Τίτλοι τέλους για υποβρύχια

Τίτλοι τέλους για υποβρύχια

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τους τίτλους τέλους, που έπεσαν στη Βουλή για την υπόθεση των υποβρυχίων σε ό,τι αφορά την περίοδο μετά το 2002 και ώς το 2010, και την οριστική πλέον απομάκρυνση του ενδεχόμενου συγκρότησης Ειδικού Δικαστηρίου για τον πρώην υπουργό Ακη Τσοχατζόπουλο, οι έρευνες για την πολύκροτη υπόθεση έκλεισαν με πενιχρά αποτελέσματα. Μόνο για τον κ. Τσοχατζόπουλο και μόνο για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, οι έρευνες για την υπόθεση θα συνεχιστούν από την ποινική πια δικαιοσύνη, μιας και είναι πλέον θέμα χρόνου η απόφαση περί παραγραφής (αναμένεται από το δικαστικό συμβούλιο), που κλείνει οριστικά και την πόρτα του Ειδικού Δικαστηρίου.

Ηδη, ανακριτής και εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου έχουν διαγνώσει ότι η κατηγορία της δωροδοκίας που αποδόθηκε από τη Βουλή στον πρώην υπουργό έχει καλυφθεί από την παραγραφή με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, εγείροντας νομικό και πολιτικό θέμα για τον τρόπο που η Βουλή επέλεξε να παραπέμψει τον πρώην υπουργό.

Κι ενώ η υπόθεση των υποβρυχίων στο σύνολό της κλείνει, δίχως να αποκαλυφθούν αποδέκτες πολιτικών πληρωμών ή άλλες ποινικές ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα, η δικαιοσύνη καλείται τώρα να αξιολογήσει ό,τι απέμεινε ως κατηγορία κατά του κ. Τσοχατζόπουλου, του μοναδικού πια κατηγορουμένου στην υπόθεση από πλευράς πολιτικών προσώπων. Δεν είναι τυχαίο ότι οι εξελίξεις στην υπόθεση των υποβρυχίων συνέπεσαν με την προσφυγή του κ. Τσοχατζόπουλου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας και ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται σε περίπτωση καταδίκης της χώρας.

Η Siemens

Ωστόσο, ούτε το σκάνδαλο για τα μαύρα ταμεία της Siemens είχε καλύτερη κατάληξη. Εν προκειμένω, ούτε τις αναγκαίες υπογραφές για συγκρότηση του γνωμοδοτικού συμβουλίου -αποτελείται από εισαγγελικούς λειτουργούς- προκειμένου να αξιολογήσει τα στοιχεία της Βουλής για πρώην υπουργούς (Γ. Αλογοσκούφη και Χρ. Μαρκογιαννάκη) δεν κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν.

Και σε αυτή την υπόθεση, όπου είναι πλέον οριστικό το κλείσιμό της από πλευράς κοινοβουλευτικών ερευνών, η μόνη συνέχεια που προέκυψε από τις πολύμηνες έρευνες της Βουλής ήταν η παραπομπή ως απλού πολίτη στη δικαιοσύνη και πάλι του κ. Τσοχατζόπουλου, ενώ για τον Τάσο Μαντέλη οι δικαστικές αρχές έχουν επιληφθεί πριν από ένα και πλέον χρόνο…

Για τα υποβρύχια, πάντως, η δικαιοσύνη συνεχίζει τις έρευνες. Την ευθύνη τους έχει η εισαγγελέας κ. Πόπη Παπανδρέου, για τα μη πολιτικά πρόσωπα και σύμφωνα με πληροφορίες, με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους, θα ασκηθούν ποινικές διώξεις, ανοίγοντας με βαριές κατηγορίες το κεφάλαιο των ανακρίσεων για όσους η υπόθεση σε αυτό το στάδιο δεν αρχειοθετηθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή