Αντιδράσεις στη μείωση διορισμών

Αντιδράσεις στη μείωση διορισμών

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιβεβαιώνει το υπουργείο Παιδείας τη δραστική μείωση των διορισμών μόνιμων εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Χθες, η υπουργός κ. Αννα Διαμαντοπούλου, μιλώντας σε εκπομπή της ΝΕΤ, ανέφερε ότι το 2011 – 2012 θα είναι δύσκολη χρονιά στα σχολεία λόγω της μείωσης των διορισμών κάτω από 1.000 από 2.500 πέρυσι. Ο τελικός αριθμός αναμένεται να ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα, αλλά σύμφωνα με την υπουργό δεν θα απορροφηθούν όλοι οι επιτυχόντες του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ του 2008, ενώ θα γίνουν προσλήψεις κυρίως σε βασικές ειδικότητες. Επίσης, για την αντιμετώπιση των κενών που θα υπάρξουν, θα γίνουν λιγότερες αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε διοικητικές θέσεις, ενώ θα γίνει ακριβέστατη καταγραφή των κενών ώστε να μην υπάρξουν πλασματικά κενά, όπως συνέβη κατά το παρελθόν, και προκύψουν πλεονάζοντες εκπαιδευτικοί. Την ευθύνη για την καταγραφή των κενών έχουν οι διευθυντές εκπαίδευσης.

Πάντως, η αναμενόμενη μείωση των διορισμών προκάλεσε τις αντιδράσεις της ΟΛΜΕ και της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας (ΔΟΕ), η οποία κάνει λόγο για κινητοποιήσεις. «Εκρηκτικά προβλήματα στη λειτουργία του δημόσιου σχολείου θα δημιουργήσουν οι ελάχιστοι (έως μηδενικοί σε ορισμένες ειδικότητες) διορισμοί νέων εκπαιδευτικών. Το γεγονός αυτό είναι ακόμη σοβαρότερο αν λάβουμε υπόψη μας τους χιλιάδες που ωθούνται σε πρόωρη συνταξιοδότηση από τα σκληρά μέτρα που προβλέπονται και για τις συντάξεις των εκπαιδευτικών, τις ελάχιστες προσλήψεις αναπληρωτών, την αύξηση του μαθητικού δυναμικού, το κλείσιμο εκατοντάδων σχολείων. Καταγγέλλουμε το υπουργείο γιατί επιδιώκει να «λύσει» το πρόβλημα των κενών προσωπικού με την αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα και το κλείσιμο σχολείων» ανέφερε η ΟΛΜΕ. «Χιλιάδες ώρες διδασκαλίας θα χαθούν, δημιουργώντας εκρηκτικό πρόβλημα στις σχολικές μονάδες. Δηλώνουμε ότι εάν το ζοφερό τοπίο που φαίνεται να διαμορφώνεται στην εκπαίδευση για τη νέα σχολική χρονιά γίνει πραγματικότητα, θα βρει τον εκπαιδευτικό κόσμο δυναμικά απέναντι, με αγώνες μεγάλης έντασης και διάρκειας» συμπλήρωσε, από την πλευρά της, η ΔΟΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή