Διαμαντοπούλου: «Διάλογος μέχρι την τελευταία ημέρα»

Διαμαντοπούλου: «Διάλογος μέχρι την τελευταία ημέρα»

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελική ευθεία εισέρχεται ο διάλογος για τις αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, καθώς σήμερα έχει προγραμματισθεί να κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή. Χθες, η υπουργός Παιδείας κ. Αννα Διαμαντοπούλου ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια για τη μεταρρύθμιση. «Είναι η τρίτη φορά που ενημερώνω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για θέματα Παιδείας, για τα οποία δείχνει μεγάλο προσωπικό ενδιαφέρον», δήλωσε η κ. Διαμαντοπούλου αμέσως μετά τη συνάντηση, καταδεικνύοντας ταυτόχρονα την πρόθεσή της να εξευρεθούν γέφυρες συναίνεσης με την πανεπιστημιακή κοινότητα. «Δεν υπάρχει καμία μεταρρύθμιση που να μην προκαλεί αντιδράσεις, γιατί είναι σίγουρο ότι αλλάζουν πολλά και σε επίπεδο προσωπικού σχεδιασμού. Θεωρώ πολύ σημαντικό ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα διαθέτει πολλές και υποστηρικτικές δυνάμεις. Είμαι ανοιχτή σε διάλογο μέχρι την τελευταία μέρα», τόνισε χαρακτηριστικά, και συμπλήρωσε: «Εχουμε ήδη σημαντικές προτάσεις από τη Σύνοδο Προέδρων ΤΕΙ, από τις ομοσπονδίες πανεπιστημιακών και διδασκόντων στα ΤΕΙ και θεωρώ ότι στη Βουλή, στην πρώτη συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, θα έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις και από τα κόμματα. Είναι μείζονος σημασίας μια αλλαγή στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, που όλοι ξέρουμε πόσο ανάγκη την έχουμε, να αποτελεί πεδίο συναίνεσης και όχι σύγκρουσης, και σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθώ με όλες μου τις δυνάμεις».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι ρυθμίσεις που προκαλούν τις μεγαλύτερες αντιδράσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας (π.χ. θεσμοθέτηση Συμβουλίου Ιδρύματος, επιλογή πρύτανη) δεν έχουν αλλάξει έστω κι αν σε αρκετές από αυτές έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες σύγκλισης ανάμεσα στο υπ. Παιδείας και τα ΑΕΙ. Εν τω μεταξύ, όσο φαίνεται να συγκλίνουν υπουργείο-πανεπιστημιακοί είναι το Τμήμα να διατηρηθεί ως βασική ακαδημαϊκή μονάδα του ΑΕΙ αντί της Σχολής που προτείνει το ν/σ, να μην θεσμοθετηθούν μεταπτυχιακές σχολές, ενώ εξετάζεται το εύρος των αρμοδιοτήτων του Συμβουλίου Ιδρύματος. Επίσης, εκτιμάται ότι και οι πανεπιστημιακοί θα εμπλακούν στην επιλογή πρύτανη. Ο έως τώρα σχεδιασμός προβλέπει επιλογή του μόνο από το Συμβούλιο.

Την ίδια στιγμή, στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό, στην οποία αναφέρει ότι τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν τον Σεπτέμβριο εάν υπάρξουν νέες περικοπές στις αποδοχές των εκπαιδευτικών. Η ΔΟΕ εστιάζει σε δημοσιεύματα, που κάνουν λόγο για περικοπή του επιδόματος εξωδιδακτικής απασχόλησης. «Επικοινωνούμε σήμερα μαζί σας, έχοντας εξαντλήσει κάθε άλλο τρόπο και δυνατότητα ώστε να γίνει κατανοητό ότι εμείς οι Ελληνες εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που έχουμε δώσει τους εαυτούς μας για την προκοπή της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης, δεν αντέχουμε άλλο», αναφέρει η ΔΟΕ. «Οποιαδήποτε σκέψη για περικοπές στους μισθούς των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, θα πρέπει να εγκαταλειφθεί και αποτελεί για εμάς αιτία πολέμου. Ο κλάδος των 80.000 εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα βρεθεί για άλλη μια φορά στην πρωτοπορία των αγώνων με στόχο την περιφρούρηση των δίκαιων αιτημάτων για μισθούς αξιοπρέπειας, που συνάδουν με το έργο τους. Σας δηλώνουμε ότι εάν οι σκέψεις αυτές γίνουν πραγματικότητα θα αντιδράσουμε δυναμικά και αποφασιστικά και η έναρξη της σχολικής χρονιάς τον Σεπτέμβριο θα βρει τα σχολεία κλειστά», καταλήγει η επιστολή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή