Κινδυνεύουν με απόλυση όσοι κατέθεσαν πλαστά πτυχία

Κινδυνεύουν με απόλυση όσοι κατέθεσαν πλαστά πτυχία

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με απόλυση κινδυνεύουν όσοι υποψήφιοι κατέθεσαν πλαστά πτυχία, προκειμένου να μοριοδοτηθούν κατά τη πρόσφατη διαδικασία επιλογής στελεχών εκπαίδευσης (διευθυντών σχολείων, σχολικών συμβούλων κ.ά.). Την ίδια στιγμή, ύστερα από το σκάνδαλο που ξέσπασε, το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να μην βασίζεται μόνο στα πτυχία ξένων πανεπιστημίων. Ετσι, οι υποψήφιοι που διεκδικούν θέσεις στελεχών, έχοντας τίτλο ξένης γλώσσας από αλλοδαπό ΑΕΙ, θα περνούν από συνέντευξη. Ειδικότερα, το υπουργείο ανακοίνωσε χθες σειρά θεμάτων για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση:

– Εφόσον κατά τον έλεγχο από τα Συμβούλια Επιλογής προκύψουν ενδείξεις χρήσης πλαστών ή αλλοιωμένων πιστοποιητικών υποψηφίων για θέσεις στελεχών εκπαίδευσης κάθε υπηρεσιακό όργανο, εμπλεκόμενο στη διαδικασία επιλογής, είναι υποχρεωμένο να ενημερώσει τον άμεσο πειθαρχικό προϊστάμενο του εμπλεκόμενου εκπαιδευτικού, με σχετική κοινοποίηση στον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου. Η έναρξη της πειθαρχικής δίωξης επιφέρει την αναστολή άσκησης των καθηκόντων του εμπλεκόμενου εκπαιδευτικού. Πέραν της πειθαρχικής διαδικασίας με το ερώτημα της οριστικής παύσης, ο φάκελος της υπόθεσης θα αποστέλλεται στον εισαγγελέα.

– Οσοι υποψήφιοι για θέσεις στελεχών εκπαίδευσης, επιθυμούν να μοριοδοτηθούν για τη γνώση ξένης γλώσσας με προσκόμιση πτυχίου, προπτυχιακού ή μεταπτυχιακού διπλώματος ή διδακτορικού οποιουδήποτε αναγνωρισμένου ΑΕΙ της αλλοδαπής θα εξετάζονται προφορικά από το αρμόδιο συμβούλιο επιλογής.

– Οσοι εκπαιδευτικοί θα τοποθετηθούν σε θέσεις διευθυντών σχολικών μονάδων θα πρέπει να παραμένουν στις θέσεις μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας τους και θα αποκλείονται από τις περαιτέρω διαδικασίες επιλογής σχολικών συμβούλων.

– Ο ελάχιστος αριθμός μαθητών για τη λειτουργία Τομέα στην Β’ ΕΠΑΛ καθορίζεται σε 12.

– Ο ελάχιστος αριθμός μαθητών για τη λειτουργία τμήματος ειδικότητας στην Γ΄ ΕΠΑΛ καθορίζεται σε οκτώ, ενώ σε δέκα μαθητές ορίστηκε ο ελάχιστος αριθμός για τη λειτουργία τμήματος ειδικότητας στις Α΄ και Β΄ τάξεις ΕΠΑΣ. Για τα ΕΠΑΛ και τις ΕΠΑΣ σε νησιωτικές και παραμεθόριες περιοχές, μπορεί να ορίζεται και μικρότερος αριθμός μαθητών ανά τμήμα.

– Οι εκπαιδευτικοί διδάσκουν κατά προτεραιότητα μαθήματα της βασικής ειδικότητάς τους. Οταν διδάσκουν, σε δεύτερη ανάθεση, μαθήματα άλλου κλάδου, μπορεί να καλύψουν μέχρι και 7 ώρες. Σε υπουργική απόφαση -είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα www.minedu.gov.gr- προσδιορίζονται τα κριτήρια και οι διαδικασίες απόδοσης δεύτερης ειδικότητας. Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων θα υποβάλλονται στην οικεία Περιφερειακή Διεύθυνση, μέσω του σχολείου του εκπαιδευτικού, έως τις 15 Σεπτεμβρίου.

– Καταργούνται τα Γραφεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τα Γραφεία Φυσικής Αγωγής και τα Γραφεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, με προσωπικό έως 10 άτομα. Οπως ανέφερε χθες στην «Κ» στέλεχος του υπουργείου, σήμερα υπάρχουν 359 Γραφεία Εκπαίδευσης με υψηλό κόστος λειτουργίας (ενοίκια κτιρίων, επιδόματα θέσεων, αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί). Οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται σε αυτά θα καταλάβουν θέσεις σε σχολεία και οι διοικητικοί υπάλληλοι θέσεις στις Περιφερειακές Διευθύνσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή