Περιθωριακοί, οι τελευταίοι «Αγανακτισμένοι» στον Λευκό Πύργο

Περιθωριακοί, οι τελευταίοι «Αγανακτισμένοι» στον Λευκό Πύργο

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Χθες το πρωί το στρατιωτικό άγημα που επί δεκαετίες πραγματοποιούσε καθημερινά την έπαρση και την υποστολή της ελληνικής σημαίας στον Λευκό Πύργο επανήλθε στο κανονικό του πρόγραμμα. Από τις αρχές Ιουλίου, οπότε και εγκαταστάθηκαν στον περιβάλλοντα χώρο οι «Αγανακτισμένοι», το απόσπασμα παρουσίαζε όπλα από τον εξώστη του κτιρίου της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς, αντί για το πλακόστρωτο του Λευκού Πύργου, καθώς υπήρχε ο κίνδυνος να θεωρηθεί η στρατιωτική παρουσία «πρόκληση» από τους θαμώνες των σκηνών.

Από την Κυριακή πάντως το παράγγελμα «παρουσιάσατεεε» ακούστηκε και πάλι από τον επικεφαλής αξιωματικό στον Λευκό Πύργο. Τα ξημερώματα της ίδιας ημέρας, συνεργεία του Δήμου Θεσσαλονίκης, υποστηριζόμενα από δύο διμοιρίες ανδρών της ΕΛ. ΑΣ., αφαίρεσαν τα αυτοσχέδια καταλύματα και καθάρισαν τον χώρο. Ο δήμαρχος της πόλης κ. Γιάννης Μπουτάρης είχε διαμηνύσει από μέρες στους «Αγανακτισμένους» την απόφασή του να αφαιρέσει τις σκηνές και να καθαρίσει τον χώρο που είχε καταστεί πλέον εστία ρύπανσης. Κάποιοι εξ αυτών που δήλωναν εκπρόσωποι του «κινήματος» επιχείρησαν να διαπραγματευτούν, αξιώνοντας από τη δημοτική αρχή να επιτρέψει την παραμονή «ζωτικής σημασίας» σκηνών (χώροι συνεδριάσεων επιτροπών, ιατρείο, αίθουσα καλλιτεχνικής δημιουργίας κ. λπ.), ως σημείο της επιστροφής τους στον χώρο το φθινόπωρο, πλην όμως συνάντησαν την κατηγορηματική άρνηση του δημάρχου, ο οποίος τους ξεκαθάρισε ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο αφού ο πλέον προβεβλημένος χώρος της πόλης έχει μετατραπεί περίπου σε χωματερή.

Οι ελάχιστοι πάντως εναπομείναντες «ένοικοι» δεν άντεδρασαν στην επιχείρηση καθαρισμού. Οπως επίσης απέτυχε και η προσπάθεια να οργανωθεί το βράδυ της Κυριακής συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Λευκό Πύργο για την εναντίον τους «τρομοκρατική επίθεση», καθώς στο κάλεσμα δεν ανταποκρίθηκαν περισσότερα από 40 άτομα. Ωστόσο, κατά την επιχείρηση συνελήφθησαν πέντε νεαροί για παραβίαση του ποινικού κώδικα. Ενας εξ αυτών Βούλγαρος, ένας άλλος Αλγερινός και οι υπόλοιποι Ελληνες. Με κατηγορίες όπως υποβάθμιση αρχαιολογικού μνημείου (του Λευκού Πύργου), αλλά και του περιβάλλοντος, διενέργεια ελεύθερου κάμπινγκ κ. λπ., όλοι τους οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα ο οποίος όρισε ρητή δικάσιμο για τους τέσσερις, ενώ ο Βορειοαφρικανός πρόκειται να απελαθεί.

«Οι άνθρωποι που προσέρχονταν στον χώρο για να διαμαρτυρηθούν είχαν ήδη φύγει απο μέρες. Παρέμεναν στις σκηνές διάφοροι περιθωριακοί μεταξύ των οποίων και άτομα με βεβαρημένο ποινικό μητρώο», ανέφερε στην «Κ» η αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής και υπεύθυνη της δημοτικής αστυνομίας κ. Καλυψώ Γούλα. «Η κατάσταση που αντικρίσαμε, παρουσία πταισματοδίκη, από άποψη υγιεινής ήταν απερίγραπτη, το θέαμα αποκρουστικό». Αφαιρέθηκαν από τα συνεργεία 23 σκηνές και συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 15 φορτία απορριμμάτων. Σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας όταν η κινητοποίηση άρχισε να εκφυλίζεται, οι σκηνές είχαν γίνει καταφύγιο αλλοδαπών ζητιάνων τους οποίους έκρυβαν εκεί κυκλώματα τα οποία τους εκμεταλλεύονταν, ενώ κάποιοι μιλούσαν και για διακίνηση ναρκωτικών.

Οι «Αγανακτισμένοι» γνωστοποίησαν την πρόθεσή τους να επανέλθουν στον χώρο του Λευκού Πύργου στα τέλη Αυγούστου για την οργάνωση εκδηλώσεων διαμαρτυρίας την ημέρα των εγκαινίων της ΔΕΘ, στις 11 Σεπτεμβρίου. Στον ίδιο χώρο σχεδιάζουν να «φιλοξενήσουν» και τους χιλιάδες διαδηλωτές από τις άλλες «πλατείες» που θα ανηφορίσουν εκείνες τις μέρες στη Θεσσαλονίκη για τον ίδιο λόγο. Οσον αφορά τον αριθμό των «Αγανακτισμένων» του Λευκού Πύργου, οι εκτιμήσεις συγκλίνουν σε αριθμό 10-12.000 ατόμων στις «καλές» Κυριακές, ενώ προς το τέλος. όταν η δυναμική της κινητοποίησης εξανεμίστηκε, δεν ξεπερνούσαν τους 200 με 300 ανθρώπους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή