Χάρισμα, ήθος και δουλειά, συστατικά της επιτυχίας

Χάρισμα, ήθος και δουλειά, συστατικά της επιτυχίας

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν έχω πολλές προοπτικές στην Ελλάδα. Ισως φύγω για σπουδές στο εξωτερικό». Η χαρά για το πρώτο χρυσό μετάλλιο που πήρε η Ελλάδα σε Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα αναμειγνύεται με την πικρία που προκαλούν ο ρεαλισμός και η ευθύτητα του χρυσού Ολυμπιονίκη 18χρονου Γιώργου Βλάχου. «Η προοπτική να πηγαίνεις στο πανεπιστήμιο και να μην κάνεις μάθημα με τρομάζει. Θα δω πώς είναι η κατάσταση στη σχολή του Πολυτεχνείου και θα αποφασίσω εάν θα κάνω αίτηση για σπουδές στο Κέμπριτζ ή σε κάποιο πολυτεχνείο των ΗΠΑ μετά την ολοκλήρωση του πρώτου χρόνου σπουδών στην Ελλάδα», ανέφερε μιλώντας στην «Κ» ο μαθητής που βρέθηκε στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου της 52ης Διεθνούς Μαθηματικής Ολυμπιάδας, η οποία πραγματοποιήθηκε φέτος στο Αμστερνταμ. Και κανείς δεν μπορεί να τον αδικήσει για τα όνειρα στο εξωτερικό. Ανάλογη πορεία έχουν σχεδόν όλοι οι Ελληνες με παρεμφερείς διακρίσεις σε Μαθηματικές Ολυμπιάδες.

«Τα μαθηματικά προβλήματα είναι μια πρόκληση. Από την άλλη, το να ασχολούμαι με τα μαθηματικά με χαλαρώνει», λέει ο Γιώργος, που από πέρυσι είχε αρχίσει να φλερτάρει με το ολυμπιακό μετάλλιο. Συγκεκριμένα, πήρε τιμητική διάκριση στην Ολυμπιάδα του 2010, χάλκινο μετάλλιο στη Βαλκανιάδα της ίδιας χρονιάς και αργυρό στη φετινή Βαλκανιάδα. «Στο γυμνάσιο ήμουν καλός, αλλά δεν είχα καταλάβει την ιδιαίτερη κλίση μου στα μαθηματικά. Από το λύκειο άρχισα να ασχολούμαι ιδιαίτερα. Την περισσότερη δουλειά την έκανα πέρυσι στη Β΄ Λυκείου. Η επιτυχία χρειάζεται εμπειρία. Πριν από τους διαγωνισμούς υπήρξαν φορές που διάβαζα όλη την ημέρα μετά το σχολείο», τονίζει ο απόφοιτος πλέον λυκείου (Αρσάκειο Ψυχικού), που από τη νέα χρονιά θα είναι φοιτητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Υπολογιστών του ΕΜΠ.

Το επίτευγμα του Γιώργου αναδεικνύεται εάν αναλογιστούμε τον μεγάλο ανταγωνισμό και τον υψηλό βαθμό δυσκολίας των θεμάτων. Στο Αμστερνταμ μετείχαν 6μελείς ομάδες από 101 χώρες. Στους διαγωνιζόμενους δόθηκαν προς λύση έξι προβλήματα, μοιρασμένα σε δύο τετράωρα χρόνου. «Τα προβλήματα είναι πολύ δύσκολα, ακόμη και για έμπειρους μαθηματικούς. Για την επιτυχία χρειάζεται ο μαθητής να έχει χάρισμα και να έχει δουλέψει πολύ», αναφέρει στην «Κ» ο αναπληρωτής πρόεδρος της επιτροπής διαγωνισμών της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας κ. Ιω. Τυρλής. «Ο Γιώργος είναι σπουδαίο παιδί, με ήθος», λέει ο κ. Τυρλής και ο Γιώργος τον επιβεβαιώνει. «Ας μη μείνουμε μόνο στη δική μου επιτυχία. Στην Ολυμπιάδα η χώρα μας πήρε τρία χάλκινα μετάλλια με τους Γιώργο Καλαντζή, Παναγιώτη Λώλα και Αλέξανδρο Μουσάτωβ και μία εύφημη μνεία με τον Σπύρο Κακαρούμπα», μας λέει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή