Αν αρνηθεί εξέταση DΝΑ, είναι ο πατέρας

Αν αρνηθεί εξέταση DΝΑ, είναι ο πατέρας

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια σημαντική απόφαση του Αρείου Πάγου ξεκαθαρίζει το τοπίο με την πατρότητα και την εξέταση DNA. Οταν ένας άντρας αρνείται να υποβληθεί στην εξέταση αυτή προκειμένου να διαπιστωθεί η πατρότητα ή μη παιδιού, τεκμαίρεται αυτομάτως ότι είναι ο πατέρας του ανηλίκου. Η σχετική νομοθετική πρόβλεψη κρίθηκε από το ανώτατο δικαστήριο συνταγματική, δικαιώνοντας μητέρα που ζητούσε από τον πρώην σύντροφό της να αναγνωρίσει το παιδί που απέκτησαν από τη 12ετή σχέση τους. To αγόρι είναι πλέον νέος 19 ετών. Η υπόθεση έφτασε στον Αρειο Πάγο, μετά την άρνηση αναγνώρισης του παιδιού από τον πατέρα. Πρωτοδίκως, είχε διαταχθεί η διενέργεια ιατρικής πραγματογνωμοσύνης με τη μέθοδο του «υβριδισμού DNA» στην οποία ο φερόμενος ως πατέρας, επικαλούμενος αορίστως προσωπικούς λόγους και χωρίς να προβάλλει ειδικούς λόγους υγείας, δεν πήγε.

Στην υπ. αριθμ 908/2011 απόφαση του Αρείου Πάγου επισημαίνεται ότι η προσέλευση του φερομένου ως πατέρα στην πραγματογνώμονα μοριακή βιολόγο «παρά την εμπρόθεσμη κλήτευσή του, ισοδυναμεί με αδικαιολόγητη άρνηση, με συνέπεια να λογίζεται ότι έχουν αποδειχθεί οι ισχυρισμοί της μητέρας, όχι για την πατρότητα, αλλά για την ύπαρξη στο αίμα του στοιχείων τα οποία καθιστούν, κατά την επιστήμη, πιθανή ή σφόδρα πιθανή την πατρότητά του».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή