Δίωξη εναντίον είκοσι ατόμων για απάτη 2 δισ.

Δίωξη εναντίον είκοσι ατόμων για απάτη 2 δισ.

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τζίρος παράνομων δραστηριοτήτων περί τα 2 δισ. ευρώ, 158 εικονικές εταιρείες αξιοποίησης ακινήτων, διασυνδέσεις με κρατικούς φορείς και μια «λίστα» με ονόματα δικαστών -κάποιοι εκ των οποίων φέρονται να συμμετείχαν σε παράνομες δραστηριότητες- συνθέτουν την ταυτότητα του μεγάλου κυκλώματος που αποκλήθηκε «νέο παραδικαστικό», για το οποίο βαίνει προς ολοκλήρωση η μεγάλη προκαταρκτική έρευνα που ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις δικαστικών κύκλων, επίκειται η απαγγελία κακουργηματικών κατηγοριών εις βάρος τουλάχιστον είκοσι προσώπων που εμπλέκονται στη δράση του. Αρχηγικό ρόλο στο κύκλωμα το οποίο δραστηριοποιείτο σε υποθέσεις πλειστηριασμών ακινήτων εμφανίζεται να είχε ένας πολιτικός μηχανικός, ενώ μετείχαν εν ενεργεία δικαστές, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, εφοριακοί, δικαστικοί επιμελητές, υπάλληλοι υποθηκοφυλακείων, αλλά και ένας κληρικός.

Συνομιλίες

Η διερεύνηση της υπόθεσης έχει ανατεθεί στον εισαγγελέα Εφετών κ. Ισίδωρο Ντογιάκο ο οποίος, αφού μελέτησε τη δικογραφία, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει στοιχεία από άρση τηλεφωνικού και τραπεζικού απορρήτου των εμπλεκομένων, μαρτυρικές καταθέσεις, αλλά και χιλιάδες σελίδες με απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες, έχει ξεκινήσει την εξέταση υπόπτων. Τα αδικήματα που διερευνώνται αφορούν νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, εκβίαση κ.ά. Ηδη, ανωμοτί εξηγήσεις έχουν δώσει ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» του κυκλώματος πολιτικός μηχανικός και τέσσερις δικηγόροι, ενώ κατάθεση με την ιδιότητα του υπόπτου έχουν κληθεί να δώσουν τουλάχιστον πέντε εν ενεργεία δικαστές – δύο γυναίκες εφέτες και τρεις άνδρες ομόβαθμοί τους. Οι πέντε ανώτεροι δικαστικοί λειτουργοί καλούνται ως ύποπτοι συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης και προσεχώς αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες κλήσεις «οιονεί» κατηγορουμένων.

Η διερεύνηση της δράσης του κυκλώματος ξεκίνησε ύστερα από μηνύσεις που κατέθεσαν τρεις ιδιωτικές τράπεζες, καταγγέλλοντας ότι συγκεκριμένα πρόσωπα με ύποπτες μεθόδους κατάφερναν να «μπλοκάρουν» τη διαδικασία πλειστηριασμού ακινήτων οφειλετών τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Υποδιεύθυνση Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος, η πολυμελής σπείρα είχε συστήσει 158 εικονικές εταιρείες αξιοποίησης ακινήτων προκειμένου να ιδιοποιείται ακίνητα που ετίθεντο σε διαδικασία πλειστηριασμού. Κάποιες από τις εταιρείες φέρονται ότι δραστηριοποιούνταν και στο εμπόριο χρυσού. Επίσης σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, ο τζίρος εκτιμάται ότι ξεπερνούσε τα 2 δισ. ευρώ, ενώ μέλη του κυκλώματος φαίνεται ότι είχαν διασυνδέσεις με το ΣΔΟΕ, την ΕΛ.ΑΣ., αλλά και άλλους κρατικούς λειτουργούς. Κομβικό στοιχείο της δικογραφίας -όπως άλλωστε συμβαίνει τα τελευταία χρόνια με όλες τις σημαντικές υποθέσεις στις οποίες εμπλέκεται μεγάλος αριθμός προσώπων- αποτελούν οι απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες, καθώς οι ύποπτοι τέθηκαν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ.

Στις συνομιλίες αυτές φέρεται ότι γίνονται σαφείς αναφορές για απάτες με ακίνητα, ενώ κάποια από τα εμπλεκόμενα μέλη του κυκλώματος εμφανίζονται να συζητούν για το αν συγκεκριμένοι δικαστές είναι επιεικείς ή όχι και για το αν θα πρέπει να ζητηθεί αναβολή εκδίκασης κάποιας υπόθεσης λόγω του ότι κάποιος δικαστής χαρακτηριζόταν από τους ίδιους «σκληρός».

Σε ένα από τα σπίτια που ερεύνησαν μάλιστα οι διωκτικές αρχές, κατασχέθηκε ένας κατάλογος με ονόματα δικαστών, δίπλα στα οποία υπήρχαν σημειώσεις σχετικά με το ήθος και την συμπεριφορά του καθενός. Βάσει των στοιχείων της δικογραφίας, το κύκλωμα χρησιμοποιούσε τις εικονικές εταιρείες προκειμένου να ιδιοποιείται οικόπεδα και ακίνητα μεγάλης αξίας με τους εξής τρόπους:

– Με πλαστά έγγραφα παρουσίαζαν ότι οφειλέτες των οποίων τα ακίνητα έβγαιναν σε πλειστηριασμό από τις τράπεζες χρωστούσαν μεγάλα ποσά και σε δικηγόρους – μέλη του κυκλώματος, οι οποίοι με τον τρόπο αυτό φαίνονταν ως πρώτοι δικαιούχοι και κατάφερναν «να πάρουν το ακίνητο».

– Με πλαστά έγγραφα χρησικτησίας, με τα οποία αποκτούσαν στην κυριότητά τους ακίνητα που ανήκαν σε τρίτους. Η αξία των ακινήτων και οι διαφυγόντες φόροι για το Δημόσιο εκτιμάται ότι ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή