Εκτακτη Σύνοδος Πρυτάνεων, αύριο, σε αρνητικό κλίμα

Εκτακτη Σύνοδος Πρυτάνεων, αύριο, σε αρνητικό κλίμα

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο νέο μοντέλο διοίκησης και οργάνωσης των πανεπιστημίων, που ορίζει το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα ΑΕΙ, αναμένεται να εστιάσουν την κριτική τους οι πρυτάνεις και οι πανεπιστημιακοί. Αύριο θα συνεδριάσει (στο Παν. Αθηνών) εκτάκτως η Σύνοδος Πρυτάνεων, ενώ τη Δευτέρα έχει σειρά η εκτελεστική γραμματεία της ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ). Πάντως, το κλίμα είναι αρνητικό, καθώς θεωρείται ότι το υπουργείο δεν έλαβε υπόψη τις προτάσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας, έστω κι αν υπάρχει περιθώριο αλλαγών κατά τη διαδικασία συζήτησης και ψήφισης του ν/σ στη Βουλή. Ειδικότερα, αντιδράσεις υπάρχουν για τον τρόπο εκλογής του πρύτανη. Στο νομοσχέδιο διατηρήθηκε η ρύθμιση ότι ο πρύτανης θα εκλέγεται από το Συμβούλιο Ιδρύματος, ύστερα από διεθνή πρόσκληση ενδιαφέροντος. Ετσι, δεν έχουν συμμετοχή στην εκλογή οι διδάσκοντες, όπως είναι το σχετικό αίτημα, ώστε ο πρύτανης να έχει τη νομιμοποίηση της πανεπιστημιακής κοινότητας. Στο ίδιο πλαίσιο αντιδράσεις προκαλεί το γεγονός ότι έως την 1η Σεπτεμβρίου 2012 οι νέοι πρυτάνεις, κοσμήτορες και Σύγκλητοι πρέπει να είναι στις θέσεις τους, και άρα έως τότε οι νυν πρυτάνεις θα έχουν παραδώσει στους επόμενους. Πανεπιστημιακοί που μίλησαν στην «Κ» ανέφεραν ότι δεν μπορεί, λόγω του συνταγματικώς κατοχυρωμένου αυτοδιοίκητου των ΑΕΙ, να παυθεί ένας εκλεγμένος πρύτανης. Ενστάσεις υπάρχουν και για τη νέα δομή των ΑΕΙ, σύμφωνα με την οποία η Σχολή θα είναι η βασική διοικητική και ακαδημαϊκή μονάδα αλλά τα Τμήματα θα υλοποιούν τα προγράμματα σπουδών.

«Ο διάλογος ήταν εμπαιγμός αφού στο ν/σ δεν ενσωματώθηκε καμία ουσιαστική πρόταση της ΠΟΣΔΕΠ. Το υπουργείο εμμένει σε ένα συγκεντρωτικό μοντέλο διοίκησης» ανέφερε χθες στην «Κ» η γραμματέας της ΠΟΣΔΕΠ, κ. Ευγενία Μπουρνόβα. Και συμπλήρωσε: «Η μετάβαση, μάλιστα, στο νέο μοντέλο γίνεται με απολυταρχικές επιλογές από ομάδες 5 ατόμων, που μέσα σε 15 μέρες θα συμβάλλουν στο να παυθούν εκλεγμένα όργανα για να στηθεί αυτό το απαράδεκτο σκηνικό των επιλεγμένων πρυτάνεων και κοσμητόρων σε ένα πανεπιστήμιο, στο οποίο εάν δεν είσαι πρωτοβάθμιος καθηγητής δεν είσαι τίποτα, και όπου το Τμήμα που διεθνώς αποτελεί τη βασική εκπαιδευτική μονάδα και καλύπτει το γνωστικό αντικείμενο μιας επιστήμης εδώ καταργείται. Μα πιστεύει πραγματικά το υπουργείο Παιδείας ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα θα συναινέσει;».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή