Διαμαρτυρία «Αγανακτισμένων» έξω από το δημαρχείο

Διαμαρτυρία «Αγανακτισμένων» έξω από το δημαρχείο

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το Σύνταγμα είμαστε εμείς και είμαστε παντού». Με το σύνθημα αυτό, μια πολύχρωμη πομπή από τουλάχιστον 1.000 άτομα ξεκίνησε χθες λίγο μετά τις 7 μ.μ. από την πλατεία Συντάγματος με προορισμό την πλατεία Κοτζιά και το δημαρχείο.

Στο διάβα της πορείας των «Αγανακτισμένων» από την οδό Ερμού και Αθηνάς, δεκάδες τουρίστες, περαστικοί, αλλά και έμποροι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις, καθώς και να βιντεοσκοπήσουν την πορεία διαμαρτυρίας.

Στο στόχαστρο των εν Αθήναις εναπομεινάντων «Αγανακτισμένων» δεν βρέθηκαν μόνο η κυβέρνηση και το ΔΝΤ, αλλά και ο ίδιος ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης. Με βαρείς χαρακτηρισμούς, οι διαδηλωτές τον κατηγορούσαν για την απόφασή του να εκκενώσει την πλατεία Συντάγματος από τις σκηνές, τα κιόσκια και τα πανό, με τη συνδρομή των ΜΑΤ και των συνεργείων καθαρισμού του δήμου τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου.

Την περασμένη Πέμπτη είχε προηγηθεί παρέμβαση της εισαγγελέως Πρωτοδικών Αθηνών, Ελένης Ράικου, αλλά και δημόσια προειδοποίηση του ίδιου του δημάρχου. «Καμίνη, το Σύνταγμα θα μείνει», φώναζαν διαδηλωτές και όταν έφτασαν έξω από το δημαρχιακό μέγαρο λίγο πριν από τις 8 μ.μ. Στην πλατεία Κοτζιά παρέμειναν για λιγότερο από μισή ώρα και συνέχισαν την πομπή με συνθήματα.

«Αντίπαλον δέος» για τους διαμαρτυρόμενους αποτελούν πλέον και οι δημοτικοί υπάλληλοι, που θεωρούνται συνεργοί στην απομάκρυνση της κατασκήνωσης του Συντάγματος. Σε έντυπα που μοίρασαν οι «Αγανακτισμένοι», φέρουν τους δημοτικούς υπαλλήλους προ των ευθυνών τους για τον «υπερβάλλοντα ζήλο» που επέδειξαν οι συνάδελφοί τους κατά την πρόσφατη «επέμβαση» στην πλατεία Συντάγματος. Στην ανοιχτή επιστολή τους υπενθυμίζουν πως, όταν πληγούν κι εκείνων τα εργασιακά δικαιώματα, μοναδική υποστήριξη θα μπορούν να βρουν «από τα αδιαμεσολάβητα κινήματα πλατειών και όχι από τους συνδικαλιστές».

Κατά του «συστήματος»

Οι «Αγανακτισμένοι» εξαπέλυσαν τα πυρά τους εναντίον όσων κρίνουν ότι υπηρετούν το «σύστημα»: αστυνομικών, ελεγκτών λεωφορείων, δικαστικών επιμελητών (κλητήρων), καταμετρητών της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ, δικαστικών, στρατιωτικών, πολιτικών, συνδικαλιστών, κομμάτων, ιερωμένων και δημοσιογράφων. Με την κίνηση αυτή, για πρώτη φορά «εξοστρακίζουν» πέραν του κινήματός τους τα εν λόγω τμήματα της ελληνικής κοινωνίας.

Η πομπή διαμαρτυρίας κατέληξε μπροστά στο Κοινοβούλιο, όπου εν τω μεταξύ είχαν συγκεντρωθεί και άλλοι πολίτες με πανό για να διαμαρτυρηθούν, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία στην οδό Αμαλίας να διακοπεί για λίγο.

Στο Σύνταγμα, οι «Αγανακτισμένοι» προετοιμάζονταν για την τακτική λαϊκή συνέλευση, αλλά και για συναυλία, σε μια προσπάθεια επαναφοράς του επαναστατικού παλμού των αρχών του καλοκαιριού. Τα θέματα που κυριάρχησαν ήταν η επέμβαση στην πλατεία και η αντιπαράθεση με την αστυνομία και τις υπηρεσίες του δήμου, οι σχέσεις με τα ΜΜΕ, αλλά και οι επόμενες κινήσεις του κινήματος. Η πλατεία, άδεια από σκηνές και μικροπωλητές, έφερε ακόμη ωστόσο τα απομεινάρια της επί δύο μηνών κατάληψής της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή