Η σημερινή Αθήνα είναι αρκετή

Η σημερινή Αθήνα είναι αρκετή

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σημερινή Αθήνα επαρκεί για να στεγάσει τους κατοίκους της. Με αυτή τη βασική αρχή, το νέο ρυθμιστικό σχέδιο της Αττικής για την επόμενη δεκαετία ζητεί την ανάσχεση της επέκτασης της πρωτεύουσας, τον περιορισμό της δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές (μέσω της κατάργησης της κατά παρέκκλιση δόμησης σε οικόπεδα κάτω των 4 στρεμμάτων) και την επιστροφή της παραγωγικής δραστηριότητας μέσα στο Λεκανοπέδιο. Ανάμεσα στα πιο αιχμηρά του σημεία, η αντίθεσή του στη νομιμοποίηση αυθαιρέτων στην Αττική, η πρόβλεψη για δημιουργία νέων εμπορικών κέντρων μόνο μέσα στις πόλεις και όχι σε περιφερειακά σημεία όπως σήμερα, η επανεξέταση της χωροθέτησης του γηπέδου του ΠΑΟ στον Ελαιώνα και το έμμεσο «μπλοκάρισμα» της τουριστικής κατοικίας με τους όρους που προωθεί σήμερα η κυβέρνηση. Το ζητούμενο βέβαια είναι τι τελικά από όσα προτείνονται θα θεσμοθετηθεί… Η πρόταση του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ) για το νέο σχέδιο που θα ρυθμίσει την ανάπτυξη της Αττικής τα επόμενα χρόνια παρουσιάστηκε χθες από την ηγεσία του οργανισμού και του υπουργείου Περιβάλλοντος και πλέον θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση μέχρι την 1η Νοεμβρίου (κατόπιν θα προωθηθεί στη Βουλή για ψήφιση). Τα βασικά σημεία των προτάσεων των πολεοδόμων είναι:

– Ο πληθυσμός της Αττικής προβλέπεται να παραμείνει έως το 2021 στα επίπεδα του 2001. Επομένως, «η πολεοδομημένη και θεσμοθετημένη προς πολεοδόμηση γη θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες σχεδόν διπλάσιου πληθυσμού», σημειώνεται στο ρυθμιστικό, υποστηρίζοντας έτσι την ανάγκη να περιοριστούν (αλλά όχι να σταματήσουν) οι επεκτάσεις των σχεδίων πόλης.

– Προτείνεται ο περαιτέρω περιορισμός (αλλά όχι και η κατάργηση) της εκτός σχεδίου δόμησης στην Αττική, με κατάργηση των παρεκκλίσεων δόμησης κάτω από τα 4 στρέμματα.

– Στην ίδια κατεύθυνση, επιχειρείται μια «συμφιλίωση» της πόλης με τη βιοτεχνική/ βιομηχανική δραστηριότητα, η οποία «επιστρέφει» στην πόλη με αυστηρότερους όρους. Περιορίζεται η διασπορά χρήσεων στον περιαστικό χώρο. Προβλέπεται ο περιορισμός της παρόδιας ανάπτυξης στους μεγάλους οδικούς άξονες, αλλά και της επέκτασης των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων (εκτός της λεωφόρου Κύμης, του αυτοκινητόδρομου Ελευσίνα – Θήβα, καθώς και της επέκτασης της Δυτικής Περιφερειακής μέχρι την Βουλιαγμένης), καθώς θεωρείται ότι «έλκει» τη δόμηση.

– Εισάγονται μέτρα προστασίας της γεωργικής γης και του τοπίου, καθώς και των ορεινών όγκων και των υγροτόπων.

– Εισάγεται η έννοια της πολεοδομικής ανασυγκρότησης «προβληματικών» περιοχών, μέσω της αναθεώρησης των γενικών πολεοδομικών σχεδίων.

Στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του σχεδίου, ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου επεσήμανε ότι το ρυθμιστικό «είναι η πρόταση του Οργανισμού Αθήνας, όχι της κυβέρνησης» αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να προκύψουν μεγάλης έκτασης αλλαγές μέσα από τη διαδικασία διαβούλευσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου βρήκε ουσιαστικά έτοιμο το ρυθμιστικό που εκπονήθηκε επί υπουργίας της κ. Τίνας Μπιρμπίλη, με ό, τι αυτό συνεπάγεται ως προς τις περιβαλλοντικές και πολεοδομικές προτεραιότητές του.

Συγκεκριμένες περιπτώσεις

Το ρυθμιστικό σχέδιο περιλαμβάνει ειδικές ρυθμίσεις για μια σειρά από περιοχές της πρωτεύουσας. Ανάμεσα σε αυτές:

– Κέντρο Αθήνας, Πειραιάς. Κατά περίπτωση μείωση του συντελεστή δόμησης, αποτροπή της χρήσης του Ι. Χ., αναπλάσεις, αλλαγή του πλαισίου χρήσεων γης.

– Ελαιώνας. Χωροθετείται Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο, ενώ προτείνεται εκ νέου η μεταφορά του κεντρικού σταθμού των ΚΤΕΛ από τον Κηφισό. Προβλέπεται η επανεξέταση της μεταφοράς του γηπέδου του ΠΑΟ υπό το πρίσμα των αποφάσεων του ΣτΕ, πρόβλεψη που όμως σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΡΣΑ κ. Γιάννη Πολύζο δεν συνεπάγεται αλλαγή πλεύσης και εγκατάλειψη των σχεδίων.

– Ακαδημία Πλάτωνος. Πολεοδομική ανάπλαση της περιοχής, με μείωση των συντελεστών δόμησης, έλεγχο των χρήσεων γης.

– Ελληνικό. Επιμένει στον όρο «μητροπολιτικό πάρκο», προβλέποντας ωστόσο μεταξύ άλλων και χρήσεις κατοικίας.

– Προσφυγικά Αλεξάνδρας. Επαναχρησιμοποίησή τους για τη στέγαση υπηρεσιών, πολιτιστικών και εκπαιδευτικών χρήσεων και χώρων διαμονής και φιλοξενίας.

– Ακτές Αττικής. Προωθείται η κατάρτιση σχεδίων ολοκληρωμένης διαχείρισης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή