Ασπίδα στην αγροτική γη του Λεκανοπεδίου

Ασπίδα στην αγροτική γη του Λεκανοπεδίου

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αυστηρότερη προστασία της εναπομείνασας αγροτικής γης στην Αττική, προκειμένου να λειτουργήσει ως «φράγμα» στην επέκταση της πόλης, σχεδιάζει ο Οργανισμός Αθήνας μέσω του νέου ρυθμιστικού.

Με τον τρόπο αυτό ελπίζει στη διατήρηση μιας «αθηναϊκής» παραγωγικής βάσης του πρωτογενούς τομέα, αλλά και στη διατήρηση ενός «πράσινου» αποθέματος γύρω από την πόλη, που θα ανακουφίζει τις συχνά αφόρητες κλιματικές της συνθήκες. Ανάμεσα στα μέτρα που θα προτείνεται είναι συγκεκριμένοι περιορισμοί στη δόμηση κατοικίας και στήριξη των επωνύμων καλλιεργειών.

Δύο άξονες

Ετσι, με δεδομένη τη συνεχή επέκταση της Αθήνας και των προαστίων της προς κάθε κατεύθυνση και την ταχεία αστικοποίηση του κάμπου των Μεσογείων (κάποτε αμπελώνες) την τελευταία 15ετία, ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας αποφάσισε να εντάξει στο νέο ρυθμιστικό σχέδιο αυστηρότερες ρυθμίσεις για την προστασία της γεωργικής γης.

Οι ρυθμίσεις αυτές θα γίνουν γνωστές μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα (πιθανολογείται η 20ή Ιουλίου), όταν το νέο ρυθμιστικό δοθεί για ευρεία διαβούλευση. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ρυθμίσεις για τη γεωργική γη στην Αττική θα κινηθούν γύρω από τους ακόλουθους άξονες:

l Επεκτείνεται ο χαρακτηρισμός περιοχών ως «γη υψηλής παραγωγικότητας» στις γεωργικές ζώνες των προστατευόμενων περιοχών (λ. χ. Πάρνηθα, Υμηττός), αλλά και σε εκτάσεις που παράγουν οίνους ποιότητας και Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Επίσης, σε περιοχές που επιδοτούνται στο πλαίσιο του συστήματος ενιαίας ενίσχυσης και συγκροτούν φυσικές ενότητες (λ. χ. ελαιώνες, αμπελώνες).

l Θεσπίζεται ένας νέος τρόπος της προστασίας της αγροτικής γης, τα «γεωργικά πάρκα περιβαλλοντικής διαχείρισης». Ως τέτοιες θα χαρακτηρίζονται περιαστικές γεωργικές εκτάσεις οι οποίες τα τελευταία χρόνια δέχονται σημαντικές οικιστικές πιέσεις και πρέπει να προστατευθούν άμεσα (λ. χ. Βραυρώνα, Παιανία, Μέγαρα, Ερυθρές, Βόρεια Αττική).

Περιορισμοί

Στις περιοχές αυτές, όπως και σε όσες παράγουν προϊόντα ΠΟΠ, προβλέπεται ο καθορισμός των ορίων τους, των χρήσεων γης και ειδικών, αυστηρότερων όρων δόμησης. Η δόμηση κατοικίας θα περιορίζεται (ενδεχομένως με μειώσεις συντελεστή και αύξηση αρτιότητας), ωστόσο θα επιτρέπεται η εγκατάσταση παραγωγικών μονάδων που συνδέονται με την αγροτική παραγωγή, καθώς και η δημιουργία μικρών μονάδων εστίασης και αναψυχής που θα συνδέονται με τον χαρακτήρα των περιοχών. Το ρυθμιστικό, βέβαια, δεν θα προτείνει συγκεκριμένα μέτρα, αλλά θα κατευθύνει τον σχεδιασμό για την επόμενη δεκαετία. Ειδική μέριμνα, πάντως, θα ληφθεί για πρώτη φορά και για την προστασία του αττικού τοπίου. Πρόκειται για μια νέα υποχρέωση, καθώς πηγάζει από την πρόσφατη εναρμόνιση της χώρας μας με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για το τοπίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ρυθμιστικό θα προτείνει την κατάρτιση ενός στρατηγικού προγράμματος διαχείρισης του αττικού τοπίου, προκειμένου το ΥΠΕΚΑ από κοινού με την Περιφέρεια να καθορίσουν τα «τοπία προτεραιότητας» και να αναθέσουν τη μελέτη και προστασία τους.

Εκτός από τις γενικές κατευθύνσεις, το νέο ρυθμιστικό θα υποδεικνύει τις περιοχές που πρέπει να χαρακτηριστούν «τοπία προτεραιότητας» μέσα και έξω από την πρωτεύουσα.

Οσες από τις περιοχές αυτές πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις προβλέπεται να ενταχθούν στο εθνικό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών και συνεπώς να αποκτήσουν αυστηρότερους περιορισμούς για την προστασία τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή