Συνθήκες εκβιασμού καταγγέλλουν εκπρόσωποι των οδηγών ταξί

Συνθήκες εκβιασμού καταγγέλλουν εκπρόσωποι των οδηγών ταξί

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προπηλακισμοί, επιθέσεις και επεισόδια συνθέτουν την εικόνα των κινητοποιήσεων των ιδιοκτητών ταξί, οι οποίοι επιλέγουν να επιτεθούν σε όποιον εκφράζει διαφορετική άποψη. Με την κοινή γνώμη να μην είναι υπέρ των ιδιοκτητών ταξί και τους υπαλλήλους τους – οδηγούς να τάσσονται υπέρ της απελευθέρωσης του κλάδου, οι αυτοκινητιστές επιλέγουν την κατά μέτωπον επίθεση με όσους δεν μάχονται υπέρ των συμφερόντων τους.

Στο μεταξύ, στον ίδιο τον κλάδο υπάρχει μερίδα επαγγελματιών οι οποίοι εκφράζουν εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη με αυτήν των ιδιοκτητών ταξί και αυτή είναι των οδηγών. Ο πρόεδρος μάλιστα του Σωματείου Οδηγών Ταξί Αττικής (ΣΟΤΑ) κ. Χρήστος Πέτρου πλήρωσε με βίαιο τρόπο το γεγονός ότι τοποθετήθηκε δημόσια υπέρ της απελευθέρωσης του κλάδου. Μετά τη συνάντηση που είχαν πραγματοποιήσει εκπρόσωποι του κλάδου με τον υπουργό Υποδομών Γιάννη Ραγκούση πριν από δέκα ημέρες, ο κ. Πέτρου κατευθύνθηκε προς τα γραφεία του σωματείου, στο κέντρο της Αθήνας, προκειμένου να ενημερώσει τα μέλη του για τα όσα είχαν λεχθεί. Δεν πρόλαβε όμως. Πριν ανέβει στο κτίριο τον πλησίασαν 5 – 6 άτομα εκ των οποίων, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος αναγνώρισε ως ιδιοκτήτες ταξί τους δύο. Τον ξυλοκόπησαν, χωρίς ο ίδιος να υποστεί σοβαρό τραυματισμό, σε μια προσπάθεια να του στείλουν ένα μήνυμα. Εως ένα βαθμό τα κατάφεραν, καθώς έκτοτε κανένα μέλος του Σωματείου Οδηγών δεν έχει τοποθετηθεί δημόσια. Εξηγούν ότι δεν προβαίνουν σε δηλώσεις για να μην οξύνουν τα πνεύματα της σημερινής συνάντησης που έχει οριστεί με τον κ. Ραγκούση, τονίζοντας με νόημα ότι οι πολέμιοι της απελευθέρωσης έχουν γίνει αδίστακτοι.

Το γεγονός ότι ο υπουργός Υποδομών προγραμμάτισε τη σημερινή συνάντηση με τους ιδιοκτήτες ταξί και στη συνέχεια με τους οδηγούς έχει εξοργίσει τους πρώτους. Οι ίδιοι επιμένουν ότι δεν υπάρχει λόγος να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τους οδηγούς, καθώς δεν είναι εκείνοι που απεργούν. Η θέση του υπουργείου Υποδομών από την άλλη είναι ότι ο διάλογος αφορά όλους τους εμπλεκομένους στον κλάδο.

Οι εκπρόσωποι των οδηγών δηλώνουν ότι το μόνο πράγμα που ζητούν είναι «ο σεβασμός στα εργασιακά μας δεδομένα», τη στιγμή που καταγγέλλουν συνθήκες εκβιασμού κατά την απασχόλησή τους είτε σε ιδιώτες ιδιοκτήτες είτε σε εταιρείες (μάντρες). «Σε περίπτωση απελευθέρωσης, ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος να εργαστούμε είναι μέσω συνεταιρισμών και εταιρειών» εξηγεί στην «Κ» οδηγός ταξί, ο οποίος δραστηριοποιείται στην Αθήνα και επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του. Υποστηρίζει ότι «τα πράγματα θα γίνουν τόσο άγρια τα επόμενα χρόνια που δεν θα μπορεί κανείς να επιβιώσει μόνος του». Εκπρόσωποι μάλιστα των οδηγών επιμένουν ότι σε περίπτωση οργάνωσης του κλάδου σε εταιρείες θα μπορούν να παρέχονται ποιοτικότερες, ασφαλέστερες και ταχύτατες υπηρεσίες με μειωμένο κατά 20% κόμιστρο.

«Ο χώρος είναι γεμάτος βρωμιά, θυμίζει πρακτικές μαφίας με κυκλώματα να λυμαίνονται τις καλές περιοχές, όπως είναι το αεροδρόμιο, τα λιμάνια και τους σταθμούς των ΚΤΕΛ, απειλώντας όποιον προσπαθήσει να εισχωρήσει στην «πιάτσα» τους», εξηγεί ο παραπάνω οδηγός. Η κατάσταση φαίνεται ότι έχει εκτραχυνθεί, καθώς απειλές μέσω γραπτών μηνυμάτων σε κινητά τηλέφωνα δέχονται ακόμη και ιδιοκτήτες ταξί που αποφάσισαν να σπάσουν την απεργία. Το φαινόμενο εντοπίζεται κυρίως σε τουριστικές περιοχές.

Την ίδια στιγμή, εντείνονται οι αντιδράσεις για τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών ταξί, με τους επαγγελματίες του τουρισμού να έχει λάβει πλέον δράση. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων Δωδεκανήσου υπέβαλε μήνυση κατά παντός υπευθύνου, για τα προβλήματα που δημιουργούνται στην εξυπηρέτηση των τουριστών, λόγω της απεργίας των ιδιοκτητών ταξί. Η απόφαση ελήφθη εξαιτίας της συνεχιζόμενης ταλαιπωρίας των επισκεπτών της Ρόδου και των άλλων νησιών, που φθάνει στα όρια του διασυρμού, τονίζει η ομοσπονδία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή