Από το ρεσάλτο σε φορτηγά, στα πλοία με πλαστά χαρτιά

Από το ρεσάλτο σε φορτηγά, στα πλοία με πλαστά χαρτιά

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια βιομηχανία έκδοσης και προώθησης πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων βρίσκεται πίσω από τα κυκλώματα που προμηθεύουν με αυτά τους λαθρομετανάστες, επιχειρώντας να τους προωθήσουν στην Ιταλία. Το τελευταίο διάστημα, οι λιμενικοί της Πάτρας δεν προλαβαίνουν να συλλαμβάνουν αλλοδαπούς, κατά τη διάρκεια σχετικών ελέγχων, με την καθημερινή συνδρομή, μάλιστα, συνδέσμου ειδικού επί του θέματος, από τη γερμανική αστυνομία.

Η λειτουργία του νέου λιμανιού της πόλης άλλαξε και τις μεθόδους των λαθρομεταναστών που δεν συλλαμβάνονται πια μέσα σε κρύπτες οχημάτων, αλλά λίγη ώρα πριν επιβιβαστούν σε πλοίο, αφού κατά τον έλεγχο διαπιστώνεται ότι χρησιμοποιούν πλαστά έγγραφα. Συγχρόνως έχουν σχεδόν μηδενιστεί οι «έφοδοι» μεταναστών προς τη λιμενική ζώνη, με σκοπό να κρυφτούν σε κάποιο φορτηγό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του κεντρικού λιμεναρχείου, το τελευταίο 20ήμερο, η συντριπτική πλειονότητα των μεταναστών που έχει συλληφθεί, χρησιμοποίησε πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα. Από αυτά, άλλα είναι «εξ ολοκλήρου πλαστά» και άλλα είναι κλεμμένα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι έχουν καταγραφεί περιπτώσεις που μετανάστες χρησιμοποίησαν διαβατήρια άλλου προσώπου, επειδή… έμοιαζαν αρκετά με τη φωτογραφία του νόμιμου κατόχου. Οσον αφορά τα μέτρα ασφαλείας στο νέο λιμάνι, ο κεντρικός λιμενάρχης Πατρών κ. Ευάγγελος Τζάντζαλος ανέφερε στην «Κ» ότι είναι αυστηρότατα τόσο μέσα στη λιμενική ζώνη όσο και περιμετρικά, τονίζοντας ότι μεγάλος αριθμός λιμενικών παρακολούθησε ειδική εκπαίδευση για να μπορεί να εντοπίζει «με την πρώτη ματιά τα πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, όσο καλά κι αν είναι φτιαγμένα».

Τα οχήματα «εκτός»

Παράλληλα δεν «διανυκτερεύει» κανένα όχημα μέσα στον χώρο ασφαλείας του λιμανιού, ενώ είναι συνεχείς οι περιπολίες, ώστε να αποτραπεί η είσοδος λαθρομεταναστών. Τα μέτρα έφεραν ήδη αποτέλεσμα, καθώς βάσει στοιχείων μειώθηκε ο αριθμός των μεταναστών που εντοπίζονται σε λιμάνια της Ιταλίας και επιστρέφονται από τις ιταλικές αρχές στην Πάτρα.

Παράλληλα, και έξω από το λιμάνι πραγματοποιούνται συνεχείς περιπολίες, ενώ υπάρχει πυκνή αστυνόμευση τόσο στους δρόμους που συνδέουν το λιμάνι με την περιμετρική οδό, όσο και στην λεωφόρο Ακτή Δυμαίων μπροστά από το λιμάνι, ώστε να αποτραπεί η «πολιορκία» φορτηγών από μετανάστες.

Επίσης, το τελευταίο διάστημα, η Αστυνομία ασκεί έντονη πίεση στους μετανάστες, ώστε να μειωθεί ο αριθμός αυτών που βρίσκονται κοντά στο λιμάνι και αυτό γιατί μετά τη λειτουργία των νέων λιμενικών εγκαταστάσεων μεγάλος αριθμός τους κινήθηκε από τη βόρεια προς τη νότια πλευρά της πόλης.

Συγκεκριμένα, αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποίησαν τις τελευταίες ημέρες διαδοχικές επιχειρήσεις στο αμαξοστάσιο του ΟΣΕ στον Αγιο Ανδρέα. Εκεί διαμένουν σε πρόχειρα καταλύματα και παλιά βαγόνια, υπό άθλιες συνθήκες, δεκάδες μετανάστες. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν περίπου 130 άτομα, διότι δεν είχαν νομιμοποιητικά έγγραφα και σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, πρόκειται να απελαθούν.

Βοηθούν οι πολίτες

Πάντως, στην πόλη εξακολουθούν να διαμένουν εκατοντάδες μετανάστες, που κατά κυριολεξία επιβιώνουν χάρη στη βοήθεια τοπικών φορέων, εθελοντικών οργανώσεων, αλλά και των ίδιων των πολιτών. Ειδικότερα, ο δήμος έχει αναλάβει με τη συνδρομή επιχειρήσεων την καθημερινή σίτισή τους και «Οι Γιατροί του Κόσμου» έχουν αναπτύξει πρόγραμμα για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών, ενώ ο ιατρικός σύλλογος της πόλης έχει απευθύνει έκκληση για τη συμμετοχή γιατρών σε αυτή την προσπάθεια. Παράλληλα, έπιασαν τόπο ο εκκλήσεις προς τους πολίτες να βοηθήσουν με την προσφορά φαρμάκων, ενώ τοπικοί φορείς και οργανώσεις καταβάλλουν προσπάθειες για την παροχή τροφίμων και ρούχων.

Παρ’ όλα αυτά, είναι καθημερινές οι εικόνες μεταναστών που αναζητούν φαγητό μέσα στους κάδους απορριμμάτων ή περιμένουν να αδειάσει κάποιο τραπέζι σε πλατείες και πεζόδρομους, ώστε τρέχοντας να αρπάξουν τ’ απομεινάρια ενός γεύματος. Γι’ αυτό πολίτες φροντίζουν να τοποθετούν προσεκτικά σε σακούλες τρόφιμα και να τα βάζουν κοντά σε σημεία, από όπου περνούν πεινασμένοι μετανάστες.

Οσον αφορά τη θεσμική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, παραμένει σε εκκρεμότητα η ίδρυση και η λειτουργία κέντρου φιλοξενίας στην περιοχή του Στάνου Αιτωλοακαρνανίας, λόγω των αντιδράσεων που εκδηλώθηκαν από φορείς και κατοίκους της περιοχής.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Πατρέων κ. Γιάννης Δημαράς απέστειλε πριν από λίγες ημέρες επιστολή στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστο Παπουτσή καλώντας τον να τηρήσει τη δέσμευσή του να επισκεφθεί στην Πάτρα, προκειμένου να ανακοινώσει τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του εκρηκτικού προβλήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή