Αρση ανωνυμίας του διαχειριστή

Αρση ανωνυμίας του διαχειριστή

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προς νέα εποχή με… ονοματεπώνυμο οδεύουν τα περίπου 55.000 blogs που βρίσκονται σε λειτουργία, καθώς το υπουργείο Δικαιοσύνης μελετά ήδη την κατάρτιση νομοθετικής ρύθμισης προκειμένου να τεθεί -για πρώτη φορά- το πλαίσιο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αξιόποινων πράξεων που τελούνται μέσω Διαδικτύου.

Κατά την ομιλία του ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Μιλτ. Παπαϊωάννου γνωστοποίησε τη συγκρότηση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής υπό την προεδρία του αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Αθ. Ράντου, προκειμένου να θεσπιστεί σειρά ρυθμίσεων για την ταυτοποίηση των διαχειριστών των blogs, αλλά και τη διεύρυνση του καταλόγου των αδικημάτων για τα οποία θα επιτρέπεται η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.

Πέρα από τον ορισμό του νομικού πλαισίου, μέλημα της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που καλείται να παρουσιάσει τις προτάσεις της μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, θα είναι η διασφάλιση της ελευθερίας της έκφρασης, αλλά και η ταυτόχρονη προστασία των πολιτών.

Τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις εξετάζουν την κατάρτιση νομοσχεδίου που να αίρει, όταν τελούνται αξιόποινες πράξεις, την ανωνυμία των blogs. Αυτό δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής και για την αντιμετώπιση αδικημάτων εφαρμόζεται -διασταλτικά- η νομοθεσία που υφίσταται για τον Τύπο και το απόρρητο των επικοινωνιών.

Η έλλειψη νομικού πλαισίου, καλύπτει επί της ουσίας την ανωνυμία των blogs, και στις περιπτώσεις που τα καταγγελλόμενα αδικήματα είναι πλημμελήματα η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών δεν προχωρεί στην άρση απορρήτου.

Τάσσονται υπέρ

Υπέρ της άρσης της ανωνυμίας έχουν γνωμοδοτήσει οι εισαγγελείς του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδάς και Ιω. Τέντες και προσφάτως ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Αθ. Κατσιρώδης. Σύμφωνα με τους ανώτατους εισαγγελικούς λειτουργούς οι προανακριτικές αρχές μπορούν να ζητούν από τους παρόχους των υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών να τους γνωστοποιούν τα στοιχεία προσώπων που είναι ύποπτα, όχι μόνο για την τέλεση κακουργημάτων αλλά και για πλημμελήματα. «Οι αρμόδιες δικαστικές αρχές μπορούν να ζητούν από τους παρόχους υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών να τους γνωρίσουν τα στοιχεία εντοπισμού των προσώπων που τελούν διάφορα εγκλήματα με κακόβουλες κλήσεις ή μηνύματα μέσω Διαδικτύου, χωρίς να τηρούν την προβλεπόμενη διαδικασία άρσεως του απορρήτου» επισημαίνεται. Οι γνωμοδοτήσεις αυτές βεβαίως δεν επέχουν θέση νόμου με αποτέλεσμα στις περισσότερες περιπτώσεις να διασφαλίζεται η ανωνυμία.

Επί της ουσίας η άρση του απορρήτου δεν πραγματοποιείται παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις μέσω αιτημάτων που απευθύνει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στην Google και την Hotmail. Βασική προϋπόθεση, προκειμένου να γίνει δεκτό το αίτημα από τις εταιρείες αυτές και να αποκαλυφθεί ο διαχειριστής του blog είναι να έχει τελεστεί το αδίκημα της «απειλής κατά ζωής». Οπως είναι εύκολα αντιληπτό, η ικανοποίηση αιτήματος δικαστικής συνδρομής για άρση της ανωνυμίας του διαχειριστή ενός blog είναι εξαιρετικά σπάνια -όχι όμως και αδύνατη- όπως αποδεικνύεται, από την πρόσφατη περίπτωση, κατά την οποία η Google, μετά σχετικό αίτημα της Δίωξης, κλήθηκε να αποκαλύψει το ποιος είναι ο διαχειριστής του blog Fimotro.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή