Ελληνοαμερικανική συνεργασία για λαθρομετανάστευση

Ελληνοαμερικανική συνεργασία για λαθρομετανάστευση

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετεκπαίδευση αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. από Αμερικανούς ειδικούς σε θέματα τρομοκρατίας, εμπορίας ανθρώπων και παράνομης μετανάστευσης, προβλέπει το επικαιροποιημένο, μετά το 2007, μνημόνιο συνεργασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με το «John Jay College of Criminal Justice» του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Ο πρόεδρός του και σύμβουλος κυβερνήσεων των ΗΠΑ σε θέματα Ασφάλειας κ. Jeremy Travis ανέλυσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κ» το περιεχόμενο της νέας συνεργασίας.

– Ποιος είναι ο λόγος της επίσκεψής σας στην Ελλάδα;

– Η ανανέωση της συνεργασίας μας με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πάνω σε θέματα Ασφάλειας, κυρίως στα Βαλκάνια. Υπογράψαμε επικαιροποιημένο, μετά το 2007, μνημόνιο συνεργασίας με τον διευθυντή Κέντρου Μελετών Ασφαλείας (ΚΕΜΕΑ).

– Τι προβλέπει το νέο μνημόνιο;

– Συνεργασία πάνω σε θέματα αντιμετώπισης διασυνοριακού εγκλήματος, όπως τρομοκρατία, εμπόριο ανθρώπων και παράνομη μετανάστευση. Τον επόμενο χρόνο θα δημοσιοποιήσουμε αναφορά με τις βέλτιστες πρακτικές στη διαχείριση των εν λόγω απειλών. Πρόκειται πράγματι για τις μείζονες προτεραιότητες των ελληνικών διωκτικών αρχών… Αυτό ερμηνεύει την υποστήριξη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας. Η συνεργασία μας θα θεωρηθεί επιτυχημένη εάν συνεισφέρουμε στην αντιμετώπιση των απειλών.

– Πώς οι ελληνικές Αρχές επωφελούνται από την εμπειρία του John Jay College π.χ σε θέματα τρομοκρατίας;

– Εχουμε εκπαιδεύσει και θα συνεχίσουμε να εκπαιδεύουμε Ελληνες αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας πάνω στις πλέον σύγχρονες μεθόδους έρευνας και ανάλυσης. Εχουμε, επίσης, δημιουργήσει δίκτυο ειδικών σε θέματα τρομοκρατίας από χώρες των Βαλκανίων, με τους οποίους Ελληνες αξιωματικοί ανταλλάσσουν εμπειρίες πάνω σε τεχνικές έρευνας και εκπαίδευσης.

– Και στο πεδίο της παράνομης μετανάστευσης; Ποιος ο σκοπός της συνάντησης, τον Δεκέμβριο, Ελλήνων αξιωματικών με ομολόγους τους από τα Βαλκάνια, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Μάλτα;

– Να ερευνήσουμε εάν και κατά πόσον η παράνομη μετανάστευση στην Ευρώπη συνδέεται με το οργανωμένο έγκλημα. Η εμπειρία των ΗΠΑ στο Μεξικό αποδεικνύει ότι οι οργανωμένες εγκληματικές ομάδες επωφελούνται από τη διακίνηση μεταναστών. Επιπλέον, θα αναζητηθούν μέθοδοι για την ανακοπή των μεταναστευτικών ροών.

Η επιλογή της Ελλάδας

– Γιατί το John Jay College επέλεξε να συνεργαστεί με την Ελληνική Αστυνομία;

– Το επιστημονικό μας προσωπικό ερευνά πολύπλοκα ζητήματα με διεθνή διάσταση. Είναι επομένως χρήσιμο να κερδίζουμε από την εμπειρία επαγγελματιών από διάφορες χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

– Μήπως όμως η παρουσία σας στην Ελλάδα αποτελεί ευκαιρία να ερευνήσετε την εξέλιξη του εγκλήματος σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής κρίσης;

– Ναι, αλλά θα το κάνουμε μέσα από το πρίσμα της παράνομης μετανάστευσης. Θα ερευνήσουμε δηλαδή πώς η οικονομική συγκυρία επηρεάζει μεταναστευτικές ροές. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι η επιδείνωση της οικονομίας των ΗΠΑ έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της παράνομης μετανάστευσης από το Μεξικό.

– Και σχετικά με τους υπόλοιπους δείκτες εγκληματικότητας;

– Είναι περίπλοκο, σίγουρα σε μια χώρα με κοινωνική σταθερότητα και υγιή οικονομία θα υπάρχουν χαμηλότεροι δείκτες εγκληματικότητας. Ωστόσο, αν πάμε πίσω στην ιστορία των ΗΠΑ θα δούμε ότι την περίοδο της μεγάλης ύφεσης οι δείκτες ήταν χαμηλοί. Η πρόκληση, πάντως, για τις διωκτικές αρχές είναι να μπορούν να προβλέψουν τις εξελίξεις.

– Ηδη από το 2004 το John Jay College δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα Βαλκάνια. Η επιλογή αυτή σχετίζεται με τα γεωπολιτικά χαρακτηριστικά της περιοχής;

– Τα Βαλκάνια αποτελούν πράγματι ξεχωριστή περίπτωση προς μελέτη. Ενδιαφερόμαστε να κατανοήσουμε την εξέλιξη του εγκλήματος και των απειλών για την ασφάλεια της περιοχής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή