Σε οξυμένο κλίμα ο διάλογος για τα ΑΕΙ

Σε οξυμένο κλίμα ο διάλογος για τα ΑΕΙ

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελική ευθεία εισήλθε ο διάλογος για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με το πολεμικό κλίμα ανάμεσα στο υπουργείο Παιδείας και τα ΑΕΙ να οξύνεται. Το ν.σ., με βάση τον προγραμματισμό του υπ. Παιδείας θα ψηφισθεί περί τα τέλη Αυγούστου με προοπτική να αρχίζει να εφαρμόζεται από την αρχή της προσεχούς ακαδημαϊκής χρονιάς. Στελέχη του υπουργείου, μιλώντας στην «Κ», ανέφεραν ότι μπορεί να γίνουν αλλαγές, φτάνει να μη θίγουν τη βασική φιλοσοφία της μεταρρύθμισης. Ομως, η πλευρά των πανεπιστημιακών δυσπιστεί για την πρόθεση του υπουργείου να προχωρήσει σε αλλαγές. «Η υπουργός δηλώνει πώς δεν μιλάει για «κόκκινες γραμμές στο διάλογο» αλλά, ουσιαστικά, είναι εκείνη που τις θέτει. Τόσο η Σύνοδος των Πρυτάνεων όσο και η ΠΟΣΔΕΠ έχουν καταθέσει προτάσεις, εκ των οποίων καμία δεν έχει ληφθεί υπόψη», ανέφερε στην «Κ» πρύτανης. Η γραμματέας της ΠΟΣΔΕΠ κ. Ευγενία Μπουρνόβα, εξειδικεύοντας τους λόγους της διαφωνίας των πανεπιστημιακών σε βασικά σημεία του ν.σ. ανέφερε στην «Κ» τα εξής:

Ζητούμε τη διατήρηση του Τμήματος ως βασική εκπαιδευτική και ακαδημαϊκή μονάδα, που αντιστοιχεί σε ένα ιστορικά διαμορφωμένο και διεθνώς αναγνωρισμένο επιστημονικό αντικείμενο, και έχει την ευθύνη για τη διδασκαλία και την έρευνα σε αυτό.

Το προτεινόμενο σύστημα διοίκησης χαρακτηρίζεται από έλλειψη ισορροπίας ανάμεσα στο Συμβούλιο Ιδρύματος (Σ. Ι.), το οποίο αποφασίζει για όλα τα ζητήματα, και τη Σύγκλητο, που δεν έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες. Διαφωνούμε με τη δυαρχία και την απαξίωση της έκφρασης των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας υπέρ της επικράτησης της γνώμης μιας πεφωτισμένης δεσποτείας και μιας νέας «διαπλοκής» για την εκλογή της. Θέλουμε αιρετά μονοπρόσωπα όργανα (με δυνατότητα απόρριψης από το Σ. Ι. υποψηφιοτήτων), τη Σύγκλητο να αποφασίζει για τα ακαδημαϊκά, την ανάπτυξη και την σκοπιμότητας των δράσεων και το Σ. Ι. να εγκρίνει τον Οργανισμό, τον Εσωτερικό Κανονισμό, τον προγραμματισμό και τον απολογισμό.

Για την εκλογή μελών ΔΕΠ προτείνουμε τη σύνταξη εθνικού καταλόγου κριτών.

Προτείνουμε να εγγυηθεί το κράτος τη χρηματοδότηση των ΑΕΙ ώστε να καλύπτουν λειτουργικά έξοδα, ανάπτυξη της υλικοτεχνικής υποδομής και μισθοδοσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή