Συγχωνεύσεις και σε φορείς γεωργίας

Συγχωνεύσεις και σε φορείς γεωργίας

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη σύσταση ενός ενιαίου οργανισμού, του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «Δήμητρα» το προσεχές διάστημα ανακοίνωσε χθες, σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστας Σκανδαλίδης.

Η «Δήμητρα» θα αποτελείται από τους τέσσερις οργανισμούς που μέχρι σήμερα λειτουργούσαν αυτόνομα υπό την εποπτεία του υπουργείου: το ΕΘΙΑΓΕ, τον Οργανισμό Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης και Απασχόλησης «Δήμητρα», τον ΟΠΕΓΕΠ – AGROCERT και τον Ελληνικό Οργανισμό Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ). Οπως υποστήριξε ο κ. Σκανδαλίδης, δεν πρόκειται μόνον για συγχωνεύσεις στη λογική της εξοικονόμησης, αλλά στην αναδιάρθρωση όλων των φορέων της γεωργίας. «Η γεωργία αποτελεί την ατμομηχανή της ανάπτυξης και είναι προτεραιότητά μας να τη στηρίξουμε» δήλωσε ο υπουργός, «ειδικά τώρα που πολλοί αποφασίζουν να γίνουν αγρότες».

Η «Δήμητρα» θα καταρτίζει κάθε τρία χρόνια στρατηγικό σχέδιο, το οποίο θα συζητείται σε ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής και θα εγκρίνεται με κοινή απόφαση των εμπλεκόμενων υπουργείων (Αγροτικής Ανάπτυξης, Παιδείας, Περιφερειακής Ανάπτυξης).

Στο πλαίσιο της οικονομίας κλίμακος, θα μειωθούν οι προβλεπόμενες οργανικές θέσεις προσωπικού και των μελών του Δ. Σ. τα οποία θα είναι μόνον 7. Ο αριθμός των ερευνητικών μονάδων του ΕΘΙΑΓΕ θα μειωθεί από 52 σε 11 και ο αριθμός των οργανικών μονάδων κατάρτισης στις 7 (μία σε κάθε Περιφέρεια) από τις 70 που λειτουργούν σήμερα. Ως Αγροτικά Τεχνολογικά Λύκεια παραμένουν οι γεωργικές σχολές των Ιωαννίνων, της Λάρισας, της Νεμέας, της Κρήτης και η πρότυπη Γεωργική Σχολή «Ανδρέας Συγγρός» στην Αθήνα.

Σχετικά με το ακανθώδες ζήτημα του προσωπικού, ο υπουργός δήλωσε ότι «κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει πλεονάζον προσωπικό, ωστόσο, βάσει της νομοθεσίας, εντός 9 μηνών ο νέος οργανισμός καλείται να γνωμοδοτήσει». Και τότε «θα ισχύσει ό, τι εφαρμόζεται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα». Ο προβλεπόμενος αριθμός εργαζομένων της «Δήμητρας» ορίζεται σε 1.000 θέσεις, από τις οποίες 770 καλύπτονται ήδη από υπαλλήλους των τεσσάρων φορέων, ενώ υπάρχουν και 238 αποσπασμένοι υπάλληλοι υπουργείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή