Πρώτο βήμα προσέγγισης για ΑΕΙ

Πρώτο βήμα προσέγγισης για ΑΕΙ

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βήματα προσέγγισης παρουσιάζονται να κάνουν η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και οι πανεπιστημιακοί, σχετικά με τα σημεία τριβής στο νομοσχέδιο για τις αλλαγές στα ΑΕΙ. Πάντως, οι πανεπιστημιακοί διαμαρτύρονται για το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα του υπουργείου, ώστε το ν/σ να ψηφιστεί στα τέλη Αυγούστου. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» το ν/σ θα κατατεθεί στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής την Πέμπτη. Μετά την παρουσίαση του τελικού κειμένου, θα συνεδριάσει η σύνοδος των πρυτάνεων, ενώ σήμερα πρυτάνεις πολυτεχνείων θα συναντηθούν με την ηγεσία του ΤΕΕ. Χθες, θετικά τάχθηκε για το ν/σ η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, κάνοντας ωστόσο ορισμένες παρατηρήσεις σε βασικές του προτάσεις, όπως για το νέο μοντέλο διοίκησης των ΑΕΙ.

Ειδικότερα, χθες, πραγματοποιήθηκε συνάντηση ανάμεσα στην υπουργό κ. Αννα Διαμαντοπούλου και τις ηγεσίες των ομοσπονδιών των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) και των διδασκόντων στα ΤΕΙ (ΟΣΕΠ) και της Ενωσης Ελλήνων Ερευνητών (ΕΕΕ). Εκτός από τις δηλώσεις μετά τη συνάντηση, το θετικό κλίμα αποτυπώνει και η απόφαση για τη σύσταση άτυπης επιτροπής από τις δύο πλευρές, με στόχο τη λεπτομερή (κατ’ άρθρο) καταγραφή των θέσεων των πανεπιστημιακών επί του νομοσχεδίου. «Δείγμα ουσιαστικού και σοβαρού διαλόγου έδωσαν σήμερα οι καθηγητές μας από τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Με συγκεκριμένες προτάσεις, τεκμηριωμένες αντιρρήσεις, με θέσεις για μια σειρά ζητημάτων, θεωρώ ότι βάζουν τη βάση για πολύ ουσιαστική συζήτηση», δήλωσε η κ. Διαμαντοπούλου μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης. Και τόνισε: «Ως υπουργός θεωρώ υποχρέωσή μου να ανταποκριθώ επί της ουσίας σε αυτά τα θέματα που ετέθησαν, στον βαθμό, βεβαίως, που δεν επηρεάζονται η γενική φιλοσοφία και πολιτική του νομοσχεδίου, που αφορούν τη λογοδοσία, την ποιότητα, την αξιολόγηση, το «άνοιγμα» των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ στην κοινωνία».

«Υπήρξε ένα κλίμα που περιέχει κάποια σημάδια σύγκλισης σε ορισμένα από τα βασικά σημεία-προτάσεις, που είχαμε θέσει», ανέφερε από την πλευρά του στην «Κ» ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ κ. Νίκος Σταυρακάκης. «Παρά το πολύ ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο του διαλόγου και την εμμονή για ψήφιση του νομοσχεδίου μέσα στον Αύγουστο, εμείς καταθέσαμε προτάσεις και θέλουμε να πείσουμε και την πολιτική ηγεσία και το ελληνικό κοινοβούλιο για την ορθότητα των θέσεών μας» συμπλήρωσε, μιλώντας στην «Κ», η γραμματέας της ΠΟΣΔΕΠ κ. Ευγενία Μπουρνόβα. Μεταξύ των βασικότερων αιτημάτων των πανεπιστημιακών είναι:

– Να μειωθεί ο αριθμός των εξωπανεπιστημιακών μελών στο 15μελές Συμβούλιο Ιδρύματος (τώρα τα 7 μέλη είναι καθηγητές του ΑΕΙ, τα 7 εξωπανεπιστημιακοί και ένας εκπρόσωπος των φοιτητών), ενώ το Συμβούλιο να ασκεί ελεγκτικό ρόλο και να χαράσσει στρατηγική.

– Το Τμήμα να διατηρηθεί ως βασική ακαδημαϊκή μονάδα αντί της Σχολής που προτείνει το ν/σ.

– Μονοπρόσωπα όργανα (π.χ. πρύτανης και κοσμήτορας) να εκλέγονται από τα μέλη ΔΕΠ όλων των βαθμίδων των αντιστοίχων μονάδων.

– Οι βασικές σπουδές για το πρώτο πτυχίο να καλύπτονται οικονομικά από το κράτος, δηλαδή να μην υπάρχουν δίδακτρα.

– Να μη θεσμοθετηθούν μεταπτυχιακές σχολές.

Από την άλλη, η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή στις παρατηρήσεις που έκανε θεωρεί ότι η εισαγωγή δυαδικού συστήματος διοίκησης (Σύγκλητος και Συμβούλιο) είναι θετική, ωστόσο επισημαίνει ότι απαιτείται να θεσπιστεί καλύτερη ισορροπία μεταξύ Συμβουλίου και Συγκλήτου και να θεσμοθετηθεί σαφέστερη διάκριση των αρμοδιοτήτων τους. Τέλος, αρνητικά τοποθετήθηκε ως προς το ν/σ η σύγκλητος του Παν. Μακεδονίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή