Εμμένουν υπουργείο και πανεπιστημιακοί

Εμμένουν υπουργείο και πανεπιστημιακοί

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διευρύνεται το μέτωπο των πανεπιστημιακών που τίθενται κατά του σχεδίου νόμου, κάνουν λόγο για πραξικοπηματική ψήφισή του από τη Βουλή και αναφέρουν ότι θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις από τον Σεπτέμβριο στα πανεπιστήμια. Την ίδια στιγμή, η υπ. Παιδείας κ. Αννα Διαμαντοπούλου εμμένει στην ανάγκη των αλλαγών. «Το 1982 ο νόμος απαντούσε στη μεταδικτατορική εποχή. Σήμερα πρέπει να απαντήσει στα νέα δεδομένα χωρίς να χάσει το πανεπιστήμιο τον δημόσιο χαρακτήρα του» είπε χθες σε συνέντευξη στη ΝΕΤ.

Ειδικότερα, 652 πανεπιστημιακοί έχουν έως τώρα υπογράψει κείμενο κατά του σ/ν για τις αλλαγές στα ΑΕΙ. «Διαμηνύουμε στην κυβέρνηση πως, ακόμα και αν ψηφίσει το ν/σ πραξικοπηματικά, θα προχωρήσουμε από το Σεπτέμβρη αγωνιστικά για την ανατροπή των καταστροφικών για τα ΑΕΙ και το μέλλον του τόπου διατάξεών του, έως και την ακύρωσή του στην πράξη».

Από την πλευρά της, η υπουργός εμμένει στην ανάγκη της μεταρρύθμισης. «Η πολιτική είναι για να αλλάζει δραστικά τα δεδομένα. Ολοι έχουμε ωριμάσει, πολίτες και πολιτικοί, για να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν πάει άλλο σε πολλούς τομείς» είπε. Ως προς το νέο μοντέλο διοίκησης των ΑΕΙ με συμμετοχή εξωπανεπιστημιακών, η κ. Διαμαντοπούλου ανέφερε ότι «οι εξωπανεπιστημιακοί δεν θα είναι πρόσωπα που θα τοποθετεί ο υπουργός. Κανείς δεν μπορεί να παρέμβει, γιατί υπάρχει το αυτοδιοίκητο. Τα ΑΕΙ είναι αυτοδιοίκητα σύμφωνα με το Σύνταγμα, δεν είναι όμως αυτόνομα». Και πρόσθεσε: «Σε όσους θεωρούν ότι θα σχηματιστεί μια μειοψηφία που θα επιβάλλει «τους κολλητούς», απαντώ πως αυτό σημαίνει ότι δεν εμπιστεύονται το ελληνικό πανεπιστήμιο και ότι δεν πιστεύουν πως υπάρχουν άνθρωποι που θα επιλέξουν τους καλύτερους». Επίσης, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ κ. Ν. Καραθανασόπουλου, η υπουργός είπε ότι τα ΑΕΙ αναλαμβάνουν τη σίτιση και στέγαση των φοιτητών στη θέση του καταργούμενου Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας. Η υπουργός πρόσθεσε ότι πέρυσι η διοίκηση του ιδρύματος απέδωσε 2.400 δωμάτια, τα οποία ήσαν κατειλημμένα ή επινοικιαζόμενα, δηλαδή χρησιμοποιούνταν από άσχετους και όχι φοιτητές, ενώ φέτος θα αποδοθούν άλλα 1.600 δωμάτια.

Τέλος, η υπουργός τόνισε ότι στο συγκεκριμένο πανεπιστημιακό περιβάλλον έχουμε εξαιρετικές επιδόσεις, νησίδες αριστείας, κορυφαίους καθηγητές και φοιτητές με διακρίσεις. Στο ίδιο πλαίσιο η υπεύθυνη Παιδείας της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Μαρία Ρεπούση ανέφερε ότι τα ΑΕΙ χρειάζονται τη στήριξη της πολιτείας και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση οφείλει να επιχειρήσει την αλλαγή του εχθρικού κλίματος που η ίδια δημιούργησε για επικοινωνιακούς λόγους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή