ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η παρακμή της πλατείας Συντάγματος

«Σήμερα στις επτά… κληρώνει το λαϊκό», διαλαλεί ένας λαχειοπώλης επί της πλατείας Συντάγματος. Πριν από λίγο καιρό στο ίδιο μέρος αντηχούσαν αντιμνημονιακά συνθήματα και καλέσματα για την τακτική λαϊκή συνέλευση του Συντάγματος. Καθώς, όμως, οι προσδοκίες χιλιάδων «Αγανακτισμένων» δεν ευοδώθηκαν, φαίνεται ότι η Λάχεσις αποτελεί πλέον τη μοναδική Μοίρα για τους απογοητευμένους. Την ανέχειά τους αφουγκράστηκαν οι λαχειοπώλες και έκαναν την πλατεία «στέκι» τους. Πλάι σε αυτούς δεκάδες πλανόδιοι μικροπωλητές προσφέρουν σε τιμή ευκαιρίας τσάντες και αξεσουάρ «μαϊμούδες», κινεζικές ομπρέλες και βεντάλιες, μπιχλιμπίδια κάθε λογής. Κάτω από τα δένδρα και πάνω στα διασωθέντα παγκάκια κάποιοι κοιμούνται με περιβολή παραλίας, ενώ άλλοι πλένονται ακόμα και γυμνοί στο σιντριβάνι – τι κι αν είναι μέρα μεσημέρι; Η πάλαι ποτέ λαμπερή πλατεία Συντάγματος θυμίζει πλέον παζάρι στο Γιουσουρούμ ή Μάταλα της δεκαετίας του ’70…

Από τον δρόμο στο… πληκτρολόγιο πέρασε η αγανάκτηση στη συμπρωτεύουσα. Ενεργοί στο Διαδίκτυο με καταγγελίες κατά της εξουσίας και προσκλήσεις για συμμετοχή σε εκδηλώσεις, αλλά αποδεκατισμένοι στην πλατεία του Λευκού Πύργου – σημείο αναφοράς των συγκεντρώσεων και κινητοποιήσεών τους, είναι οι «Αγανακτισμένοι του Λευκού Πύργου». Λίγες οι σκηνές, διαλυμένα τα πανό και μικρή πλέον η συμμετοχή τα απογεύματα στις συζητήσεις…

Οι καντίνες, όπως και το περιώνυμο ζαχαροπλαστείο επί της πλατείας Συντάγματος, αποχώρησαν μαζί με την πλειονότητα των διαδηλωτών. Οι πολιτικές εξελίξεις, τα επεισόδια της 29ης Μαΐου, η κόπωση, αλλά και η καλοκαιρινή ραστώνη απομάκρυναν τους περισσότερους. Ισως, μόνον προσωρινά, καθώς, σύμφωνα με πολλούς, άμα τη επιστροφή από τις διακοπές το φθινόπωρο το κύμα αγανάκτησης θα «φουντώσει». Πολλοί περαστικοί ρίχνουν ένα μελαγχολικό βλέμμα σε ό,τι έχει απομείνει από τον «ξεσηκωμό» που ξεκίνησε τον Μάιο και ενέπνευσε κόσμο κάθε ιδεολογικού προσανατολισμού να βγει στους δρόμους και να διαδηλώσει.

Μπορεί θεωρητικά οι «Αγανακτισμένοι» να υφίστανται, η προσπάθειά τους, όμως, έχει απολέσει τον αγωνιστικό παλμό και κυρίως τη διαστρωματική εκπροσώπησή της. Πολλά περίπτερα είναι άδεια, κάποια πανό κρέμονται σχισμένα, ενώ η τάξη και η καθαριότητα του πρώτου καιρού- κατάκτηση της ομώνυμης «Ομάδας Καθαριότητας»- αποτελούν παρελθόν: δυσοσμία γύρω από τις τουαλέτες, σκουπίδια στο έδαφος και μυριάδες απομεινάρια από την κατασκηνωτική ζωή. Βέβαια, μέρος του πυρήνα των διοργανωτών, όπως και κάποιοι κατασκηνωτές εξακολουθούν να βρίσκονται επί της πλατείας. Ωστόσο, πολλοί εκτιμούν ότι οι σημερινοί «θαμώνες» της πλατείας είναι ως επί το πλείστον άστεγοι, για τους οποίους το Σύνταγμα δεν είναι επιλογή, αλλά μοναδική λύση δεδομένων των «ανέσεων» που προσφέρει: φαγητό, νερό και χημικές τουαλέτες.

Κι ενώ το κλίμα στο «κάτω» διάζωμα είναι υποτονικό, το «άνω» διάζωμα κατοικείται ακόμα από θερμόαιμους διαμαρτυρόμενους. Στη μια πτέρυγα ελληνικά και βυζαντινά σημαιάκια, σκίτσα με περικεφαλαίες, αλλά και εικόνες της Αγίας Τριάδας και της Παναγίας, υποδέχονται όποιον ενδιαφέρεται να υπογράψει για το δημοψήφισμα που προωθούν οι «300 Ελληνες». Η ομάδα έχει αναρτήσει σε ένα χαρτόνι μια μαθηματική εξίσωση που αποδεικνύει ότι το ελληνικό χρέος είναι παραμύθι και οι πολιτικοί προδότες. Αν και πατριώτες, οι τριακόσιοι ενδιαφέρονται για τη γνώμη των ξένων- εξ ου και η παρότρυνσή τους: «Dear friends, leave us your comment about the situation here, in Greece». Το σχόλιό τους, ωστόσο, οι περισσότεροι ξένοι το κάνουν απαθανατίζοντας τη μοναδική σε πρωτοτυπία ελληνική πραγματικότητα: χαμογελαστοί τουρίστες κάτω από τον καυτό ήλιο με φόντο το Κοινοβούλιο και χλευαστικά πανό. Στο βάθος, ο Αγνωστος Στρατιώτης και τα περιστέρια συνεχίζουν υπομονετικά την παράδοση, ενώ από ένα εναπομείναν πανό ο Τσε Γκεβάρα χαμογελά με νόημα: hasta la victoria siempre!