Παπακωνσταντίνου: «Συναίνεση, για να προχωρήσουν μεγάλες επενδύσεις»

Παπακωνσταντίνου: «Συναίνεση, για να προχωρήσουν μεγάλες επενδύσεις»

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ευρύτερη δυνατή συναίνεση μεταξύ των δυνάμεων της αντιπολίτευσης δήλωσε χθες ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου πως θα αναζητήσει προκειμένου, όπως ανέφερε, να επιχειρήσει να δώσει νομοθετικά ένα τέλος στο μπλοκάρισμα μερικών μεγάλων επενδύσεων. Παράλληλα, δήλωσε ανοιχτός σε προτάσεις οι οποίες θα ενισχύσουν την αίσθηση κοινωνικής δικαιοσύνης στις προωθούμενες ρυθμίσεις για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων.

«Στο υπουργείο Περιβάλλοντος έχουμε μια σειρά από έργα σε όλη την Ελλάδα και επενδυτικές προτάσεις διαφόρων ειδών, τα οποία για διάφορους λόγους είναι κολλημένα. Μιλάμε για μεγάλα έργα. Μπορεί να είναι τουριστικές επενδύσεις, βιομηχανικές επενδύσεις, προτάσεις για εξορύξεις, εμπορικά κέντρα. Σε ορισμένες περιπτώσεις καλώς είναι κολλημένα, σε άλλες είναι κολλημένα εξαιτίας της γνωστής αδράνειας και δυσκολίας του συστήματος ή επειδή οι νόμοι του ελληνικού κράτους αφήνουν γκρίζες ζώνες και περιοχές στις οποίες όσο δεν υπάρχει ξεκαθάρισμα οι διοικητικές υπηρεσίες αρνούνται να προχωρήσουν, ενώ θα μπορούσαν να προχωρήσουν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπακωνσταντίνου και συνέχισε: «Προσανατολίζομαι στο να έρθουμε να τις ρυθμίσουμε σε συγκεκριμένη βάση. Αλλά δεν προτίθεμαι να το κάνω αυτό παρά μόνο εάν έχω μια ευρύτερη συναίνεση».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της προωθούμενης ρύθμισης για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, ο υπουργός Περιβάλλοντος υποστήριξε πως δεν θα αφορά αυθαίρετα «μέσα σε δάση, αιγιαλούς, αναδασωτέες περιοχές, αρχαιολογικούς χώρους. Δεν τα αγγίζουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, ωστόσο, άκουσε τον έντονο προβληματισμό πολλών βουλευτών, ακόμα και από την κυβερνώσα πλειοψηφία. «Πώς θα ελέγξουμε αυτά που θα δηλωθούν», αναρωτήθηκε ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης. «Νομιμοποιούμε τα πάντα; Πρέπει να βάλουμε ένα πλαίσιο», παρατήρησε η κ. Αικατερίνη Φαρμάκη. Το θέμα της διάθεσης των χρημάτων που θα εξασφαλιστούν από τη συγκεκριμένη διαδικασία έθεσε ο κ. Κ. Γείτονας.

«Θα έχουμε τη δυνατότητα, αφότου παρουσιαστεί το νομοσχέδιο να γίνουν αλλαγές και εμείς ερχόμαστε με ανοιχτό μυαλό. Γιατί, προφανώς και δεν πρέπει να επιβραβεύσουμε τις καραμπινάτες περιπτώσεις. Προφανώς, και ξέρουμε όλα όσα πρέπει να εξαιρεθούν και από κει και πέρα, στις συγκεκριμένες επιλογές που έχουμε κάνει και σε ό,τι αφορά τα κριτήρια και το ύψος των προστίμων είμαστε ανοιχτοί για να τα κουβεντιάσουμε», είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή