Ανυποχώρητοι κυβέρνηση και ταξί

Ανυποχώρητοι κυβέρνηση και ταξί

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανυποχώρητοι στις θέσεις τους παραμένουν κυβέρνηση και αυτοκινητιστές, με το πλήγμα από τις πολυήμερες, ακραίες κινητοποιήσεις του κλάδου να λαμβάνει πρωτόγνωρες διαστάσεις: η χθεσινή εικόνα εκατοντάδων ταξιδιωτών, πολλών με παιδιά στην αγκαλιά και σέρνοντας βαλίτσες, να περπατούν επί ώρα κάτω από τον καυτό ήλιο προσπαθώντας να φτάσουν στα τουριστικά λεωφορεία από το αποκλεισμένο αεροδρόμιο του Ηρακλείου έχει κάνει τον γύρο του κόσμου, μια αρνητική «καμπάνια» με ανυπολόγιστες προς το παρόν συνέπειες.

Αλλά το φως στην άκρη του τούνελ συνεχώς ξεμακραίνει. Η συνάντηση αντιπροσωπείας των αυτοκινητιστών με τον υπουργό Μεταφορών κ. Γ. Ραγκούση νωρίτερα το πρωί είχε οδηγηθεί σε αδιέξοδο, παρότι ο υπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ισχύσουν πληθυσμιακά κριτήρια για την έκδοση νέων αδειών, επαναλαμβάνοντας ότι θα παρουσιάσει ολοκληρωμένα τις προτάσεις του στο τέλος του Αυγούστου. Οι απεργοί, δυσαρεστημένοι, δήλωσαν αποφασισμένοι να παραμείνουν έξω από το υπουργείο Μεταφορών για τις επόμενες 48 ώρες. Αργότερα, ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ κ. Θ. Λυμπερόπουλος δήλωσε ότι οι συνάδελφοί του είναι αγανακτισμένοι, αφήνοντας εν πολλοίς ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταγραφούν ζημιές και έκτροπα χωρίς την ευθύνη του. Συνάντηση με τον κ. Ραγκούση είχαν λίγες ώρες αργότερα και μέλη της Ομοσπονδίας Σωματείων Μεταφορών οι οποίοι τάσσονται υπέρ της πλήρους απελευθέρωσης του επαγγέλματος, με προϋπόθεση σύμφωνα με πληροφορίες να υπάρξει προβάδισμα στους επαγγελματίες οδηγούς για τουλάχιστον πέντε έτη.

Τη στάση της πάντως από χθες έχει σκληρύνει και η κυβέρνηση. Ο υπουργός Μεταφορών έστειλε κατεπείγουσα εγκύκλιο προς τους περιφερειάρχες ζητώντας τους να ξεκινούν άμεσα τη διαδικασία για επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση που ιδιοκτήτες ταξί προχωρούν σε παραβάσεις του ΚΟΚ. Στις κυρώσεις περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η ανάκληση για ένα έτος του δικαιώματος κυκλοφορίας για οχήματα δημόσιας χρήσης και σε περίπτωση υποτροπής οριστική ανάκληση του δικαιώματος κυκλοφορίας και αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος. Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιάννη Σγουρό, χθες παραδόθηκαν στην Περιφέρεια Αττικής από τις αστυνομικές αρχές περί τις 1.800 αναφορές για παραβάσεις του ΚΟΚ από ιδιοκτήτες ταξί. «Εδωσα εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να εφαρμόσουν τις διατάξεις του νόμου, να καλέσουν τους παραβάτες για να αιτιολογήσουν τις πράξεις τους. Αυτό πρέπει να συμβεί εντός πέντε ημερών σύμφωνα με τον νόμο», είπε. Καθ’ όλη τη διάρκεια των κινητοποιήσεων έχουν σχηματιστεί από την αστυνομία 95 δικογραφίες που αφορούν 7.138 άτομα, ενώ δικογραφία για παρακώλυση συγκοινωνιών σχηματίστηκε και για τα συμβάντα στη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου και στο αεροδρόμιο Ηρακλείου. Στο μεταξύ, αιχμές για «σκοπιμότητες» οι οποίες εμποδίζουν την έναρξη διαλόγου με την κυβέρνηση αφήνει σε νέα ανακοίνωσή του ο ΣΑΤΑ. «Εμείς και σήμερα ακόμα είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε με την κυβέρνηση τις προτάσεις του πρωθυπουργού και του κ. Μόσιαλου με σκοπό την αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων», καταλήγει η ανακοίνωση.

Στο μεταξύ, έκκληση στους απεργούς, να στρέψουν τις κινητοποιήσεις τους σε «πιο πρόσφορους για ευνοϊκό αποτέλεσμα δρόμους», και στην κυβέρνηση, να εξασφαλίσει ότι θα παραμείνουν ανοιχτά όλα τα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος, απηύθυνε χθες ο Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών Πρακτόρων και Ταξιδιωτικών Γραφείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή