ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε επιφυλακή οι γιατροί

Ως γρίφος με υψηλό δείκτη δυσκολίας χαρακτηρίζεται το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για τις συνενώσεις τμημάτων εντός των νοσοκομείων. Οι ανακοινώσεις για τις τελικές αποφάσεις μετατίθενται για το επόμενο διάστημα και έως σήμερα οι εισηγήσεις από τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) σβήνονται και γράφονται. Η πρόταση του υπουργείου Υγείας αφορά τη μείωση του αριθμού των περίπου 2.000 τμημάτων και μονάδων τουλάχιστον κατά 390, ενώ έχουν ζητηθεί συνενώσεις σε εργαστηριακούς και απεικονιστικούς τομείς (περίπου 900 υφιστάμενα τμήματα). Οι διοικητές των ΥΠΕ έχουν κληθεί να εξειδικεύσουν τις προτεινόμενες παρεμβάσεις, με επισκέψεις στα «υποψήφια» προς συνένωση ή μετακίνηση τμήματα. Παράλληλα, μόλις την περασμένη Πέμπτη ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, πρόσθεσε στην συζήτηση και το ενδεχόμενο της κατάργησης των κλινικών, που στην πράξη σημαίνει ότι θα υπάρχουν τομείς χειρουργικός, παθολογικός εργαστηριακός και οι κλίνες θα «μοιράζονται» ανάλογα με τις ανάγκες.

4.000 διευθυντές

Σε κάθε περίπτωση η επόμενη ημέρα φέρνει τους γιατρούς σε «κατάσταση επιφυλακής» απέναντι στο υπουργείο αλλά και… μεταξύ τους, καθώς σε ένα πολυδιευθυντικό σύστημα οι συνενώσεις τμημάτων πιθανότατα θα σημάνουν και την κήρυξη «εμφυλίων» για το ποιος θα αναλάβει τα «ηνία» στα νέα τμήματα. Και αυτό επειδή το ΕΣΥ έχει την παγκόσμια πρωτοτυπία να έχει 12.400 ειδικευμένους γιατρούς εκ των οποίων 4.000 διευθυντές και 2.000 συντονιστές διευθυντές, γεγονός που οδήγησε τον κ. Λοβέρδο να δηλώσει «παραλάβαμε ένα σύστημα με στρατηγούς δίχως στρατιώτες».

«Ο κ. Λοβέρδος θα χρειαστεί να καλέσει τον ΟΗΕ να στείλει κυανόκρανους στα νοσοκομεία», αναφέρει με δόση χιούμορ στην «Κ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος κ. Δημήτρης Βαρνάβας, φέρνοντας ως παράδειγμα νοσοκομείο της Αθήνας όπου προτείνεται έξι ομοειδή τμήματα να συνενωθούν σε δύο. «Θα έχει δύο «υπερσυντονιστές» διευθυντές και οι υπόλοιποι τέσσερις συντονιστές διευθυντές θα δουλεύουν κάτω από αυτούς τους δύο. Ο ένας θα γράφει το Α φάρμακο, ο άλλος το Β, ή θα μαλώνουν για τον προγραμματισμό των χειρουργείων».

Υπερσυντονιστής

Στις προθέσεις του υπουργείου είναι να ορίζεται υπερσυντονιστής έπειτα από εισήγηση του επιστημονικού συμβουλίου, όπου θα προκρίνεται αυτός που κατέχει τη θέση με κρίση ή ο αρχαιότερος. Διαφωνίες έχει εκφράσει η Πανελλήνια Ιατρική Εταιρεία Διευθυντών ΕΣΥ που ζητεί άμεση κρίση από τα συμβούλια αξιολόγησης με ειδικά κριτήρια από τα οποία θα απουσιάζει αυτό της αρχαιότητας. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος της Εταιρείας κ. Νίκος Μαρούδιας, το νέο σύστημα θα δημιουργήσει τριβές και θα χαλάσει συμφέροντα, όμως «ο στόχος δεν είναι να βολευτούμε οι γιατροί», αλλά η αναβάθμιση των υπηρεσιών. Οπως επισημαίνει, ειδικά κριτήρια πρέπει να αφορούν στην αποτελεσματικότητα διοίκησης και τα πεπραγμένα τμημάτων που διηύθυναν οι υποψήφιοι.

Επιπροσθέτως, ενστάσεις εκφράζονται και για την πρόταση για μεικτούς τομείς και εφημερίες τομέα. Οπως σημειώνει ο κ. Βαρνάβας, «δεν γίνεται ένας οφθαλμίατρος να βλέπει ουρολογικό περιστατικό». Η ηγεσία του υπουργείου προσβλέπει σε μείωση των αναγκών εφημερίας γιατρών και των απαιτήσεων για επικουρικούς γιατρούς. «Οι ανάγκες δεν θα μειωθούν», εκτιμά ο ίδιος. «Με δεδομένη την αύξηση κατά 30% στους ασθενείς του ΕΣΥ που καταγράφεται από το 2010, είναι σαφές ότι για τις εφημερίες θα είναι ίδιος ο φόρτος. Τα κενά θα συνεχίσουν να υπάρχουν· το ισοζύγιο θα παραμείνει αρνητικό».