Ενοχοι οι έξι για τους «Πυρήνες»

Ενοχοι οι έξι για τους «Πυρήνες»

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καταπέλτης ήταν η ετυμηγορία του δικαστηρίου για τους κατηγορούμενους στην υπόθεση της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Συνολικά επτά κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι με ποινές από 2 έως 37 χρόνια και μόλις δύο αθώοι λόγω αμφιβολιών. Η απόφαση ήταν αυστηρότερη από την εισαγγελική πρόταση, που εισηγείτο την πλήρη απαλλαγή λόγω αμφιβολιών για τους τρεις από τους εννιά.

Αθώοι, καθώς το δικαστήριο δεν μπόρεσε να στοιχειοθετήσει επαρκώς την ενοχή τους, κρίθηκαν οι Νίκος Βογιατζάκης και Ερρίκος Ράλλης. Για τον Μανόλη Γιόσπα, του οποίου την απαλλαγή είχε προτείνει ο εισαγγελέας, το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι είναι ένοχος για επιμέρους πράξεις (ληστεία, κλοπή, πλαστογραφία), ενώ απηλλάγη από τη βασική κατηγορία της συμμετοχής στην οργάνωση. Του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δύο ετών και εννέα μηνών με τριετή αναστολή.

Οι Χάρης Χατζημιχελάκης, κύριος ένοικος του σπιτιού του Χαλανδρίου, που έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη για συμμετοχή στην οργάνωση, και Παναγιώτης Αργυρού κηρύχθηκαν ένοχοι και τους επιβλήθηκαν ποινές 25ετούς κάθειρξης κατά συγχώνευση (με συνολικές ποινές 37 ετών για τον καθένα) για τις κατηγορίες της συγκρότησης τρομοκρατικής οργάνωσης, κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών, ηθικής αυτουργίας στις εκρήξεις στις οικίες του πρώην υφυπουργού Παναγιώτη Χηνοφώτη, του ζεύγους Γερ. Αρσένη – Λ. Κατσέλη και στα γραφεία του υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης.

Στον Γιώργο Καραγιαννίδη επιβλήθηκε κάθειρξη 20 ετών, ενώ στους Παναγιώτη Μασούρα, Κωνσταντίνα Καρακατσάνη και Αλέξανδρο Μητρούσια από 11 χρόνια. Κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη, απλή συνδρομή στην έκρηξη της οικίας Κατσέλη, παράβαση του νόμου περί εκρηκτικών υλών, κατασκευή και κατοχή του εκρηκτικού μηχανισμού που τοποθετήθηκε στην οικία του ζεύγους Αρσένη – Κατσέλη.

Το δικαστήριο αναγνώρισε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας για τους τρεις νεαρούς κατηγορούμενους, Μανόλη Γιόσπα, Αλέξανδρο Μητρούσια και Κωνσταντίνα Καρακατσάνη.

Στη συνέχεια, η απόφαση του δικαστηρίου να απορρίψει το αίτημα για αναστολή έκτισης ποινής των Κωνσταντίνας Καρακατσάνη και Παναγιώτη Μασούρα προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και συνθήματα κατά των δικαστών. Η μητέρα της Καρακατσάνη προσπάθησε να περάσει ένα κιγκλίδωμα που οδηγούσε στην αίθουσα διασκέψεων των δικαστών. Ξεκίνησε συμπλοκή με τις αστυνομικές δυνάμεις και τα ΜΑΤ μπήκαν μέσα στη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού, όπου συνεδρίαζε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Υστερα από παρέμβαση ισχυρής αστυνομικής δύναμης, το ακροατήριο βγήκε έξω από την αίθουσα.

Σημειώνεται ότι οι Χάρης Χατζημιχελάκης, Γιώργος Καραγιαννίδης και Παναγιώτης Αργυρού παρέμειναν στα κελιά τους από την έναρξη της διαδικασίας δίκης και ήταν και χθες απόντες από τη δικαστική αίθουσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή