Δεν θα εφαρμόσουν τον νόμο για τα ΑΕΙ

Δεν θα εφαρμόσουν τον νόμο για τα ΑΕΙ

49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανυπακοή στον νόμο κήρυξε η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αποφάσισε να μην εφαρμόσει τον νέο νόμο για τα ΑΕΙ, τον οποίο προωθεί προς ψήφιση το υπουργείο Παιδείας, και απειλεί ακόμη και με αναστολή της λειτουργίας του ιδρύματος από τον Σεπτέμβριο. Στην απόφασή της, που εγείρει σημαντικά ερωτήματα για το πώς ένα θεσμικό όργανο δηλώνει χωρίς συνέπειες ότι δεν θα εφαρμόσει τον νόμο, η Σύγκλητος κάνει λόγο για «επαίσχυντες διατάξεις» και «πραξικοπηματική ψήφιση του νομοσχεδίου» από τη Βουλή. Η Σύγκλητος εστιάζει την κριτική της στο προτεινόμενο μοντέλο διοίκησης των ΑΕΙ, τονίζοντας ότι ταιριάζει περισσότερο σε ανώνυμες εταιρείες.

Τονίζει ότι με το νέο μοντέλο διοίκησης «παραδίδεται πλήρως και χωρίς αντίβαρα η διοίκηση σε εξωτερικούς παράγοντες με διαδικασίες που ενέχουν μεγάλο κίνδυνο συναλλαγής από εξωθεσμικά κέντρα εξουσίας και επικράτησης ομάδας συμφερόντων». Οπως αναφέρεται στο κείμενο της απόφασης, με το νομοσχέδιο «καθιερώνεται ένα αντιδημοκρατικό πλαίσιο λειτουργίας του πανεπιστημίου, με την εισαγωγή του ανώτατου ορίου φοίτησης, τη θέσπιση δεοντολογικών επιτροπών – πειθαρχικών συμβουλίων και την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή