοντος κ. Γ. Παπακωνσταντίνου επιστολή με την οποία ζητεί να αναλάβει το υπουργείο «όσο το δυνατόν συντομότερα πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ρύπανσης στην Κάρλα» προτείνοντας συγκεκριμένες παρεμβάσεις για τη σωτηρία της λίμνης.

Κατά… παράλογο τρόπο, ο σχεδιασμός για την ανασύστασή της δεν προέβλεψε την ποιότητα των νερών που θα εισέρχονται σε αυτήν, με αποτέλεσμα σήμερα και πριν καλά καλά ολοκληρωθεί η επαναπλήρωση να αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα ευτροφισμού από βιομηχανικά και κτηνοτροφικά λύματα, φυτοφάρμακα και λιπάσματα, ανάπτυξη κυανοβακτηρίων και τοξικών μικροοργανισμών, αύξηση της αλατότητας, χαμηλό ρυθμό ανανέωσης των νερών της και μικρό βάθος, όπως διαπίστωσε επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του ΑΠΘ.

Από τον περασμένο Μάρτιο ο ένας μετά τον άλλον οι φορείς της Μαγνησίας «χτυπούσαν» εξάλλου το καμπανάκι του κινδύνου από την ρύπανση που έρχεται μέσω του Πηνειού και των καναλιών. «Το υπουργείο θα πρέπει να περάσει στην πράξη. Δεν πρέπει να χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος» επισημαίνει η κ. Λαΐτσου. Αν καθυστερήσουμε κι άλλο», προσθέτει, «θα δημιουργηθεί ένα περιβαλλοντικό έκτρωμα».

Επιθεωρήσεις

Ο δήμος ζητεί την έκδοση του Π. Δ. ώστε να καθοριστούν οι αρμοδιότητες του φορέα διαχείρισης. Να εγκριθεί το σχέδιο δράσης που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μετρήσεις στα νερά του Πηνειού και της Κάρλας. Να ξεκινήσουν περιβαλλοντικές επιθεωρήσεις σε παραγωγικές μονάδες στις όχθες του Πηνειού. Να γίνει αλλαγή εκτροπής του βιολογικού καθαρισμού Λάρισας, ολοκλήρωση του τεχνητού υγρότοπου, καθαρισμός των τάφρων, έλεγχος των γεωτρήσεων. Μιλώντας στην «Κ» η δήμαρχος επισήμανε την ανάγκη να επισπευστούν οι διαδικασίες για την υλοποίηση του αρδευτικού δικτύου από τη λίμνη, έργο που θα προσέφερε και τη δυνατότητα ανανέωσης των νερών. Το αρδευτικό δίκτυο και άλλα μικρότερα έργα που καλύπτουν ποσοστό 25 – 30% των κονδυλίων του αρχικού σχεδίου δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί. Πρόκειται για το ποσοστό που πρέπει να καταβάλει το ελληνικό Δημόσιο, καθώς το υπόλοιπο καλύφθηκε από κονδύλια του ΕΣΠΑ. Ο φορέας διαχείρισης της νέας Κάρλας συνεργάζεται με ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου για την παρακολούθηση των οικολογικών παραμέτρων της λίμνης, η οποία επισκέπτεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα την περιοχή.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του φορέα κ. Ιφιγένεια Κάγκαλου «ο έλεγχος των εισροών στη λίμνη απ’ όπου και αν προέρχονται και η ιεράρχηση – ρύθμιση των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την Κάρλα (π. χ. γεωργικές καλλιέργειες, αλιεία) είναι οι δύο πιο άμεσες προτεραιότητες για την Κάρλα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή