2.500 φωτοβολταϊκά σε ταράτσες

2.500 φωτοβολταϊκά σε ταράτσες

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενέργεια αλλά και οικονομική ανάσα από τον ήλιο παίρνουν χιλιάδες πολίτες, που τοποθετούν φωτοβολταϊκά συστήματα σε οικίες, προκαλώντας εκρηκτική ανάπτυξη στον συγκεκριμένο κλάδο. Πρόκειται για μια σχετικά μικρή και απλή επένδυση, με εγγυημένη από το κράτος απόδοση, η οποία βρίσκει χρηματοδότηση μέχρι και 100% από τις τράπεζες.

Τα στοιχεία ανόδου είναι πραγματικά εντυπωσιακά. Τον Απρίλιο του 2011 είχαν ήδη ενεργοποιηθεί 2.424 οικιακά συστήματα, συνολικής ισχύος 20.758 κιλοβάτ, ενώ οι αιτήσεις είχαν ξεπεράσει τις 7.900 (με συνολική ισχύ 68.622 κιλοβάτ). Ενα χρόνο πριν, τον Απρίλιο του 2010, υπήρχαν μόλις 94 ενεργοποιημένα συστήματα με 795 κιλοβάτ! Μιλάμε, δηλαδή, για μεγέθυνση πάνω από 20 φορές μέσα σε ένα χρόνο! Η αλματώδης αυτή ανάπτυξη αποτυπώνεται και στο μερίδιο των οικιακών συστημάτων στο συνολικό και επίσης έντονα αυξανόμενο όγκο των φωτοβολταϊκών. Ενώ το 2010 έκλεισαν με ποσοστό 3,7%, το πρώτο τρίμηνο του 2011 είχαν ήδη αναρριχηθεί στο 6,8%. Και αυτό ενώ και η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των φωτοβολταϊκών μεγάλωσε μέσα σε ένα τρίμηνο από 205 σε 281 μεγαβάτ. Το τελευταίο εξάμηνο που έχουμε διαθέσιμα στοιχεία (Νοέμβριος 2010 – Απρίλιος 2011) ενεργοποιούνται κάθε μήνα από 240 – 375 οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα.

25.000 ευρώ κόστος

Η αιτία για το μεγάλο ενδιαφέρον των πολιτών δεν είναι άλλη από το οικονομικό, ειδικά σε μια περίοδο πιεστικής λιτότητας σε όλα τα επίπεδα. Και αυτό γιατί η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων στο σπίτι (ισχύος μέχρι 10 κιλοβάτ) είναι μια ιδιαίτερα αποδοτική επένδυση.

Για την τοποθέτηση ενός συστήματος 5 κιλοβάτ υπολογίζεται κόστος περίπου 25.000 ευρώ. Το ρεύμα που παράγει το φωτοβολταϊκό σύστημα πωλείται στη ΔΕΗ προς 55 ευρώ την κιλοβατώρα (ενώ αγοράζουμε από τη ΔΕΗ προς 10 – 12 λεπτά την κιλοβατώρα), με αποτέλεσμα να δημιουργείται (σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών) ένα ετήσιο καθαρό κέρδος 650 – 800 ευρώ ανά κιλοβάτ και μάλιστα αφορολόγητα! Η τιμή «παίζει» ανάλογα με την ηλιακή ενέργεια που δέχεται το πάνελ, την περιοχή της χώρας και τη θέση του συστήματος.

Τα οικιακά φωτοβολταϊκά δανειοδοτούνται απλόχερα από τις τράπεζες, από 75% – 100% του κόστους τους. Δηλαδή θα μπορούσε κάποιος να τοποθετήσει ηλιακά πάνελ ακόμα και χωρίς καθόλου κεφάλαιο, εάν διαθέτει τον κατάλληλο χώρο. Οι αποσβέσεις είναι σχετικά σύντομες και από κει και πέρα μπορεί να λαμβάνει τα έσοδα για πάνω από 25 χρόνια.

«Οι τράπεζες είναι ιδιαίτερα πρόθυμες στη χρηματοδότηση των οικιακών φωτοβολταϊκών, γιατί θεωρείται σίγουρη επένδυση και με χαμηλό κόστος. Δεν δανειοδοτούνται μόνο πολίτες που ξεπερνούν το όριο χρέωσης προς τις τράπεζες (40% του μηνιαίου εισοδήματός τους)», λέει στην «Κ» ο κ. Στέλιος Ψωμάς, σύμβουλος σε θέματα περιβάλλοντος.

Στα οικιακά φωτοβολταϊκά δεν υπάρχει «οροφή», ανώτατο όριο δηλαδή για το πόσα μπορούν να τοποθετηθούν πανελλαδικά, έτσι ώστε να παρουσιαστεί ο κίνδυνος να κατατεθούν αιτήσεις και να μείνουν στο ράφι. «Η νομοθεσία ορίζει ότι μέχρι το 2019 τα σπίτια πρέπει να είναι ενεργειακά αυτόνομα, κάτι που πρακτικά σημαίνει υποχρεωτική τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων», τονίζει ο κ. Ψωμάς. «Δεν μπορείς να βάλεις περιορισμό σε κάτι που ζητάς να γενικευθεί», συμπληρώνει.

Μεγάλη ώθηση έδωσε, επίσης, η κατάργηση της υποχρέωσης των ιδιοκτητών να ανοίξουν βιβλία στην εφορία, καθώς και της άδειας εργασιών μικρής κλίμακας από την πολεοδομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή